Eveniment-Social

A nascut un baietel in Cipru si este incredibil ce a patit cand a revenit in Iasi

Publicat: 10 sept. 2013
1

@ Femeia a lucrat aproape cinci ani de zile in Cipru si a revenit acasa anul trecut, in septembrie  @ A nascut acolo un baietel, Antonio, acum in varsta de un an si opt luni @ Locuieste in comuna ieseana Miroslava si de un an de zile trece prin momente cumplite

Ionela Condurache
a revenit acasa, in Iasi, anul trecut in luna septembrie, dupa ce aproape cinci ani a lucrat in Cipru. A mers impreuna cu sotul in speranta de a avea un trai mai bun. Femeia, in varsta de 37 de ani, locuieste in satul Uricani, din comuna ieseana Miroslava. Baietelul, acum in varsta de un an si opt luni, l-a nascut in Cipru, dar nu a beneficiat de niciun venit din partea statului cipriot. Totul a inceput anul trecut, pe 4 noiembrie, cand Ionela Condurache a depus in tara dosarul pentru a obtine certificat de nastere pentru baietel. Antonio avea certificat de nastere cipriot.

Actul i-a fost eliberat dupa patru luni, pe 11 februarie. Cand a crezut ca, in sfarsit, a terminat cu birocratia, familia s-a izbit de o alta problema. Avea nevoie de un document eliberat de statul cipriot din care sa rezulte ca baietelul nu a luat nicio alocatie pe perioada sederii in Cipru. Au urmat alte luni de asteptare pana sa intre in posesia documentului, explicatiile din partea reprezentantilor institutiilor abilitate fiind incredibile. „Am un an de cand am venit acasa si de atunci umblu din institutie in institutie pentru a primi alocatie pentru baietel. Directia de evidenta a populatiei m-a purtat patru luni pe drumuri ca sa elibereze certificatul de nastere. Au gasit fel de fel de motive ca sa se scuze.

In Cipru, certificatul de nastere mi s-a eliberat in cinci minute si am fost intrebata cate duplicate am nevoie. La mine in tara am asteptat patru luni. Pe 12 februarie 2013 am depus o alta adresa la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala prin care solicitam statului cipriot sa elibereze un document din care sa rezulte ca nu am incasat niciun ban cat am stat cu copilul acolo. Cinci luni de zile am asteptat raspuns. Mi s-a spus ca dureaza o luna de zile sa ajunga hartia de la Iasi la Bucuresti, inca o luna sa fie trimisa de la Bucuresti in Cipru, o alta luna din Cipru catre Bucuresti si inca o luna sa vina raspunsul de la Bucuresti la Iasi. Bataie de joc. In sfarsit, pe 15 iulie 2013 am primit documentul din Cipru. Am facut dosarul de alocatie pentru baietel si pe data de 16 iulie l-am depus la Primaria Miroslava. De atunci tot astept alocatia. Mi s-a spus ca nu dureaza mai mult de 30 de zile”, a declarat Ionela Condurache. Femeia mai are o fetita in clasa a II-a si cheltuielile depasesc venitul lunar al familiei. „Eu nu lucrez pentru ca nu am cu cine lasa copiii. Avem un venit modest si de multe ori apelez si la soacra mea ca sa ne ajute. Trebuie sa dau zilnic mancare la copii”, a spus Ionela Condurache.

Reprezentantii Primariei Miroslava au precizat ca pana la sfarsitul lunii septembrie, mama baietelului va intra in posesia banilor. „De regula dureaza intre doua si trei luni. Dosarul a fost trimis la Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala si foarte probabil, in aceasta luna, mama o sa primeasca banii”, a declarat Florin Antohi, purtator de cuvant la primaria Miroslava.

Comentarii
  • Cum adica „De regula dureaza intre doua si trei luni” domnule Antohi. Explicati din ce motive si nu inventati reguli. Dumneata primesti salariul de la primarul Nita „de regula” lunar?

  • Ar trebui ca inbuibatii de la ghiseu sa suporte din buzunarul propriu toata cheltuiala femeii, si ceva in plus pentru ca au plimbat-o pe drumuri atata timp! La ce le trebuie „adeverinta ” din Honolulu, daca copilul e roman, si in fata ghiseului, ei au nevoie de adeverinta ca la tampiti!

Adauga un comentariu