Economic Local

A spart toate topurile din tara. Sefii unei institutii l-au premiat pe acest tanar din Iasi pentru ca a obtinut cei mai multi bani de la Uniunea Europeana – FOTO

Publicat: 15 mart. 2019

@ Si-a dorit sa duca mai departe visul bunicilor sai si a reusit @ Cu aproape un milion de euro primiti de la Uniunea Europeana, a dezvoltat o afacere de succes in agricultura @ Tanarul fermier din Iasi spune ca a intampinat piedici in obtinerea banilor, insa nu a renuntat asa usor @ Succesul sau a fost premiat de catre sefii institutiei ce i-au acordat banii pentru dezvoltarea afacerii

Din 2011 încoace, Cristian Stoica a devenit fermier cu acte în regula. A fost visul sau sa duca mai departe afacerea inceputa cu greu de bunicii sai. A batut din poarta în poarta prin vecini, sa gasesca ce teren mai era nearendat în jurul comunei Gropnita si, pe langa cele cateva hectare mostenite de la bunicul sau, a arendat o suprafata totala de aproape 50 de hectare. Din anul 2011 pana in prezent, si-a triplat suprafata de teren cultivata cu cereale.

"Toata lumea ma intreba de ce am ales sa fac asta. Daca bunicul meu mi-a insuflat aceste valori ale fermierului roman, am zis ca asta vreau sa fac si eu. De aceea am si numit ferma "La Bunici", spune fermierul. Faptul ca era de-al locului si oamenii ii cunosteau familia de gospodari l-a ajutat sa arendeze teren mai usor. Acesta spune ca oamenii chiar s-au bucurat ca au putut sa obtina bani pe terenurile lor. "Am avut noroc si oamenii m-au inteles ca vreau sa fac ceva mai mult. Sa dezvolt ceea ce au inceput bunicii mei. Practic, sa dezvolt afacerea de familie", mai spune fermierul.

Jumatate de milion de euro, primii bani de la UE

In anul 2011 s-a gandit ca fondurile europene il vor ajuta sa cumpere ce mai avea nevoie ca sa lucreze terenurile agricole. Astfel, a depus proiect pentru a obtine fondurile nerambursabile, insa proiectul nu a fost suficient de bun si nu a fost eligibil pentru finantare. A aplicat din nou proiectul pentru a primi banii de la Uniunea Europeana si dupa doi ani i-a primit. A fost acceptat pentru o finantare nerambursabila de 539.891 de euro dupa ce a depus un proiect pentru "Modernizarea exploatatiei vegetale detinute de SC Ferma La Bunici SRL, prin achizitii de masini, echipamente si utilaje agricole.

"A fost greu la inceput pentru ca nu alesesem o firma de consultanta buna care sa ma ajute sa fac un proiect eligibil la finantare. Nu aveam experienta in consultanta pe fonduri europene si de asta am apelat la o firma specializata. Insa nu am fost inspirat in alegerea mea. Nu am renuntat si pana la urma am primit finantarea. Insa am ales alta firma de consultanta. A fost nevoie de doi ani sa obtin banii, insa m-am bucurat pentru ca apoi am reusit sa mai accesez si alte fonduri europene. Ii sfatuiesc pe tinerii care vor sa-si faca afaceri in agricultura cu fonduri europene sa nu renunte asa usor", spune Cristian Stoica.

Ferma deschisa din 2011 are acum 7 angajati. Unul dintre ei este chiar fermierul care se ocupa indeaproape de tot ceea ce trebuie rezolvat in ferma. "Nu prea am timp sa stau cu familia, daca va vine sa credeti, pentru ca ferma imi ocupa mult timp. Insa este necesar sa stiu toate problemele care apar si sa le rezolv cat mai repede. Nu va ganditi ca sunt un om foarte bogat. Sunt multumit ca pot sa fac ceea ce imi place: agricultura", mai spune ieseanul.

Citeste si: Tanar cu buzunare adanci! La 25 de ani are o afacere de milioane! A platit 400.000 de euro doar pentru doua masini – FOTO, VIDEO

Premiat pentru afacerea de succes

Tanarul in varsta de 38 de ani a mai obtinut fonduri europene pentru instalarea tanarului fermier, in valoare de aproximativ 40.000 de euro, alte 60.000 de euro pentru modernizarea exploatatiei agricole si 200.000 de euro pentru o linie de fabricare brichete prin utilizarea deseurilor vegetale. In total, acesta a primit de la Uniunea Europeana aproape un milion de euro. Cu banii obtinuti a achizitionat utilaje agricole scumpe, de cateva sute de mii de euro. In prezent cultiva grau, porumb, floarea-soarelui si rapita.

"Au crescut productiile de la an la an si am avut cui sa le vand. Odata cu experienta am reusit sa vand si eu la un pret mai bun. Anul trecut a fost un an bun. Vom vedea ce va fi si anul acesta. Eu nu am avut mari probleme cu seceta pentru ca am reusit sa pun la punct sistemul de irigatii chiar de la inceput, cand am inceput afacerea", mai spune Cristian Stoica.
Fermierul din Iasi este un exemplu pentru ceilalti fermieri din tara. Acesta a fost premiat la mai multe evenimente organizate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), institutia prin intermediul careia se obtin fondurile europene. "Este un exemplu de ambitie. De aceea noi l-am propus pentru premiere. Nu mai este unul la fel de interesat de fondurile europene, care sa le fi primit, din toata tara, in categoria tanarului fermier",  a declarat Anghel Ficu, director AFIR Iasi.  loading...

Comentarii
Adauga un comentariu