Titlurile zilei

A pierdut agoniseala de o viață! O ieșeancă a trecut printr-un șoc groaznic după ce i-a ars casa din temelii! (GALERIE FOTO/VIDEO)

Publicat: 18 mai 2022
ruienele unei case
Recent, în comuna ieșeană Schitu Duca a avut loc un incendiu

O femeie în vârstă de 66 de ani din Satu Nou, comuna Schitu Duca, și-a văzut locuința cuprinsă de flăcări în doar câteva minute. Geta Mihalache a ieșit pentru scurt timp afară ca să vorbească cu o vecină, însă, după doar 5 minute, și-a dat seama că viața ei nu va mai fi la fel. Deși pompierii s-au străduit să stingă focul, femeii i-a ars casa în totalitate, rămânând fără tot ce a adunat de-a lungul anilor, inclusiv actele.

Geta Mihalache, trece printr-un mare necaz după ce i-a ars casa duminică, 8 mai 2022. Femeia a lăsat nesupravegheată pentru scurt timp o candelă aprinsă și a fost luată prin surprindere când a văzut cum anii săi de muncă se transformă în cenușă într-o clipită. Vecinii i-au sărit imediat în ajutor, însă nimic nu a putut fi recuperat. Ieșeanca povestește că incidentul a avut un impact copleșitor asupra sănătății sale fizice și mintale, fiind nevoită să fie transportată la spital. Acum încearcă să își construiască o nouă locuință și să uite de aceste momente dificile.

Ieșencei i-a ars casa din temelii de la o simplă candelă

În cursul zilei de duminică, 8 mai 2022, localnicii din Satu Nou au fost tulburați de fumul și de flăcările ce ieșeau din curtea unei consătence. Incendiul putea să se sfârșească cu o tragedie dacă nu interveneau la timp pompierii ca să oprească răspândirea focului. Cu toate acestea, Geta Mihalache, femeia în curtea căreia a avut loc incendiul, și-a pierdut căminul.

„Duminică a stat acasă, dar seara trebuia sa vină în oraș ca să își facă luni analizele. Și-a aprins o candelă, a ieșit afară să dea de mâncare la păsări și a fost strigată de o vecină. De la poartă până la casa care a ars sunt 20 de metri. Cât au stat de vorbă la poartă, 5 minute, a început să iasă fum pe geamuri și a strigat la vecini să o ajute, că eu nu eram acasă atunci. A venit un băiat, a vrut să spargă un geam. Când l-a spart cu piatra, a ieșit flacăra de 2 m în exterior. Pompierii nu au reușit să salveze absolut nimic. Acum umblă, săraca, să își scoată buletinul. I-au ars toate actele, inclusiv certificatul de naștere. Și la spital are probleme pentru că nu mai are documente. Acum mama stă la mine, dar e greu. Stăm cu chirie in Iași, avem copii la școală, e o situație mai delicată. Nu știu cât o să ne coste să reconstruim casa sau dacă o să o readucem la starea în care era, dar măcar două camere să aibă. Nu e ușor să îți ardă în 5 minute munca de-o viață” povestește fiul femeii, Florin Boroș.

Cu speranța că va reuși să clădească o nouă locuință pentru mama sa cât mai curând, Florin Boroș a dus vestea mai departe pe rețelele de socializare și a distribuit un cont pentru donații.

„Contul pe care l-am postat este pe numele soției mele. Am fost la primărie și ne-au sfătuit să deschidem un cont pe numele mamei mele pentru că lumea de obicei nu are încredere. O să creadă că facem altceva cu banii. Am încercat să îi fac cont, dar nu se poate face absolut nimic fără buletin”, mai adaugă ieșeanul.

Incendiul putea să aibă urmări mult mai grave, dar a fost ținut sub control

Grigore Corciovă, primarul comunei Schitu Duca, povestește despre cele petrecute și despre intervenția autorităților.

„Casa a ars în totalitate. Noi am chemat echipajele primăriei care au curățat și debarasat totul. Am alocat pentru situații de genul acesta 10.000 de lei. În momentul de față se fac eforturi pentru a strânge fonduri de la populație. Au început deja să se vireze bani în contul distribuit pentru acest scop. La fiecare eveniment negativ se creează o stare de panică printre localnici, dar incendiul a fost controlat, echipajul de la noi și pompierii s-au mișcat repede. Au limitat extinderea pentru că în imediata apropiere era un magazin care avea un suport pentru butelii și ar fi fost mult mai grav. S-au limitat proporțiile, dar casa nu a fost salvată. Acum se lucrează acolo. Bătrâna a făcut un atac de panică, a fost dusă la spital, dar s-a întors până seara. Acum stă cu fiul în Iași. Seara doarme în Iași și dimineața se întoarce în sat. Toată lumea, toți vecinii s-au mobilizat să ajute”, relatează primarul Grigore Corciovă.

Geta Mihalache încearcă acum să își revină din trauma cauzată de această întâmplare și să meargă mai departe.

„Mi-a luat foc de la candelă, nu mai aveam nimic aprins în casă. O țin de obicei la icoană, pe un raft. A venit o vecină la mine care urma să aibă grijă de animale cât eram eu plecată la spital, trebuia sa fiu internată. Nu am putut să mai salvez nimic, mi-a luat foc deodată. E casă bătrânească, din lemn uscat, a luat foc repede. Acum stau cu băiatul, dar el locuiește la gazdă, mai stau și pe la vecini, la țară. Am fost acum să îmi fac un buletin provizoriu, că nu pot să fac nimic fără acest act. Am fost la spital în acea zi, mi s-a ridicat tensiunea și mi s-a făcut rău. M-a luat ambulanța. Nu puteam să respir. Primăria poate îmi dă un ajutor, acum mi-am scos buletinul ca să îmi fac un cont în bancă. Acum nu mai văd altceva decât foc. Doctorița mi-a zis să mă duc la psihiatrie, dar nu merg, mă calmez eu singură” a spus Geta Mihalache, femeia cu necazul.

Pornind de la coșmarul femeii din comuna ieșeană Schitu Duca căreia i-a ars casa, BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri pentru a o ajuta. Cei care doresc să o sprijine, o pot face făcând donații în contul: RO95RNCB0688164660210001, nume –  Nicoleta Andreea PARFENE.
Comentarii
Adauga un comentariu