Secretele istoriei

Abdol-Hossein Sardari, musulmanul care a riscat tot pentru a salva mii de evrei de Holocaust

Publicat: 24 sept. 2013
3
Iranianul Abdol-Hossein Sardari a riscat totul pentru a-i ajuta pe evreii iranieni sa scape de lagarele de concentrare.
Eliane Senahi Cohanim avea sapte ani atunci cand a parasit Franta alaturi de familia sa. Isi aminteste cum strangea la piept papusa sa preferata si cum se prefacea ca doarme de fiecare data cand trenul ajungea intr-o gara nazista, relateaza BBC.
„Imi amintesc ca nazistii ne cereau mereu pasapoartele. Mi-l amintesc pe tatal meu cum le arata documentele, iar ei se uitau la noi, cu o privire de gheata. A fost teribil si inspaimantator”.
Eliane Cohanim facea parte dintr-o comunitate mica si unita de evrei iranieni care traiau in imprejurimile Parisului, scrie romanialibera.ro.
Tatal ei, George Senahi, era un prosper negustor de stofe, iar familia sa a trait intr-o casa mare si confortabila din Montmorency, la aproximativ 25 de km de capitala Frantei.
Tremurand
Cand nazistii au invadat Franta, Senahis a incercat sa fuga la Teheran, ascunzandu-se pentru o perioada intr-un sat francez, inainte de a fi fortat sa se intoarca la Paris, unde populatia intrase sub stricta supraveghere a membrilor Gestapo-ului.
„Imi amintesc atitudinea lor si modul in care umblau pe strazi cu cizmele lor negre. In acele vremuri, pentru un copil, era de ajuns sa-i priveasca pentru a fi inspaimantati”, isi aminteste Eliane Cohanim, in locuinta sa din California.
Alaturi de alti membri ai comunitatii evreiesti iraniene din Franta, George Senahi i-a cerut ajutorul tanarului sef al misiunii diplomatice iraniene din Paris.
Abdol-Hossein Sardari i-a oferit familiei Senahi pasapoartele si documentele necesare pentru a calatori in conditii de siguranta prin Europa ocupata de nazisti.
„La frontiera, tatal meu tremura cu adevarat”, isi aminteste Eliane Cohanim. Cu toate acestea, el a fost un om puternic, care a dat incredere familiei ca totul va fi bine.
Sardari, un adevarat erou
Eliane Cohanim este bunica si are, acum, 78 de ani. In ultimii 30 de ani, ea a trait in California, impreuna cu sotul ei, un bancher de succes, si nu are nici o indoiala in legatura cu cel caruia atat ea, cat si fratele ei mai mic, Claude, ii datoreaza viata.
„Imi amintesc ca tatal meu spunea, intotdeauna, ca doar datorita domnului Sardari am reusit sa fugim de nazisti”, a declarat ea. „Unchii, matusile si bunicii mei traiau la Paris. Datorita lui, nici unul dintre ei nu a patit ceva. Cei pe care nu i-a ajutat, au fost luati de nazisti si nimeni nu a mai auzit vreodata ceva despre ei”.
Despre Sardari, ea a declarat: „Cred ca a fost ca Schindler, ajutand evreii din Paris”.
La fel ca Oskar Schindler, industriasul german care a salvat mai mult de 1000 de evrei in timpul Holocaustului prin angajarea lor in fabricile sale, Sardari a fost un erou.
Propaganda nazista
In cartea sa intitulata „In umbra leului”, autorul Fariborz Mokhtari spune povestea unui celibatar bogat care a devenit sef al misiunii diplomatice iraniene la Paris, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Desi era, in mod oficial, neutru, Iranul dorea sa mentina in cei mai buni termeni relatiile diplomatice cu Germania. Acest lucru i-a convenit lui Hitler. Propaganda nazista i-a declarat pe iranieni ca fiind arieni, considerandu-i foarte asemanatori poporului german.
Insa evreii iranieni din Paris au fost, in continuare, hartuiti si persecutati, iar informatorii au furnizat mereu informatii despre ei autoritatilor germane.
In unele cazuri, Gestapo-ul era alertat atunci cand copiii evrei erau circumcisi la spital. Mamele inspaimantate erau obligate sa raporteze la Biroul Afacerilor Evreiesti pentru a primi steaua galbena cu sase colturi si pentru ca documentele lor sa primeasca stampila identitatii rasiale.
Dar Sardari s-a folosit de influenta sa si de prietenii sai germani pentru a primi derogari de la legile rasiale pentru peste 2000 de evrei iranieni, declarand ca acestia nu aveau legaturi de sange cu evreii europeni.
De asemenea, el i-a ajutat pe multi dintre iranienii din Franta, unii dintre ei fiind membri ai comunitatii evreiesti, sa se intoarca la Teheran, oferindu-le noile pasapoarte in stil iranian de care aveau nevoie pentru a calatori in toata Europa.
O schimbare a regimului in Iran, in 1925, a dus la introducerea unui nou pasaport si a unei noi carti de identitate. Multi dintre iranienii din Europa nu au beneficiat de acest document, in timp ce altii, care s-au casatorit cu persoane de alta nationalitate, nu au mai dorit sa primeasca documentele respective, pentru ei sau pentru sotiile si copiii lor.
Adauga un comentariu