Eveniment-Social

Abordarea problematicii SIDA in mass-media

Publicat: 29 ian. 2007
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:77078;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• „Cursul isi propune si formarea unei retele active de reprezentanti media care sa fie pe de o parte observatori iar pe de alta parte sa educe populatia in vederea respectarii drepturilor persoanelor ce traiesc cu HIV”, sustine Angela Achitei, director national executiv al ADV Romania • Peste 20 de reprezentanti ai presei din Iasi, Constanta si Mures au participat saptamana trecuta la cursul „Drepturile si obligatiile persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA si reflectarea in mass-media a problematicii HIV/SIDA”, curs organizat de Fundatia Alaturi de Voi

In urma cu doua zile s-a incheiat cursul „Drepturile si obligatiile persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA si reflectarea in mass-media a problematicii HIV/SIDA”, curs care s-a desfasurat saptamana trecuta, la Vatra Dornei si care a fost organizat de Fundatia Alaturi de Voi. In timpul cursului, un tanar seropozitiv si-a prezentat povestea. Acesta a acceptat sa-si faca povestea publica pentru ca este convis de faptul ca lumea are nevoie de exemple concrete pentru a-si schimba mentalitatea despre problematica HIV/SIDA. Tanarul a aflat ca este infectat cu HIV in urma cu patru ani, cand avea 18 ani, cand se pregatea sa sarbatoreasca intrarea la facultate. „In urma unei campanii de informare cu privire la prevenirea si transmiterea infectiei HIV/SIDA la care am participat, gandul la o transfuzie de sange si la eventuale relatii cu risc m-a determinat sa imi fac un test. Ziua in care am aflat ca sunt seropozitiv a fost ziua cand credeam ca totul se sfarsise. Despre vechii prieteni pot sa spun ca unii m-au inteles, altii nu mi-au mai fost prieteni si au rupt orice legatura cu mine. A fost ca un fel de examen. Cred ca lumea are nevoie de exemple concrete pentru a intelege mai bine, pentru a-si schimba mentalitatea”, povesteste tanarul, care in prezent activeaza in cadrul organizatiei Alaturi de Voi.

La curs au participat 21 de reprezentanti ai presei din Iasi, Constanta si Targu Mures. Acesta face parte din proiectul Servicii de informare, consultanta si asistenta juridica pentru persoanele infectate si afectate HIV/SIDA, proiect care este derulat de Fundatia Alaturi de voi (ADV) Romania, impreuna cu institutia prefectului din judetele mentionate, proiect care este finantat de Comisia Europeana prin programul PHARE. „Cursul isi propune formarea deprinderilor in vederea abordarii comprehensive, explicit, a problemelor HIV/SIDA. De asemenea, isi propune si formarea unei retele active de reprezentanti media care sa fie pe de o parte observatori iar pe de alta parte sa educe populatia in vederea respectarii drepturilor persoanelor ce traiesc cu HIV. Speram ca acest curs sa produca schimbari in comunitate prin reflectarea obiectiva in mass-media a diferitelor situatii ce tin de domeniul HIV/SIDA. Un asemenea curs a mai avut loc si in urma cu 3 ani, avand un impact foarte mare, o parte dintre jurnalistii participanti devenind ulterior colaboratori, chiar voluntari, prin derularea de diferite activitati cum ar fi campanii de informare”, a declarat Angela Achitei, director national executiv al ADV Romania. In cadrul cursului au fost prezentate informatii generale despre HIV/SIDA, legislatia in domeniu, precum si despre abordarea problematicii HIV/SIDA in mass-media, pentru fiecare dintre acestea prezentandu-se diferite exemple, studii de caz.

Adauga un comentariu