Eveniment-Social

Abuz grav facut de un deputat USR! A dat buzna peste bolnavii de la Psihiatrie si i-a filmat cu telefonul! Unii pacienti au depus deja plangeri la conducerea spitalului

Publicat: 09 oct. 2019
258 Vizite 3 Comentarii

@ A intrat in saloane, peste pacienti, si a inceput sa filmeze @ Un singur pas a lipsit pana la un adevarat scandal @ Este vorba despre un deputat, vicepresedinte al Comisiei de Sanatate @ Chiar daca a incalcat drepturile pacientilor internati la Institutul de Psihiatrie „Socola”, Emanuel Ungureanu sustine ca totul a fost facut prin prisma unui control fulger pe care a decis sa il efectueze la unitatea medicala din Iasi @ Conducerea spitalului sustine ca au fost incalcate reglementarile interne si ca exista pacienti care au facut deja sesizari in acest sens

Bolnavii cu probleme psihice, internati la Institutul de Psihiatrie Socola” din Iasi, au avut parte de o surpriza neplacuta in cursul zilei de marti, cand deputatul USR, Emanuel Ungureanu, vicepresedinte al Comisiei de Sanatate, a dat buzna in saloane, filmand pacientii cu telefonul mobil. Chiar daca nu avea acord din partea conducerii, deputatul de Cluj sustine ca aceste controale pe care le efectueaza intra in atributiile de serviciu si ca ceea ce a facut este un lucru absolut normal.

Cu toate aceastea, se pare ca deputatul USR nu a tinut cont de reglementarile interne ale unitatii medicale si de faptul ca se afla intr-un Institut de Psihiatrie, incalcand astfel drepturile pacientilor.

Intrebat de reporterii Cotidianului Buna Ziua Iasi despre vizita pe care a facut-o, acesta a sustinut ca nu a gresit cu nimic si ca va intocmi un raport prin care va specifica toate neregulile identificate. Cu toate acestea, conform informatiilor obtinute de reporteri, se pare ca acest control a fost efectuat la cererea a doua asistente medicale, care lucreaza in cadrul unitatii medicale. „Am venit sa vizitez conditiile in care sunt ingrijiti bolnavii, in urma unor reclamatii pe care le-am primit acum cativa ani. Am venit sa vad ce investitii s-au facut, iar lucrurile sunt amestecate. Exista o cladire care arata bine in comparatie cu alte pavilioane. Urmeaza sa mai vad alte cladiri din cadrul unitatii medicale. Am filmat in interior pentru ca uneori este complicat sa le explici unor oameni adevaruri fara sa le vada. Niciodata, cand am publicat imagini sau le-am aratat, nu am facut-o fara a proteja identitatea oamenilor. Totodata, nu am incalcat niciodata legea, iar acest lucru se vede si in mandatul meu. Personalul a fost mai reactiv, pentru ca nu este obisnuit ca un deputat sa vina in control, dar cred ca lumea se va obisnui ca un vicepresedinte in Comisia de Sanatate are aceasta datorie. Ocrotirea sanatatii populatiei este in fisa postului unui membru in Comisia de Sanatate. Personalul s-a dovedit a fi amabil, in urma micului incident de la inceput. Trebuie sa cantarim pentru ce este de vina personalul si pentru ce nu este de vina. Dupa aceasta vizita, voi spune care sunt concluziile mele si voi discuta si cu managerul unitatii medicale. Eu am un mandat foarte clar de reprezentare, orice deputat are datoria, nu are nevoie de un ordin se serviciu pentru a vizita orice institutie publica si pentru a face acest lucru cu regularitate, pentru ca lucrurile sa se imbunatateasca”, a precizat deputatul USR, Emanuel Ungureanu, vicepresedinte al Comisiei de Sanatate.

Vezi si: Investitie de milioane de lei in MODERNIZAREA Spitalului de Neurochirurgie! Consiliul Judetean organizeaza licitatia in urmatoarea perioada!

A incalcat drepturile pacientilor

Conducerea spitalului sustine ca oricine poate merge in vizita in Institutul de Psihiatrie „Socola” si poate efectua verificari. Cu toate acestea, acest lucru este posibil doar cu acordul conducerii, pentru ca este vorba despre o unitate medicala in care sunt internati bolnavi cu probleme psihice. In aceste conditii, conducerea unitatii medicale reproseaza faptul ca au fost incalcate drepturile bolnavilor. Pana in prezent, un pacient internat la Institutul de Psihiatrie „Socola” a depus o reclamatie, plangandu-se de faptul ca a fost filmat fara a i se cere acordul.

„Oricine doreste sa vina sa viziteze sau sa controleze Institutul de Psihiatrie „Socola” poate sa faca acest lucru. Noi stam la dispozitie, dar reglementarile interne trebuie sa fie respectate, pentru ca este vorba despre un spital de psihiatrie. Persoana in cauza nu s-a conformat acestor reglementari. In orice unitate medicala, oricine are dreptul de a merge si de a verifica, dar trebuie respectate, mai ales intr-o unitate care se supune legii sanatatii mintale, niste reglementari interne care tin de siguranta si de drepturile pacientului. Deja a fost inregistrata o reclamatie din partea unui pacient, conform careia sustine ca s-a simtit amenintat, mai ales pentru ca a fost filmat. Pacientul ne roaga sa luam masurile in vigoare, intrucat a fost filmat fara acordul lui, intr-o sectie de psihiatrie”, precizeaza dr. Gabriel Oprisanu, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iasi.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit