Economic Local

A scăzut numărul depășirilor la indicatorul PM10, în primele două luni din anul 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent

Publicat: 15 mart. 2021
Stație de monitorizare a calității aerului din cartierul Podu de Piatră, din municipiul Iași
Potrivit datelor oferite de stațiile de monitorizare a calității aerului, a scăzut numărul de depășiri ale indicatorului PM10, care arată nivelul poluării din Iași.

Măsurătorile efectuate în cele 6 stații de monitorizare a calității aerului arată că au fost înregistrate mai puține depășiri la indicatorul PM10 în perioada ianuarie-februarie 2021, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2020. Specialiștii susțin că scăderile sunt legate de traficul mai redus din cauza pandemiei COVID-19

Potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași, numărul depășirilor la indicatorul de calitate a aerului PM10 (particule în suspensie), a scăzut cu 20 la sută în primele două luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Trendul de scădere a numărului de depășiri a început în urmă cu 2 ani, iar pandemia COVID-19 a contribuit substanțial la această scădere datorită traficului redus în anumite perioade ale anului. În luna ianuarie și februarie au fost înregistrate în cele 6 stații de monitorizare a calității aerului, monitorizate de specialiștii APM Iași, 15 depășiri ale indicatorului PM10.

În luna ianuarie 2021, pentru indicatorul particule în suspensie PM10 determinat gravimetric, s-au înregistrat două depășiri ale valorii limită zilnice de 50 microni, pentru protecția sănătății umane, în stația din Podu de Piatră. Alte 4 depășiri au fost înregistrate în stația din Aroneanu, 3 depășiri în Tomești și una în stația din Bosia-Ungheni. În februarie au fost înregistrate 4 depășiri ale PM10. Potrivit specialiștilor din cadrul APM Iași, posibilele cauze ale depășirilor sunt încălzirea domestică, alte surse locale corelate cu condiții meteo nefavorabile dispersiei poluanților.

A scăzut semnificativ numărul depășirilor la indicatorul PM10, care arată nivelul poluării

În ultimii 2 ani, poluarea din Iași a scăzut semnificativ, iar pandemia COVID-19 care a debutat anul trecut a determinat o scădere și a traficului auto, principal factor al poluării, care a determinat o scădere a depășirilor la indicatorul PM10. Pentru determinarea particulelor în suspensie PM10 se aplică două metode, respectiv metoda automată (nefelometrie) și metoda gravimetrică, care, de altfel, este metoda de referință. Măsurările automate (prin metoda nefelometrică) au scop informativ, iar depășirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate, ulterior, de rezultatul analizei, prin metoda de referință gravimetrică. Concentrațiile de particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 10 microni din aerul înconjurător, se evaluează folosind valoarea limită zilnică, determinată gravimetric, (50 microni), care nu trebuie depășită mai mult de 35 ori/an. Datele sunt furnizate de stațiile automate din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului din județul Iași.

Ieșenii care ard deșeurile fără autorizație de la APM riscă amenzi de până la 50.000 de lei

Tot pentru reducerea poluării, persoanele care sunt prinse de comisarii Gărzii de Mediu Iași că nu respectă legislația de mediu și ard deșeurile fără autorizație de la APM Iași riscă amenzi de până la 50.000 de lei. Sancțiunile sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice. Comisarii de mediu au desfășurat sute de controale în anul 2020 atât la persoane fizice, cât și juridice, și au aplicat amenzi de peste 1 milion de lei. Garda de Mediu Iași a suspendat activitatea a 13 firme care nu aveau autorizație de mediu în anul 2020 și a sesizat organele de cercetare penală.

De asemenea, s-au înregistrat 5 episoade de poluare a factorului de mediu apă, în anul 2020, precum și numeroase episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea deșeurilor sau a vegetației uscate. Ieșenii au depus aproximativ 40 de sesizări la sediul instituției, în acest an, cele mai multe vizând aruncarea gunoaielor în zonele din Iași unde nu este permis acest lucru sau depozitarea gunoaielor în mediul rural, în zonele neautorizate.

Comentarii
  • Invitam agentia asta care nu prea isi face treaba sa puna o statie de monitorizare si Aviatiei pe str.Marginii si sa verifice pe teren muntii de moluz si gunoi de pe malul lacului Chirita care este si rezerva de apa o orasului Iasi

Adauga un comentariu