Stiri medicale

Abuzul de antibiotice afecteaza grav organismul

Publicat: 22 nov. 2011
7

Antibioticele consumate in exces, folosite chiar si in raceli banale, pot distruge bacteriile bune din organism, provocand astfel afectiuni precum diabet, astm sau cancer.

Unii medici prescriu antibiotice inainte de a sti daca este vorba despre o infectie virala sau bacteriana. Ceea ce este si mai ingrijorator e faptul ca unii pacientii abuzeaza de antibiotice, luandu-le din proprie initiativa, fara a consulta medicul.

Antibioticele au salvat vieti atunci cand au fost prescrise corect, insa, atunci cand vine vorba de raceala sau gripa, antibioticele nu ajunta in niciun fel. Antibioticele forteaza mecanismul de rezistenta la antibiotice si distrug flora saprofita, care are rolul de aparare a organismului.

Medicii prescriu antibiotice pentru mai bine de 60 % dintre adultii cu infectii de cai aeriene superioare, care sunt de regula cauzate de virusuri, se arata intr-un studiu american. Ultimele date indica faptul ca rezistenta la antibioticele de ultima generatie este in continua crestere.

In ceea ce priveste Romania, tara noastra se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de antibiotice. Nu acelasi lucru putem spune si espre rezistenta romanilor la antibiotice. In Romania se intalnesc cele mai multe cazuri de pneumococ rezistent la antibiotice puternice.

Adauga un comentariu