News Flash:

Absolventii basarabeni lupta pentru un loc in universitatile romanesti

8 August 2006
676 Vizualizari | 0 Comentarii
Absolventii basarabeni lupta pentru un loc in universitatile romanesti
• Universitatea AI. I. Cuza este centru de inscriere pentru cetatenii din Republica Moldova • Pentru invatamantul universitar, candidatii de peste Prut, care au terminat liceul in propria tara sau in Romania, au la dispozitie anul acesta 475 de locuri cu bursa oferite de statul roman


Dupa ce a terminat cu admiterea candidatilor romani pe locurile scoase la concurs, conducerea Universitatii Al. I.Cuza (UAIC) trebuie sa se ocupe si de candidatii din Republica Moldova. Aceasta deoarece UAIC este centrul national de inscriere din Romania pentru cetatenii din Republica Moldova. Acest lucru inseamna ca absolventii de liceu basarabeni isi vor putea depune dosarele de admitere pentru invatamantul universitar si postuniversitar la universitatea ieseana, indiferent care este institutia de invatamant superior unde candideaza. La UAIC, admiterea pentru cetatenii din Republica Moldova se va desfasura intre 17 si 27 august, in Amfiteatrul Mihail Kogalniceanu, de la parterul Corpului A al universitatii.

Pentru o mai buna desfasurare a admiterii, UAIC va pune la dispozitia candidatilor pliante si brosuri cu informatii despre metodologia organizarii concursului de admitere si criteriile de selectie la toate universitatile din tara care au locuri repartizate pentru cetatenii din Republica Moldova. Concursul de admitere este deschis tuturor tinerilor de etnie romana din Republica Moldova, indiferent daca au absolvit liceul in propria tara sau in Romania. Daca UAIC va putea primi dosare de candidatura pentru orice universitate din Romania, sortarea si ierarhizarea acestora se realizeaza la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Mai mult decat atat, candidatii din Republica Moldova care s-au inscris in sesiunea iulie 2006 la orice facultate sau universitate vor putea sa isi depuna dosarele pentru admiterea din august doar daca nu au fost acceptati nici pe locuri cu taxa, nici la buget. Ca noutate, comisia de inscriere va confrunta toate actele cu cele in original. Astfel, candidatii vor trebui sa prezinte si diploma de bacalaureat si anexa de studii, buletinul si pasaportul in original, chiar daca, potrivit metodologiei, nu sunt necesare decat copii xerox legalizate, respectiv copii simple ale actelor mentionate.Locuri

Pentru invatamantul universitar, candidatii de peste Prut care au terminat liceul in propria tara sau in Romania au la dispozitie anul acesta 475 de locuri cu bursa oferite de statul roman la 47 de universitati. Dintre acestea, cele mai multe locuri le-a primit Universitatea Dunarea de Jos din Galati, 215 la numar. Urmeaza UAIC, cu 40 de locuri, si Universitatea din Bucuresti si Academia de Studii Economice, cu 30 locuri fiecare. Tot pentru studii universitare, candidatii din Republica Moldova mai au la dispozitie alte 50 de locuri pentru care nu se ofera burse de studii, dar care au inclusa taxa de scolarizare. Pentru studii aprofundate si de masterat la zi, statul roman ofera 90 locuri subventionate, cu bursa, si 45 locuri fara bursa, din care UAIC va pune la dispozitie zece, respectiv sapte locuri. La studii de doctorat, vor beneficia de locuri subventionate de la buget 30 de candidati din Republica Moldova, dintre care patru sunt oferite de universitatea ieseana. Concursul de admitere este deschis tuturor tinerilor de etnie romana din Republica Moldova, indiferent daca au absolvit liceul in propria tara sau in Romania.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

locuri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013460 (s)