Boli si tratamente

Abdomen umflat sau dureros: 6 vinovați

Publicat: 13 dec. 2020
Abdomen umflat sau dureros 6 vinovați
Riscul de boli inflamatorii ale tractului digestiv poate fi legat de consumul de antibiotice.

Prea umflata, prea dura, dureroasa. Intestinele reprezinta o zona sensibila. Alcătuita din milioane de neuroni, acestea reprezinta al doilea creier al nostru. O descoperire recentă care explică de ce dau greș sub stres și emoții. Iata 6 cauze ale balonarilor!

Balonarea, durerea, tulburările de tranzit sunt, din păcate, des intalnire, în special in randul celor care suferă de colopatie funcțională. Intestinul găzduiește, de asemenea, 100.000 de miliarde de bacterii cu care celulele intestinale sunt în dialog constant. Aflați ce factori pot stresa stomacul!

Stresul

Stresul determină producția de acetilcolină, un neurotransmițător. Acest semnal, emis în creier, trece prin nervul vag și stimulează neuronii intestinali. Acestia instruiesc apoi intestinul să se contracte, ceea ce accelerează tranzitul. Acesta este motivul pentru care frica scenică, înainte de un eveniment important, ne face să fugim la baie. Sub stres, durerile sunt activate, scaunele devin mai frecvente și prea apoase, fără a avea de-a face cu mâncarea și nici cu o boală intestinală. De asemenea, explică de ce unii oameni răspund bine la relaxare și hipnoză.

Modificări legate de vacanță

Schimbările de locație, ritm, dietă, sărbătorile pot cauza probleme de tranzit. In plus, vara mâncăm mai multe fructe crude și salate decât de obicei, iar acest lucru poate duce la balonare și, în unele cazuri, la diaree.

În plus, mâncarea la momente diferite nu este o problemă, principalul lucru este să mănânci când ți-e foame, încet și să mesteci bine.

Saliva conține enzime care ajută digestia, iar problemele stomacului sunt mai frecvente la cei care mănâncă repede. Există momente în care există o mișcare intestinală, un reflex gastrocolic stimulează colonul. Nerespectarea acestei fiziologii poate induce constipație.

Cauza a balonarilor: antibioticele

Administrarea de antibiotice perturbă flora intestinală și poate duce la apariția bacteriilor patogene, inclusiv Clostridium difficile, cauzând colită și diaree. Și asta nu este tot. Știm că, pentru a va proteja împotriva bolilor intestinale sau metabolice, cum ar fi obezitatea, este mai bine să aveți o floră intestinală diversă.

Riscul de boli inflamatorii ale tractului digestiv poate fi legat de consumul de antibiotice. Iar terapia cu antibiotice din primele luni de viață duce la supraponderalitate. Specialiștii recomandă evitarea prescripției de antibiotice înainte de vârsta de doi sau trei ani, deoarece flora intestinală se formează în primii ani de viață.

Stai asezat prea mult timp

Constipația este în mod clar asociată cu o lipsă de activitate fizică. Cu alte cuvinte, cu cât te miști mai puțin, cu atât riști să fii mai constipat.

Fumatul

Nicotina are un efect laxativ deoarece stimulează mușchii intestinului, ajutându-i să se contracte și să elimine scaunul. De asemenea, cei care renunță la fumat pot prezenta episoade de constipație.

Relația dintre tutun și intestine este mai complexă la persoanele cu boală inflamatorie cronică a intestinului: dacă tutunul promovează și agravează boala Crohn, acesta protejează și îmbunătățește evoluția colitei ulcerative, probabil prin influențarea răspunsurilor imune.

Cauza a balonarilor: prea multă gumă de mestecat fără zahăr

În aceste produse, zahărul este adesea înlocuit cu sorbitolul, un compus din familia poliolilor. Acestea pot provoca, în colon, fermentație generând balonare, durere, mai rar, diaree.
Adauga un comentariu