Actualitate

„Abuz grosolan al Justitiei”. Strigatul disperat al unui iesean care cere sa se faca dreptate

Publicat: 08 feb. 2016
1

@ Desi a reclamat ca hotii fura de pe proprietatea sa, ieseanul s-a trezit perchezitionat, iar cei impotriva carora a depus plangere nu au patit nimic @ Plangerile penale facute de iesean nu au fost luate in considerare

Incurcate sunt caile Justitiei in zona Harlau. Cel putin aceasta este concluzia pe care putem sa o tragem cand auzim marturiile socante ale lui Petre Besleaga din satul Carjoaia, comuna Cotnari, care reclama de luni de zile ca niste indivizi fura de pe proprietatea sa si cu toate acestea cei impotriva carora a depus plangere nu au patit nimic. Mai mult decat atat, Justitia a luat masuri dure impotriva sa, iar cei pe care i-a reclamat nu au fost luati la intrebari. In schimb, impotriva lui Paul Besleaga (conform documentelor de identitate numele sau este Petre Besleaga, dar oamenii il cunosc sub numele de Paul-n.r.) s-a mers pana acolo incat s-a emis un mandat de perchezitie domiciliara, care s-a finalizat cu confiscarea a cativa metri cubi de lemn de foc, pe care ii avea in curte pentru a-si incalzi casa. Inca din luna noiembrie a anului trecut, Paul Besleaga a sesizat la postul de politie Cotnari faptul ca, din padurea proprietate a familiei mai multe persoane necunoscute fura lemne.

„Nu s-a intamplat nimic. Nu a venit nimeni la fata locului. Am revenit cu o plangere penala pe data de 7 decembrie 2015, in care am sesizat faptul ca se sustrage ilegal material lemnos de pe proprietatea mea. Am reusit sa identific o serie de persoane care efectuau taieri in acest perimetru, printre care si pe Mihai Steclaru si Dumitru Chiriac, angajat al Ocolului Silvic Harlau, care mi-au spus ca au autorizatie sa taie”, a spus Paul Besleaga.

Vazand ca, desi a sesizat la Politia Cotnari furtul, cei implicati continua sa taie arbori din padurea sa, Paul Besleaga a solicitat din nou sprijinul Politiei, prin intermediul numarului de urgenta 112. „Dupa ce am sunat la 112, am mers la Primaria Cotnari, care a delegat o comisie, care impreuna cu mine si organele de politie si cele ale Ocolului Silvic au confruntat documentele mele de proprietate cu ale celor invinuiti de mine si s-a constatat ca nu au dreptul sa taie in acel perimetru, motiv pentru care au sistat taierile, dar masa lemnoasa doborata a ramas pe teren, fara nicio supraveghere”, a adaugat Paul Besleaga.

A urmat o noua sesizare, facuta tot la numarul de urgenta 112, la data de 16.01.2016, in ziua in care au inceput din nou taierile, iar in urma acestei plangeri s-a deplasat la fata locului politistul Rares Bulgaru, care nu a intocmit niciun proces verbal, dar a dispus din nou sistarea defrisarilor. „Vazand ca nimeni nu vrea sa puna piciorul in prag si sa aplice Legea, am formulat o plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau, apoi la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, sesizari in care am vorbit si despre taierile ilegale de arbori, dar si despre faptul ca organele locale de politie nu vor sa aplice Legea. Acest lucru cred ca a deranjat pe cei de la Politie, astfel incat m-am trezit ca imi perchezitioneaza locuinta”, a adaugat Paul Besleaga.

Perchezitie cu substrat politic? „Lupul paznic la oi a depus plangere”

Intr-adevar, in data de 3 februarie a.c, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata si asta deoarece politistii si procurorii Parchetului Harlau i-au perchezitionat casa si i-au confiscat toate lemnele de foc. Este vorba despre cativa metri cubi de lemde de foc, pe care familia ii procurase cu documente legale pentru a trece iarna. Interesant este ca, Judecatoria Harlau a aprobat mandatul de perchezitie cu valabilitate de la data de 26 ianuarie, iar descinderea cu „mascatii” a fost efectuata la domiciliul acestuia pe data de 3 februarie, cand in satul Carjoaia era zi de targ. Paul Besleaga a pus acest lucru pe seama faptului ca, numai cu doua zile inainte, isi anuntase candidatura pentru functia de primar al comunei Cotnari. „Au facut-o intr-o zi de targ, sa ma compromita. Au avut grija sa vada toata lumea care trecea la targ ca la mine vin «mascatii», ca sa-mi taie din sansele la primarie”, a adaugat Paul Besleaga.

Perchezitia a fost efectuata ca urmare a unei sesizari facute de Ocolul Silvic Bisericesc (administreaza padurile proprietate a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei- n.r.), condus acum de Constantin Popovici, fostul sef al Ocolului Ciurea (ocolul de stat din subordinea Romsilva-n.r.), destituit de mai multe ori, deoarece in urma unor controale, s-a descoperit ca in padurile de stat pe care le avea in grija s-au taiat ilegal cantitati impresionante de lemne. Din aceste motive, presa l-a supranumit „lupul paznic la oi”.

Acest Constantin Popovici sustine ca suprafata de padure pe care Paul Besleaga o indicase in plangerile sale atunci cand arata ca se exploata ilegal masa lemnoasa este de fapt proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Asta in conditiile in care, Primaria Cotnari a trimis anchetatorilor o serie de documente in care se arata ca padurea respectiva apartine oamenilor din comuna, inclusiv familiei Besleaga. Mai mult, Primaria Cotnari a sesizat faptul ca Ocolul Silvic Bisericesc a depasit de cateva ori limitele de hotar ale padurii pe care o detine in zona. De asemenea, este greu de inteles de ce s-a dispus confiscarea lemnelor de foc, desi Paul Besleaga a prezentat documentele prin care a aratat ca le-a cumparat de la o firma privata. Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau a transmis ca se fac cercetari, atat cu privire la aspectele sesizate de Paul Besleaga, cat si asupra celor reclamate de Ocolul Silvic Bisericesc.

Comentarii
  • Mai domnu Paulica, da tu de ani de zile tai ilegal copaci din acea padure si nimeni nu te vede. Autoritatile nu fac nimic, numai tu esti ca un zmeu…
    Iar acum vrei primar? pentru ce? sa continui aceste parsivenii? „Pune lupu paznic la oi…”
    Poate in al noulea ceas vad si astia cu legea ce faci tu si fac ce trebuie…. da nu se stie, ca esti consilier local.

Adauga un comentariu