Eveniment-Social

A MURIT unul dintre cei mai respectati si apreciati preoti din Iasi – FOTO

Publicat: 21 sept. 2019

Parintele profesor Florin Bucescu, doctor in muzica, etnomuzicolog, bizantinolog, paleograf, conferentiar universitar la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi, a trecut astazi, 21 septembrie 2019, la cele vesnice.

Parintele conf. dr. Florin Bucescu, doctor in muzica, etnomuzicolog, bizantinolog, paleograf si cadru universitar, a trecut la Domnul, sambata, 21 septembrie a.c.

Slujba inmormantarii va avea loc luni, 23 septembrie, la Biserica „Nasterea Maicii Domnului” – Talpalari, incepand cu ora 12.00, urmand ca trupul neinsufletit sa fie depus, apoi, la Cimitirul „Eternitatea” din Iasi.

Parintele profesor s-a nascut la data de 18 mai 1936, in localitatea Broscautii Noi, judetul Storojinet din Bucovina de Nord – astazi Ucraina, fiind fiul preotului Casian si al prezbiterei Eufrosina. A invatat la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Radauti, a urmat studiile Institutului Teologic din Bucuresti (1953 – 1957) si ale Conservatorului de Muzica „George Enescu” din Iasi (1962 – 1967). De asemenea, a urmat studii de doctorat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, obtinand in 2002 titlul de doctor cu teza „Cantarea psaltica in manuscrisele moldovenesti din secolul al XIX-lea”. In perioada 1990-1991, parintele Bucescu a fost lector universitar la Institutul Teologic din Iasi, iar din 1995, conferentiar universitar la Universitatea de Arte din Iasi. Din 1992 a fost membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor si a fost numit in 1997 preot suplinitor la Parohia „Nasterea Maicii Domnului” Talpalari – Iasi. Parintele Florin Bucescu a fost profesor de limba romana, istorie si muzica la Iaslovat (Suceava), profesor de muzica la Liceul „Costache Negruzzi” din Iasi, profesor de muzica vocala la Scoala Normala „Vasile Lupu” din Iasi si cadru didactic la Seminarului Teologic „Vasile cel Mare” din Iasi (1995 – 2005). Totodata, a fost membru fondator al Arhivei de Folclor a Moldovei si Bucovinei. Ca semn de inalta pretuire, parintele Florin Bucescu a primit in 2011, cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, „Crucea Moldava”.

In decursul anilor, parintele profesor a avut o bogata activitate de cercetare, redactare si publicare a unor volume si studii, in domeniile: Folclor muzical. Etnomuzicologie, Carti didactice de muzica religioasa, Istoria invatamantului iesean, Muzica religioasa. Bizantinologie si paleografie, Interpretare muzicala s.a., printre care amintim:

Volumul Invatarea cantarilor Sfintelor Liturghii, Colectie si ghid metodic, Iasi, 1998,  Ed. Trinitas.
Corul de camera al Sindicatului de Invatamant, Iasi, 1973, editat de Casa Corpului Didactic Iasi.
Activitatea muzicala la Liceul internat „Costache Negruzzi” din Iasi, in Anuarul Liceului, editat cu ocazia Centenarului acestuia, 1895-1995.
Psalmii lui Dosoftei in folclorul muzical – studiu comparativ, inserat in Psaltirea in versuri, 1673, Ed. critica de N. A. Ursu, Mitropolia Moldovei si Sucevei, Iasi, 1974.
Grigore Pantiru si muzica veche, in „Cronica”, Iasi, 7 martie 1982.
Un pasionat cercetator al muzicii medievale: Grigore Pantiru, in revista „Mitropolia Moldovei si Sucevei”, 1989.
Manuscrisele psaltice ale lui Theodor V. Stupcanu, in revista „Byzantion”, vol. II, Iasi, 1996.
Activitatea ieseana a profesorului Gheorghe Ciobanu. In memoriam, in revista „Byzantion”, vol. II, Iasi, 1996.
Un muzician iesean pe nedrept uitat: Gheorghe I. Dima, in revista „Byzantion”, vol. II, Iasi, 1996.
Sebastian Barbu-Bucur si restituirea Psaltichiei romanesti, in revista „Muzica”, Editura Muzicala, Bucuresti, iunie, 1997.
Manuscrisele psaltice de la Biblioteca Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in „Byzantion romanicon”, vol. V, UAGE, Iasi, 1999.
Documente importante de muzica bizantina si psaltica in bibliotecile din Iasi, in „Acta Musicae Byzantinae”, vol. I, nr. 1, Revista Centrului de Studii Bizantine Iasi, 1999.
Contributii la cunoasterea activitatii muzicale a protopsaltului Stefan Paltinescu, in „Byzantion”, vol. V, UAGE, Iasi, 1999.
Pregatirea reformei hrisantice. Innoiri muzicale in creatia precursorilor, in „Acta Musicae Byzantinae”, vol. II, nr.1, Revista Centrului de Studii Bizantine Iasi, 2000.
Sentimentul religios si expresia cantarii religioase la romani, in Viorel Munteanu, Muzica sacra, Iasi, Ed. Trinitas, 2004, si altele.
 „E mare lucru sa avem incredere ca Dumnezeu nu paraseste lumea. De aceea, pentru mine, care sunt profesor de muzica, muzician si preot, una din cele mai emotionante cantari  este «Cu noi este Dumnezeu», care este venita din Vechiul Testament, dar pana azi se canta. Dumnezeu nu ne paraseste si e cu noi. […] Unul singur este Adevarul, si noi, asa, doar pe langa El si cu inima cea buna. Eu am o speranta mare ca foarte multi se vor mantui, dar nu prin meritele lor, ci prin mila Domnului, pentru rugaciunile altora pentru ei. Rugaciunea pentru celalalt, ce inseamna? Dragoste pentru celalalt!” ne-a marturisit parintele profesor intr-un interviu acordat in anul 2013 pentru Portalul doxologia.ro

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze in randurile dreptilor!

Sursaloading...

Comentarii
Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit