News Flash:

Abuzuri la PNA

9 Septembrie 2005
911 Vizualizari | 0 Comentarii
•Astazi, la sediul Parchetului National Anticoruptie Iasi, procurorul Corneliu Marian Gheorghita ancheteaza o situatie dea dreptul halucinanta •Cel anchetat, Constantin Dulute, un om de afaceri vasluian, este acuzat ca ar fi intrat ilegal in posesia a 16 hectare de teren situat in apropierea orasului Barlad •Dupa ce plangerea impotriva lui Dulute a ajuns pe mana sa, procurorul Gheorghita desemneaza un expert pentru a evalua terenul •Incredibil insa: 16 hectare de teren arabil intr-o comuna din Vaslui sunt evaluate de expertul lui Gheorghita la incredibila suma de 92 miliarde lei, adica peste 2,5 milioane Euro •Aceasta in conditiile in care pretul unui hectar arabil in mediul rural abia se ridica la cateva zeci de milioane de lei •Exista acuzatii privind implicarea in aceasta ancheta a unor grupuri mafiote, din sfera vietii economice si politice, care au determinat supraevaluarea grosolana a terenului in cauza, tocmai pentru ca in carca lui Dulute sa fie pus un prejudiciu mai mare •Reporterii ZIUA de Iasi va prezinta o ancheta naucitoare care ridica mari intrebari privind profesionalismul si bunele intentii ale procurorului PNA Corneliu Marian Gheorghita

Cu cateva luni in urma ZIUA de Iasi atragea atentia opiniei publice ca grupuri de interese politico-economice incearca sa manipuleze Parchetul National Anticoruptie, fabricand dovezi mincinoase pentru a ne elimina de pe piata si pentru a prelua controlul absolut asupra societatii. Noi informatii, stupefiante, demonstreaza ca aceste afirmatii au fost adevarate, scandalurile de presa din ultima perioada in care a fost implicat procurorul iesean Corneliu Marian Gheorghita demonstrand acest lucru. Imaginea oferita de aceste scandaluri nu trebuie generalizata asupra intregii institutii, mai ales pentru ca noua conducere a PNA a anuntat o evaluare corecta a tuturor procurorilor din sistem. Este insa nevoie de o interventie directa a procurorului general Daniel Morar, inainte ca institutia pe care o conduce sa devina o demna urmasa a vechii securitati a anilor '50. Investigatiile jurnalistice ale reporterilor ZIUA de Iasi asupra activitatii procurorului PNA Corneliu Marian Gheorghita aduc la suprafata nu numai incalcari ale legii, ci si grave incalcari ale drepturilor omului, ale Constitutiei Romaniei, in dispretul celor mai elementare norme de bun simt. Coruptia nu poate fi eliminata atata timp cat se poate afirma ca diverse grupuri de interese controleaza activitatea unui procuror PNA, transformandu-l intr-un mercenar fara scrupule. Ancheta care se desfasoara astazi la PNA Iasi, sub indrumarea aceluiasi procuror Gheorghita, trebuie urmarita cu maxima atentie, fiind clare interventiile si implicatiile unui grup de interese. Prezentam in continuare date incredibile, printre care si evaluarea unui teren agricol din Vaslui la pretul unuia pentru constructii in plin centru al Parisului sau al Londrei, date care vor sta la baza dreptului de a fi liber al unui cetatean. Opinia publica trebuie informata corect despre asemenea cazuri scandaloase, in timp ce opinia publica internationala trebuie sa ia atitudine pentru ca Romania sa nu mai ajunga sub talpile cizmelor unor grupuri de tip mafiot. Democratia nu poate fi impusa cu bata sau cu inchisoarea.

Activitatea Parchetului National Anticoruptie este puternic afectata de subiectul unei anchete coordonate de procurorul Corneliu Marian Gheorghita. Povestea este simpla. Astfel, o expertiza de evaluare a 16 hectare de teren agricol situate intr-o comuna de la marginea orasului Barlad, comandata de procurorul PNA amintit, are rezultate halucinante. Cele 16 hectare de teren agricol sunt evaluate de catre expertul desemnat de PNA la incredibila suma de 92 miliarde lei, echivalentul a peste 2,5 milioane Euro. Aceasta in conditiile in care pe piata libera, pretul unui hectar de teren agricol situat in extravilanul localitatii depaseste cu greu cateva zeci de milioane lei. Nici daca aici ar urma sa fie construita o baza NATO pentru rachete intercontinentale, aceasta valoare pentru un teren de la marginea Barladului nu ar putea fi atinsa. Cu toate acestea, evaluarea amintita este folosita fara nici un semn de intrebare de procurorul Corneliu Marian Gheorghita pentru a pune prejudiciul de 92 de miliarde lei (asa zisa contravaloare a terenului) in carca omului de afaceri vasluian Constantin Dulute, care astazi, va fi audiat la PNA Iasi sub acuzatia ca si-ar fi insusit in mod ilegal acest teren. Scopul acestei evaluari halucinante si care este departe de realitate este dublu: pe de o parte, o suma mai mare a presupusului prejudiciu face ca respectiva infractiune sa fie de competenta PNA, pe de alta parte, exista suspiciuni conform carora procurorul iesean ar fi demarat aceasta ancheta pentru a distruge afacerile lui Dulute pentru simplul motiv ca ar fi contrare unui grup de interese cu influenta in actul de justitie.

Grupurile de interese

Scandalul a izbucnit in urma cu cativa ani cand Dulute a participat la privatizarea unei societati agricole din Barlad in calitate de membru al asociatiei salariatilor. El devenise actionar dupa ce a cumparat terenurile unor proprietari. Informatiile obtinute in exclusivitate de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi arata ca intrarea lui Dulute in aceasta privatizare a stricat jocurile unui grup de interese cu numeroase relatii in sistemul politico-economic din Vaslui. Astfel, la presiunile acestora, la doar doua zile dupa adjudecarea licitatiei privind privatizarea firmei, licitatia a fost anulata. Ulterior, aceasta suprafata de teren a devenit cuiul lui Pepelea, proprietarul acestuia - Constantin Dulute fiind acuzat ca intrat ilegal in posesia sa. Barladeanul care vine astazi la sediul PNA Iasi, a afirmat ca prin complicitatea unui fost prefect de Vaslui, dreptul de proprietate asupra celor 16 hectare de teren i-a fost contestat in instanta de judecata, fiind folosite chiar acte false. Astfel, instanta a primit o adresa a Prefecturii Vaslui, prin care se anunta anularea titlurilor de proprietate pentru suprafetele respective, invocandu-se chiar si un proces verbal al comisiei de aplicare a Legii Fondului Funciar. Dar, stupoare, dupa cum a afirmat Dulute, procesul verbal al comisiei invocat de prefectura nu exista in arhiva institutiei vasluiene. Ulterior, Prefectura Vaslui a decis sa se retraga din procesele care au ca obiect cele 16 hectare de teren. Cu toate acestea, nu au disparut insa acuzatiile ca Dulute ar fi intrat ilegal in posesia terenului cu pricina. In baza unei plangeri, procesul ajunge in cele din urma pe mana procurorului Corneliu Marian Gheorghita de la PNA Iasi.

Expertiza astronomica

Pentru a verifica daca plangerea cu pricina este de competenta Parchetului National Anticoruptie, la cererea procurorului iesean, a fost insarcinat un expert evaluator care urma sa stabileasca valoarea celor 16 hectare de teren pentru a se stabili presupusul prejudiciu adus de Dulute. Rezultatele acestei evaluari sunt de-a dreptul naucitoare: 16 hectare de teren agricol amplasate in extravilanul localitatii au fost evaluate la 92 miliarde lei, adica peste 2,5 milioane Euro. Asta la marginea municipiului Barlad! In comuna Perieni, din judetul Vaslui! O simpla cercetare a pietii imobiliare arata ca un hectar de teren agricol depaseste cu greu cateva zeci de milioane lei. Dulute considera ca alegerea expertului a fost facuta la cererea expresa a grupului de interese amintit, tocmai pentru a raspunde cerintei anchetei penale. Astfel, expertul desemnat de Gheorghita supraevalueaza terenul pe baza unor coeficienti care nu au corespondent in realitate. Cateva exemple sunt graitoare in acest caz. Astfel, in evaluarea terenului se ia in calcul apropierea de calea ferata, existand un indice pentru o apropiere sub 2 km de o statie CFR cand in realitate terenul este situat la o distanta mai mare de 3 kilometri de cea mai apropiata statie de cale ferata. Mai mult, se pune la calcul existenta unei conducte de gaz metan, desi aceasta nu exista in realitate. Strigator la cer, expertul in cauza mai aplica un indice pentru supraevaluarea terenului care este de-a dreptul hilar. Astfel, acesta presupune ca pretul celor 16 hectare ar putea creste in eventualitatea in care, pe respectiva suprafata s-ar construi un complex comercial tip Metro sau Mall. Aceasta in conditiile in care conform titlurilor de proprietate si evidentelor de la Primaria Perieni, cele 16 hectare figureaza ca teren extravilan - arabil. Probabil ca numai procurorul Corneliu Marian Gheorghita poate lua ca subiect al unei anchete anticoruptie o asemenea situatie. Rugam sa se afle cine a platit acesta expertiza! Noi stim, dar este nevoie de o ancheta pentru se putea vedea cine sta in spatele unor asemenea actiuni.

Gheorghita acuzat

Pentru toate aceste fapte, care depasesc orice imaginatie, astazi inainte de pranz, la sediul PNA Iasi trebuie sa se prezinte, pentru a fi anchetat, Constantin Dulute, pentru grave suspiciuni de coruptie. Acesta sustine ca pana acum, procurorul Gheorghita a incalcat cu nerusinare nu numai bunul simt, ci si cele mai elementare prevederi legale privind dreptul la o ancheta corecta. Vasluianul a declarat ca la solicitarea adresata PNA Iasi de avocatul sau, ca si de un reprezentant al grupului de interese implicat, procurorul Corneliu Marian Gheorghita a furnizat raspunsuri diferite. Astfel, la solicitarea contestatarilor lui Dulute, procurorul Gheorghita trimite ca raspuns o adresa, prin care recunoaste ca a dispus inceperea "in rem" a urmariri penale (urmarirea penala are ca obiect o serie de fapte, nu este indreptata impotriva unei persoane - nr) printre persoanele implicate fiind si vasluianul Constantin Dulute. Raspunsul a fost emis in data de 16 mai 2005. In schimb, la cererea expresa a avocatului Laurentiu Trifan, care-l reprezinta pe vasluian, cererea acestuia din 8 iunie 2005 a primit un raspuns diferit de la procurorul anticoruptie iesean: nicaieri nu este mentionat numele celui anchetat astazi, la Iasi. Dulute a afirmat intr-un memoriu adresat ministrului Vasile Blaga, al Administratiei si Internelor, ca toata aceasta corespondenta a fost supravegheata direct de Corneliu Marian Gheoghita, fiind singurul semnatar al adreselor de la PNA Iasi, fara stirea sefilor sai directi. Aceasta acuzatie ridica mari semne de intrebare privind activitatea acestei institutii, Parchetul National Anticoruptie, ceea ce ar putea afecta chiar integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, capitolul justitiei fiind un subiect contestat de europeni. In opinia contestatarului din Barlad, adresa din data de 16 mai 2005 a avut rolul de a bloca un proces in instantele vasluiene, ce are ca obiect tocmai o parte din terenul in suprafata de 16 hectare. Cine are interese in a manipula activitatea unui procuror PNA, este cel care ar trebui acuzat de coruptie. Vom reveni cu noi informatii despre desfasurarea de astazi a anchetei in care este implicat Constantin Dulute, programat pentru interogatoriu in cursul diminetii.

Dosare pentru aderarea la UE

Cu numai doua saptamani in urma, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul PNA Iasi, procurorul Corneliu Marian Gheorghita a declarat ca Serviciul Teritorial pe care il conduce are in lucru doua dosare care sunt vizate pentru a fi trecute in raportul de tara ce trebuie trimis catre Uniunea Europeana in vederea aderarii. Unul dintre acestea este cel lui Constantin Dulute, fost director general la Directia Agricola Vaslui. Prejudiciul estimat in dosarul lui Duluta este de aproximativ 90 miliarde lei, adica peste trei milioane Euro. "Avand in vederea prejudiciul si importanta acestor doua dosare, acestea sunt in atentia Uniunii Europene", a declarat la vremea respectiva procurorul Corneliu Marian Gheorghita. Dulute era acuzat, conform afirmatiilor procurorului iesean de la sfarsitul lunii august, ca prin incalcarea Legii 18/1991, privind fondul funciar, a facut anumite manevre cu terenuri cu o suprafata de 16 hectare. Procurorul iesean a afirmat atunci ca Dulute se sustrage urmaririi penale, fiind plecat in Germania. "Este un dosar foarte important pentru care am primit multe atacuri din partea presei. Cand esti implicat in dosare importante incep atacurile", a mai precizat Gheorghita, lasand sa se inteleaga ca este doar un aparator al legii si un umil slujbas al luptei anticoruptie. Ramane de vazut daca este chiar asa, atata timp cat datele detinute de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi demonstreaza ca situatia este cel putin neclara, daca nu chiar scandaloasa, servind unor interese ale economiei subterane si unor politicieni verosi.
Ovidiu NEMTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013920 (s)