Local

ABA Prut-Bârlad mărește capacitatea de transport a albiilor râurilor pentru a reduce riscul de producere a inundațiilor

Publicat: 07 sept. 2020
Echipele ABA Prut-âărlad fac lucrări de mărire a capacității de transport a albiilor râurilor pentru reducerea riscului de inundații
ABA Prut-Bârlad face lucrări de mărire a albiilor râurilor pentru a reduce riscul de producere a inundațiilor

Echipele din cadrul ABA Prut-Bârlad fac lucrări de mărire a capacității de transport a albiilor râurilor pentru a reduce riscul de producere a inundațiilor pe râurile din zona Moldovei. În paralel este derulat planul BALASTIERA 2020 pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale

La nivelul mai multor râuri din Moldova, echipele din cadrul ABA Prut-Bârlad realizează lucrări de mărire a capacității de transport a albiilor râurilor. Lucrările sunt realizate pentru a reduce riscul de producere a inundațiilor, iar la finalul săptămânii trecute a fost finalizată lucrarea de „Asigurare a capacității de transport a albiei regularizate a râului Miletin”, pe o lungime de 2.4 km, din județul Botoșani. De asemenea, Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui au început lucrările la obiectivul „Asigurarea capacității de transport a albiei minore a râului Cosești” pe o lungime de 3.7 km.

„Aceste lucrări sunt parte a Programului Anual de Gospodărire a Apelor și au ca scop mărirea capacității de transport a albiei râului pentru a reduce riscul producerii de inundații”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale ABA Prut-Bârlad.

De asemenea, echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași execută în prezent lucrări de aducere la cota proiectată a digului râului Jijia din localitatea Podu Jijiei, județul Iași, pe o lungime de 0.85 km.

Inspectorii ABA Prut-Bârlad verifică balastierele de pe râuri

Pe parcursul ultimelor două luni, inspectorii Agenției Naționale Apele Române au aplicat amenzi în valoare de peste 1 milion de lei pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale din cursurile de apă. Neregulile au fost constatate în special în zona balastierelor, acolo unde agenții economici exploatează de regulă nisip și pietriș. În zona Moldovei, inspectorii ABA Prut-Bârlad au aplicat o amendă usturătoare în valoare de 80 de mii de lei companiei Redoxim 98 SRL din Tecuci.

„Din totalul obiectivelor controlate până la această dată, la 35 la sută dintre acestea s-au constatat încălcări ale legislației în vigoare. Este vorba despre activități miniere de exploatare a nisipului și a pietrișului desfășurate fără acte de reglementare sau în afara perimetrelor de exploatare sau activități care nu respectau metodele de exploatare și/sau alte abateri. În urma actelor de control s-au dispus măsuri de remediere și revenire la cerințele impuse de legi, avize și autorizații emise de catre instituțiile competente implicate”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Acțiunile de inspecție și de control se derulează în baza „Planului comun de măsuri BALASTIERA 2020 pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale” elaborat de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale.

Adauga un comentariu