Boli si tratamente

Aberatie

Publicat: 27 ian. 2011

Termen folosit in optica reprezentand defectul in formarea imaginii de catre lentile. Poate fi de trei tipuri:

1. Aberaţie cromatica (cromatism): este o aberatie optica care se manifesta prin formarea unui spectru de imagini colorate in locul unei singure imagini, datorita variatiei indicelui de refractie al materialului lentilei cu lungimea de unda a radiatiilor care compun lumina alba. Aberaţia cromatica poate fi compensata, intr-un domeniu nu prea larg de lungimi de unda, prin utilizarea de lentile compuse din diverse feluri de sticla si cu raze de curbura convenabil alese. Corectarea aberatiei cromatice se numeste acromatizare. Sinonim cromatism.

2. Aberaţie de sfericitate este o aberatie optica a oglinzilor si a lentilelor cu suprafete sferice; se manifesta prin formarea de imagini diferite la razele de lumina provenite de la obiect si apropiate de axul sistemului optic si la razele mai departate de ax. Ea poate fi complet eliminata prin combinatii de lentile avand indici de refractie diferiti si grade de dispersie variate.

3. Aberatie geometrica consta in abaterea de la conditia de stigmatism, datorita faptului ca drumurile optice ale diferitelor raze de lumina ce concura la formarea fiecarui punct al imaginii variaza in urma trecerii acestor raze prin diferite zone ale mediului optic.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit