International

A murit Vartanian, legenda a spionajului sovietic

Publicat: 12 ian. 2012
1
Spionul legendar Gevork Vartanian, care a ajutat la dejucarea unui complot nazist care avea ca scop uciderea conducatorilor fortelor aliate in Teheran in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a murit la Moscova la varsta de 87 de ani.
Lucrand sub acoperire in Teheran in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a urmarit comandourile germane care venisera sa atace un summit la care se aflau Stalin, Roosevelt si Churchill, potrivit BBC News.
Cand si-au dat seama ca sunt urmariti, germanii au anulat atacul.
El a mai reusit sa se infiltreze in serviciul de informatii britanic, denutand o retea intreaga de agenti secreti ai URSS. Vartanian a reusit aceasta operatiune  prin acceptarea sa in cadrul unor traininguri speciale pentru spioni in Teheran, organizate de britanici.
Si sotia lui era spion sovietic si dupa razboi au lucrat in echipa timp de 30 de ani.
Gevork Vartanian s-a retras din serviciile de informatii externe rusesti in 1992.
Presedintele rus Dmitry Medvedev l-a descris ca fiind un adevarat patriot si o persoana remarcabila.
El s-a nascut pe data de 17 februarie 1924, in orasul din sudul Rusiei, Rostov-on-Don, intr-o familie de nationalitate iranian su radacini armene. 
In anul 1930 familia s-a mutat la Teheran, unde tatal saul, Andrei, a lucrat sub acoperire, ca agent secret pentru sovietici. Calcand pe urmele tatalui sau, Gevork a devenit agent sovietic in 1940, la varsta de 16 ani. 
Adauga un comentariu