Local

A renunțat la afacerea cu flori și s-a așezat la catedră! Ea este unul dintre profesorii ce cred în schimbare – GALERIE FOTO

Publicat: 25 aug. 2022
_____ Vizualizări 8 Comentarii
A renunțat la afacerea cu flori și s-a așezat la catedră Ea este unul dintre profesorii ce cred în schimbare - GALERIE FOTO
A renunțat la afacerea cu flori și s-a așezat la catedră

Ședințele de repartizare privind ocuparea posturilor titulare în sistemul de învățământ s-au încheiat, majoritatea candidaților participând la acestea cu emoții și speranță în ceea ce privește începerea noului an școlar. Printre cei prezenți la aceste întâlniri s-a numărat și o tânără de doar 26 de ani ce a renunțat la aranjamentele florale în favoarea unui post la catedră. Astfel, Alexandra Mocanu a devenit profesor de instruire practică

Tânăra este conștientă de problemele sistemului în care s-a integrat, dar are de gând să schimbe atât cât poate lucrurile, considerând că elevii au nevoie de persoane care să-i inspire.

 Aranjament floral
A renunțat la afacerea cu flori de dragul catedrei

A renunțat la afacerea cu flori de dragul catedrei

Femeie cu ochelari
Ea este unul dintre profesorii ce cred în schimbare

Alexandra Mocanu este numele ieșencei de doar 26 de ani ce a reușit să se reprofileze total pe plan profesional, renunțând la jobul de organizator de evenimente, respectiv la realizarea aranjamentelor florale, în favoarea profesiei de cadru didactic preuniversitar.

Încă de la începutul pandemiei, tânăra a luat în calcul posibilitatea de a urma o carieră didactică.

Dacă la în primul an de învățare tânăra a predat într-o instituție privată din Iași, anul acesta, în urma ședințelor de repartizare, Alexandra va fi nevoită să facă naveta într-o comună situată la 30 de minute de Iași pentru a-și susține orele de curs.

„Anul acesta am prins loc la Școala Profesională Mogoșești, eu locuind în zona Bucium. Sunt mulțumită, am avut nota 7,11. Este greu examenul, iar sistemul la fel de dificil pentru noi tinerii.

Salariul de debutant pentru un profesor de instruire practică, agricultură- horticultură, este de 2600 de lei. E destul de mic, vă dați seama, ce putem face cu ei… Motorina mai este decontată uneori, e al doilea an în care voi preda, anul trecut am predat într-o instituție privată, voi face cam 20-25 de minute până acolo, la Mogoșești.

Eu înainte mă ocupam de floristică, design floral și nunți, dar a venit pandemia și a trebuit să mă reprofilez, să găsesc o portiță, plus că aș dori să schimb unele lucruri, este nevoie de un spirit nou în acest domeniu.

Copiii sunt peste tot la fel, nu ei sunt problema, ar fi multe de spus, dar ne limităm doar la ce putem face concret noi, profesorii”, a declarat Alexandra Munteanu.

Masa cu aranjamente florale
Emoții, nemulțumiri și lacrimi după ședința de repartizare pe posturi titulare

Emoții, nemulțumiri și lacrimi după ședința de repartizare pe posturi titulare

Tanara cu rochie roz
Tânăra este conștientă de problemele sistemului în care s-a integrat

Amintim că, în acest an, numărul celor prezenți la ședințele de repartizare pe posturi titulare a fost vizibil mai mic, holurile instituțiilor de învățământ în cadrul cărora s-au organizat ședințele de repartizare fiind goale, comparativ cu anii anteriori. Deși nemulțumirile legate de sistemul de învățământ sunt multe, iar majoritatea candidaților au ieșit resemnați din sălile de repartizare, aceștia consideră că cel mai bine e să păstreze tăcerea, „mulțumindu-se” cu postul primit. În plus, pe lângă faptul că au fost puține persoane ce au candidat, nemulțumirile celor ce au prins sau nu câte un post nu au ezitat să apară, exprimate fiind mai mult sau mai puțin.

„Da… sunt mulțumită, eu aveam notă de anul trecut… E mai greu să prinzi loc, dacă nu dai iar examen, e și cât de cât aproape de casă”, a declarat Larisa Onorariu.

În general, au mai rămas foarte puține cadre didactice ce mai speră spre o schimbare în sistemul de învățământ românesc.

Comentarii
  • Ce schimbări să aducă personajele acestea? 😌😅
    Mulți dintre ei nici nu știu să scrie!
    De meserie, nu mai vorbim!
    Încă un salariu plătit de stat, unor indivizi fără nici o pregătire de specialitate!
    Probabil va face parada modei pe acolo, prin Mogoșești și cam atât!
    Se mai plâng că e salariu mic..😏
    Mergeți la ea la o oră de Instruire practica și apoi faceți un reportaj.
    Aș fi curioasă.
    Chiar propun ziarului acest lucru.
    Asistați la o oră de instruire practică..

  • la ce salarii sunt in invatamant, nu poti avea pretentia sa vina absolventi de exceptie. si nici nu poti avea pretentia sa vina numai absolventi cu vocatie. pentru multi profesori, profesoratul este un job intermediar. azi agent imobiliar, maine profesor, poimaine isi deschide o afacere de catering – relatez un caz real, pe care-l cunosc. este un cerc vicios aici : salarii mici – absolventi medii sau slabi – nemultumire – de sa dam bani mai multi la scoala? – si cercul se inchide. asta este situatia, eu am inteles-o si am pus meditatii la amandoi copiii.
    acuma, daca dumneata crezi ca esti mai bine pregatita si poti face mai bine decat duduia din articol, da si dumneata examen anul viitor, si mergi la catedra. nu-i o ironie. m-as bucura sincer pentru copiii aceia carora le vei preda. macar unii sa aiba parte de bine.

  • Pe bune?
    Asta a ajuns invatamantul: o portita de salvare.
    „Eu înainte mă ocupam de floristică, design floral și nunți, dar a venit pandemia și a trebuit să mă reprofilez, să găsesc o portiță, plus că aș dori să schimb unele lucruri, este nevoie de un spirit nou în acest domeniu.”
    Cat de inainte, la 26 de ani?
    Un articol dubios, scris ori la comanda pentru publicitatea firmei, ori pentru discreditarea invatamantului.
    Nu de la fatuci care schimba 10 joburi in 3-5 ani vine salvarea invatamantului romanesc.
    Si inca ceva! Scoateti poza din fata scolii, ca domnita nu reprezinta acea institutie. Pozati-o cand se duce cu decizia la Mogosesti.

  • De unde scoateti personajele astea.
    Saraca e nevoita sa faca naveta de 30 de minute la Mogosesti, de dragul catedrei.
    Dar despre cei care fac naveta zilnic la zeci de kilometri (invatatoare, educatoare, profesori care chiar s-au pregatit pentru activitatea didactica si nu s-au reprofilat dupa cum a batut vantul) de ce nu scrieti? A ajuns invatamantul al doilea AJOFM?

  • Pur și simplu rămâi perplex…ce articol de rahat…nu scrieți nimic despre profesorii adevărați ce fac naveta zeci de kilometri zeci de ani și lucrează cu 2560 lei salariu…nooo.. ăștia sunt niște ratați….cei ce schimba 4 joburi in 4ani ăia sunt viitorul….mama voastră de pupincuriști

Adauga un comentariu