News Flash:

Abandonati de E.ON - FOTO

25 Februarie 2010
2393 Vizualizari | 1 Comentarii
• Zona metropolitana Iasi se confrunta cu probleme grave in ceea ce priveste alimentarea corespunzatoare cu energie electrica si gaz metan • Consumatorii celor doua utilitati, din localitatile Holboca, Schitu Duca, Barnova, Valea Lupului, Aroneanu si Ciurea, se plang de faptul ca, pe timpul iernii, reteaua de gaz a cedat de mai multe ori, regulatoarele fiind cele care au inghetat, blocand livrarea gazelor naturale catre utilizatorii casnici • Din cauza faptului ca se construiesc din ce in ce mai multe case in zonele mentionate, iar transformatoarele sunt concepute pentru a functiona pentru un numar redus de consumatori, tensiunea pe care clientii casnici E.ON Moldova Distributie SA o primesc este, uneori, de 70 volti • Furnizarea gazului metan a fost facuta, pe timpul iernii, la o capacitate redusa

Localitatile din apropierea municipiului Iasi se confrunta cu probleme grave in ceea ce priveste alimentarea corespunzatoare cu energie electrica si gaz metan. Localitatile din jurul orasului inregistreaza, aproape zilnic, disfunctionalitati ale retelelor de gaze naturale si ale transformatoarelor de energie electrica. Consumatorii celor doua utilitati, din localitatile Holboca, Schitu Duca, Barnova, Valea Lupului, Aroneanu si Ciurea se plang de faptul ca, pe timpul iernii, reteaua de gaz a cedat de mai multe ori, regulatoarele fiind cele care au inghetat, blocand livrarea gazelor naturale catre utilizatorii casnici. Din cauza faptului ca se construiesc din ce in ce mai multe case in zonele mentionate, iar transformatoarele sunt concepute pentru a functiona pentru un numar redus de consumatori, tensiunea pe care clientii casnici E.ON Moldova Distributie SA o primesc este, uneori, de 70 volti. Trebuie subliniat ca la fiecare autorizatie de constructie este necesar avizul E.ON. "Motivul pentru care sunt inregistrate, din ce in ce mai des, variatii mari de tensiune este ca E.ON a ales sa amane o serie de investitii pe care trebuia, in mod normal, sa le faca dupa un plan. S-au construit foarte multe case, iar transformatoarele nu mai fac fata. Este necesara o extindere a retelei de electricitate in zona. Initial, a fost propusa ridicarea a trei statii de electricitate, ulterior, au fost aprobate doua, ca in final sa fie construita una singura. La prima ora a diminetii, cand toata lumea aprinde lumina, becurile mai mult palpaie. Nu mai vorbesc de frigidere sau alte aparate casnice, care nu mai sunt alimentate cum trebuie, existand riscul sa fie distruse", a declarat Bogdan Ailenei, proprietar de casa din localitatea Barnova.

Explicatii evazive

Explicatiile reprezentantilor companiei de distributie a energiei electrice nu fac decat sa gaseasca scuze evazive pentru disfunctionalitatile dese ale retelei administrate. "Intreruperile în alimentarea cu energie electrica reprezinta o problema cu care se confrunta majoritatea companiilor de distributie a energiei electrice. Aceste întreruperi pot fi generate de o multitudine de factori, din care o mare parte nu pot fi controlati de catre companiile de distributie a energiei electrice. Dat fiind caracterul aleator si imprevizibil al acestor factori, întreruperile accidentale nu pot fi anuntate. Aproximativ o jumatate din cauze intra în categoria celor independente de compania noastra, cum ar fi conditii meteo deosebite, vegetatia prezenta în vecinatatea retelelor electrice, interventii persoane straine, lucrari executate în vecinatatea retelelor de distributie, cauze externe, cresterea aleatorie a consumului în anumite perioade. Valoarea investitiilor în reteaua de distributie realizate de la privatizare, octombrie 2005, pana la sfarsitul anului 2009, se ridica la aproximativ 500 milioane de lei. Alte 500 de milioane de lei au fost alocate pentru lucrari de mentenanta a retelelor de distributie. In ceea ce priveste judetul Iasi, valoarea investitiilor în reteaua de distributie realizate în anul 2009 a fost de peste 44 milioane de lei. Alte 26 de milioane de lei au fost alocate pentru lucrari de mentenanta a retelelor de distributie. Lucrari din categoriile enumerate mai sus au fost realizate atat în retelele de distributie din localitatile la care faceti referire (Holboca, Schitu Duca, Barnova, Valea Lupului, Aroneanu si Ciurea - n.r.), cat si în retelele care asigura alimentarea cu energie electrica a zonelor respective", a declarat Sorin Munteanu, purtatorul de cuvant al companiei E.ON Moldova Distributie SA.

Primari exasperati

Primarii localitatilor de la marginea orasului Iasi sustin ca problemele au aparut imediat dupa privatizarea celor doua companii. "Inregistram probleme dese, de aproximativ cinci ani. E.ON Moldova Distributie da avize peste avize de conectare a noilor consumatori, dar nu asigura reteaua. Nu sunt efectuate studii pentru a se stabili de cate transformatoare are nevoie o anumita localitate, cele care exista fiind subdimensionate. Nici cu facturile pentru plata iluminatului stradal, care ne cocoseaza in ultima vreme, nu stam prea bine. O singura investitie a fost facuta anul trecut in localitatea Ciurea, reprezentata de schimbarea a aproximativ doua sute de stalpi de electricitate din lemn cu unii din beton. La gaz nu s-a facut nici o investitie, conductele pe care le folosim fiind preluate de la compania care le administra inainte de privatizare", a mentionat Catalin Lupu, primarul localitatii Ciurea.

Functionare deficitara

Furnizarea gazului metan a fost facuta, pe timpul iernii, la o capacitate redusa, reprezentantii companiei E.ON Gaz Distributie SA dand, din nou, vina pe conditiile meteo nefavorabile. "In localitatile Holboca, Barnova si Valea Lupului, retelele de distributie sunt în stare buna, neimpunandu-se lucrari de înlocuire, atata timp cat conditiile de exploatare si întretinere sunt corespunzatoare, iar monitorizarea parametrilor de functionare a conductelor si verificarile din teren nu scot în evidenta vreo disfunctionalitate. In aceste localitati, prioritatea E.ON Gaz Distributie este rezolvarea solicitarilor venite din partea locuitorilor pentru racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale. Pe fondul temperaturilor foarte scazute din acest sezon rece, în localitatile Holboca, Barnova si Valea Lupului au fost înregistrate cazuri punctuale de functionare deficitara a unor regulatoare de presiune a gazelor naturale. Totodata, cresterea semnificativa a consumului de gaze naturale, în perioadele cu temperaturi foarte scazute din acest sezon rece, a determinat scaderea presiunii gazelor naturale în sistemul national de transport SNT Transgaz, aceasta scadere reflectandu-se implicit si în sistemul de distributie a gazelor naturale. E.ON Gaz Distributie a luat masurile necesare de înlocuire a regulatoarelor de presiune care nu au functionat la parametri corespunzatori si a facut demersurile catre ceilalti operatori din sistemul de gaze naturale pentru reluarea alimentarii la parametri normali, în cel mai scurt timp posibil, a consumatorilor afectati", a precizat Corneliu Zait, purtatorul de cuvant al E.ON Gaz Distributie SA.

Problemele de-abia acum incep

Gheorghe Stefurac, primar localitatea Holboca - "Au aparut probleme in reteaua de distributie a energiei electrice, in special in cazul iluminatului stradal. Defectiunile s-au datorat punctelor de aprindere, care se afla sub administrarea E.ON Moldova Distributie."

Dan Popa, primar localitatea Barnova - "In luna decembrie, au inghetat conductele de gaz metan, furnizarea gazului metan fiind facuta la parametri scazuti. Din cauza ca in zona se construieste foarte mult, in maximum trei luni o sa existe o problema si in cazul furnizarii energiei electrice".

Dumitru Popa, primar localitatea Valea Lupului - "Probleme cu gazul nu am inregistrat, insa mai sunt socuri de curent, care afecteaza aparatura casnica a proprietarilor".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Gheorghe Stefurac - primar com. Holboca
probleme grave explicatii evazive explicatiile reprezen
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Kerrosen  | #97434
Pai ce credeau guvernanti ca se va intampla, atunci cand au permis crearea unui monopol de catre e-on?? Ca o sa fie bine? Poate pentru buzunarele lor! Daca aceasta firma ar avea concurenta, nu si-ar mai bate joc de populatie. Stau oamenii la cozi mai rau ca pe vremea saracului impuscat, sa dea o carutza de bani pentru niste produse si servicii proaste si exagerat de scumpe! In Romania nu exista nici un fel de protectie din partea statului pentru cetateni, fata de marile companii private, iar asta nu ne poate duce cu gandul decat la coruptie la cel mai inalt nivel... Sigur ca nu vor exista repercursiuni in cazul acestui scandal, rotitele au fost unse de mult... In cel mai rau caz, o va incasa, ca de obicei, "acarul Pauna" iar e-on-ul va mai majora putin tarifele, numai asa de sanchi, sa vada lumea ce putere are, ca oricum statul nu ii face nimic!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2656 (s) | 23 queries | Mysql time :0.154747 (s)