News Flash:

Aburelile viceprimarului Nichita

23 Octombrie 2003
716 Vizualizari | 0 Comentarii
•Viceprimarul Gheorghe Nichita ofera explicatii puerile cu privire la faptul ca Primaria a incredintat fara licitatie lucrari de investitii catre Citadin •Cotidianul ZIUA de Iasi a publicat ieri un articol in care se arata ca in acest mod a fost incalcata legea •Nichita a fluturat ieri o adresa, primita de la Ministerul Finantelor de catre Primarie, care nu are nici o valoare juridica cu privire la faptele redactate de cotidianul ZIUA de Iasi •Asta deoarece Citadin practica preturi mai mari pentru lucrarile efectuate pe sosele

Cotidianul ZIUA de Iasi a publicat ieri un articol in care arata ca municipalitatea ieseana a incalcat legea, atunci cand a atribuit prin incredintare directa o serie de lucrari de investitii catre Directia Citadin. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60 din 2001, privind achizitiile publice, precizeaza clar ca autoritatile locale pot incredinta lucrari de investitii doar in urma unei licitatii. In momentul de fata, Directia Citadin efectueaza lucrari de investitii, platite din bugetul municipalitatii, de circa 6 miliarde lei fara sa fi participat in prealabil la o licitatie. Este vorba despre ranforsarea a circa 2,2 kilometri de drum din soseaua Iasi -Voinesti si supralargirea strazii Pacurari. In cursul anului trecut, inspectorii financiari de la Curtea de Conturi si procurorii financiari au constatat, in urma unui control efectuat la Primaria Iasi, ca membrii din conducerea municipalitatii au savarsit o serie de infractiuni, prin incredintarea directa a unor lucrari de modernizare a drumurilor municipale, in valoare de circa 19 miliarde lei, catre Directia Citadin.
Viceprimarul Nichita s-a aratat deranjat de acuzatiile care sunt aduse conducerii municipalitatii iesene pe marginea acestui subiect. In aparare, acesta a prezentat redactorului cotidianului ZIUA de Iasi o adresa primita de Primarie de la Ministerul de Finante, sustinand ca, in baza acesteia, municipalitatea are dreptul sa incredinteze direct lucrari de investitii catre Directia Citadin. In adresa respectiva se precizeaza ca, in cazul executarii unor servicii in regie proprie de catre o autoritate contractanta, derularea acestor activitati nu presupune incheierea unor contracte. "Fata de cele de mai sus, rezulta ca executarea unor lucrari sau prestarea unor servicii in regie proprie nu constituie obiect al OUG 60/2001, aceasta decizie fiind la latitudinea Primariei, in functie de avantajele economice asteptate si capacitatea de realizare a lucrarilor", se arata in finalul adresei trimise de Ministerul Finantelor. "Luati aceasta adresa si invatati-i si pe cei de la Curtea de Conturi", a spus viceprimarul Gheorghe Nichita.

Citadin lucreaza mai scump

Trebuie explicat mai intai ce inseamna lucrari efectuate in regie proprie. In cazul de fata, Primaria trebuia sa aiba un serviciu specializat in cadrul municipalitatii, care sa aiba aprobat inca de la inceputul anului un buget pentru ranforsarea soselei Iasi-Voinesti si supralargirea strazii Pacurari. Asta in conditiile in care Directia Citadin are activitate economica proprie, separata de Primarie, si incheie un bilant contabil la sfarsitul fiecarui an de activitate. In plus, in adresa mentionata se precizeaza, cu alte cuvinte, ca Primaria poate sa incredinteze direct aceste lucrari catre Citadin numai daca aceasta Directie efectueaza lucrari la preturi mai mici decat alti competitori de pe piata. Din cercetarile efectuate de redactorii cotidianului ZIUA de Iasi, reiese ca Citadin nu lucreaza la preturi care sa-i permita preluarea prin incredintare directa a unor lucrari. Apoi, daca municipalitatea ieseana nu a organizat niciodata o licitatie pentru incredintarea acestor lucrari, nu se poate sti daca nu obtinea preturi mult mai mici decat cele practicate de Citadin. Pentru efectuarea unei comparatii cu privire la preturile practicate de Citadin in vederea ranforsarii unui sector de drum si alte firme de pe piata, trebuie scazute cheltuielile de transport al materialelor. Asta deoarece Citadin lucreaza numai pe raza municipiului Iasi, unde-si are sediul, iar celelalte societati comerciale de profil autohtone au lucrari numai in judet. Directia Citadin a taxat Primaria cu 393 mii lei metrul patrat la lucrarile de ranforsare a soselei Iasi- Voinesti. Mentionam ca Consiliul Judetean organizeaza licitatie chiar daca SC Lucrari Drumuri si Poduri SA este o societate comerciala aflata in patrimoniul autoritatilor judetene. Anul aceasta, lucrarile de ranforsare a unor drumuri judetene au fost efectuate de SC LDP SA, care a participat la o licitatie. "Daca se dau la o parte cheltuielile de transport, Directia Judeteana de Drumuri si Poduri a contractat lucrari de ranforsare a unor drumuri cu circa 340 mii lei pe metru patrat", a declarat Mihai Ciopate, inginer in cadrul Directiei Judetene de Drumuri Poduri. "Pentru ranforsarea unui sector de drum, lucrarile ajung la circa 300 mii lei pe metru patrat, depinde si de complexitatea lucrarii", a declarat Florin Dumitrache, directorul regionalei iesene a Administratiei Nationale a Drumurilor.
In concluzie, municipalitatea ieseana ar trebui sa organizeze o licitatie pentru atribuirea acestor lucrarilor de investitii privind modernizarea unor strazi si sa vada ca, astfel, se pot face economii de la bugetul local si nici nu ar mai avea probleme cu inspectorii Curtii de Conturi.
(C.M.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1235 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013369 (s)