Stiri medicale

A trăi lângă apă, un beneficiu pentru sănătatea mintală

Publicat: 12 mart. 2021
cuplu pe malul apei
Spațiile albastre reduc stresul și anxietatea, îmbunătățind în același timp starea de spirit.

Spațiile de apă îmbunătățesc sănătatea mintală a oamenilor care locuiesc în orașe. A avea mai mult spațiu albastru în cartierul tău crește, de asemenea, nivelul de activitate fizică.

Zgomotul mașinilor, poluarea, clădirile, peisajul oferit de orașe nu este întotdeauna cel mai relaxant. Numeroase studii au relevat beneficiile vieții în apropierea spațiilor verzi. Dar cei care și-au lăsat bagajele lângă apă?

Studii vechi au arătat că cei care locuiesc în apropierea punctelor de apă prezintă un risc mai mic de deces prematur și obezitate. Dar, în timp ce apropierea de apă îmbunătățește bunăstarea oamenilor, nici o cercetare nu a demonstrat că reduce si incidența tulburărilor de sănătate mintală. Majoritatea studiilor s-au concentrat, de asemenea, pe orașele de coastă. Această nouă cercetare a avut ca scop descoperirea beneficiilor prezentei apei pentru sănătate.

Mai puțin stres și anxietate

Doi cercetători de la Universitatea Caledonian din Glasgow (Scoția) au efectuat o analiză sistematică și meta-analiză a tuturor dovezilor pentru impactul pozitiv al spațiului albastru asupra sănătății. Astfel, au arătat că trăirea în apropierea spațiilor albastre ar putea crește considerabil nivelul de activitate fizică.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că spațiile albastre reduc stresul și anxietatea, îmbunătățind în același timp starea de spirit și bunăstarea. Participanții au văzut spațiul de apă ca un loc de restaurare, fascinant și preferabil unui mediu construit. Acest lucru arată cum tehnologia ar putea fi utilizată pentru a studia modul în care apropierea de apă afectează pozitiv locuitorii.

„Următoarea noastră zonă de cercetare va fi să înțelegem în ce fel beneficiază oamenii de spațiile albastre. Credem, de asemenea, că a avea mai multe corpuri de apă în orașe ar putea îmbunătăți sănătatea populației. Dar vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege în mod eficient dacă acest lucru este adevărat”, au explicat cercetătorii citați de The Conversation.

Autorii iau ca exemplu canalele din Marea Britanie. În țară, au fost depuse multe proiecte pentru regenerarea rețelelor de canale. Dacă obiectivul principal a fost îmbunătățirea economiei locale prin crearea de noi bunuri imobiliare, această abordare poate oferi alte beneficii, în special pentru sănătate. În timp ce sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine beneficiile reale ale spațiilor albastre pentru rezidenți, găsirea altor modalități de reutilizare a canalelor abandonate în orașe ar putea avea și alte beneficii ecologice și economice.

Adauga un comentariu