News Flash:

Absoventii, somerii si puscariasii se pot intoarce la scoala

24 Mai 2000
775 Vizualizari | 0 Comentarii
Tutelat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Centrul de Formare Profesionala din cadrul Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala (CFP-AJOFP) organizeaza cursurile in regim de gratuitate pentru absolventi sau pentru persoanele disponibilizate. Persoanele care au un loc de munca, dar doresc sa urmeze cursurile centrului trebuie sa achite o taxa variabila, in functie de durata si complexitatea acestora. Astfel, pentru obtinerea unei diplome de operator pe calculator, cursurile (2 luni) costa 500.000 de lei, in timp ce pentru obtinerea calificarii de mecanic auto, cursurile (6 luni) costa 1-1,2 milioane de lei. Inafara acestor categorii de cursanti mai exista una, inedita: detinutii. Colaborarea dintre Ministerul Muncii si Ministerul de Interne a permis detinutilor sa urmeze cursuri de calificare sau recalificare, ultimul curs incheiat fiind cel de talpuitor-reparatii incaltaminte. Programele care ii vizeaza pe detinuti sunt in general realizate cu ajutorul organizatiilor neguvernamentale si au ca obiect cursuri ce se pot desfasura - teoretic si practic - in interiorul Penitenciarului.
Din 1993 si pana acum, circa 15.000 de ieseni au absolvit cursurile de formare si recalificare profesionala organizate de catre Directia Muncii din Iasi. Dupa cum apreciaza Andrei Norica, seful CFP-AJOFP, dintre acestia, aproximativ 60% au reusit sa-si gaseasca un loc de munca dupa terminarea cursurilor. Cele mai mari sanse de reusita le au cei care urmeaza cursuri de recalificare pentru meseriile de confectioner, pentru cele legate de comert si alimentatie publica sau constructii. Sanse considerabile de reusita la angajare au, de asemenea, cei care obtin atestate in domeniul operarii pe calculator, pentru lucru de secretariat sau evidenta contabila. Desi in alimentatie publica perspectivele par mai promitatoare, caracterul sezonier al afacerilor din acest domeniu creaza locuri suplimentare de munca doar 4-5 luni pe an, piata comprimandu-se din nou la inceputul toamnei.
In anul 1999, centrul a avut 4.100 de cursanti, dintre care 3.200 au absolvit in acelasi an, iar pana la data de 30 aprilie a anului in curs centrul are in evidenta 1.800 de cursanti dintre care 1.200 femei. Pe varste, in anul 2000, proaspetii absolventi reprezinta circa 50% din cursanti, aproximativ 45% din total fiind reprezentat de someri. Restul de 5% este constituit din persoane care au deja o ocupatie, dar urmaresc sa obtina o dubla calificare. Planul de scolarizare este aprobat de Agentia Nationala de Ocupare si Formare Profesionala, bugetul fiind stabilit in functie de acesta. Centrul din Iasi nu s-a confruntat insa pana acum cu un numar de cereri care sa-i depaseasca posibilitatile de pregatire.
Alec DANILA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1385 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014802 (s)