News Flash:

Abuzurile prefectului

1 Iulie 2005
2492 Vizualizari | 0 Comentarii
•Prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru, s-a folosit de functia pe care o detine pentru satisfacerea intereselor personale •Ieri, prefectul Radu Prisacaru a proferat amenintari la adresa reporterilor si a intregii redactii a cotidianului ZIUA de Iasi •In urma cu trei luni, Prisacaru a comandat un control la SC Lucrari Drumuri si Poduri SA, deoarece aici lucreaza Doina Rener, director economic al unitatii, care a fost numita si expert in procesul de partaj dupa divortul parintilor prefectului •De rezultatul acestei expertize depinde viitorul averii lui Radu Prisacaru •Relatiile dintre familia Rener si cea a prefectului sunt foarte vechi •Afirmatii ale tatalui prefectului creeaza premisa unor acuzatii de evaziune fiscala

Incredibil abuz al prefectului Radu Prisacaru. Faptul consemnat astazi de cotidianul ZIUA de Iasi ar trebui sa dea de lucru atat sefilor guvernului, cat si organelor de ancheta penala. ZIUA de Iasi va demonstra ca Radu Prisacaru s-a folosit de prerogativele functiei pe care o detine pentru satisfacerea intereselor personale. Totul a plecat de la faptul ca averea si mostenirea lui Radu Prisacaru, precum si viitorul sau domiciliu, depindeau de rezultatul unei expertize judiciare. In aparenta, in urma cu trei luni, pozand ca un aparator al legii, prefectul a dispus efectuarea unui control la sange la societatea comerciala Lucrari Drumuri si Poduri (LDP) SA. Nimic neobisnuit pana la un anumit punct. Investigatiile cotidianului ZIUA de Iasi au scos la iveala faptul ca acest control o viza pe Doina Rener, directorul economic al firmei aflate in proprietatea Consiliului Judetean. Numai ca, potrivit lui Constantin Prisacaru, tatal prefectului, Doina Rener a fost desemnata, tot in urma cu trei luni, expert contabil in dosarul de partaj al parintilor prefectului, respectiv Constantin si Tamara Prisacaru. Interesul prefectului judetului Iasi era ca expertul sa stabileasca faptul ca firma administrata de mama sa, Tamara Prisacaru, SC Pistam SRL, a investit in imobilul de pe strada Arcu 74, care face obiectul procesului de partaj. Daca expertul demonstra ca Pristam SRL a investit foarte multi bani in aceasta vila cu doua etaje, tatal prefectului ar fi ramas la parter, iar etajele superioare ar fi revenit Tamarei Prisacaru, precum si lui Radu Prisacaru si fratelui sau Florin Prisacaru. Daca expertiza nu confirma investitiile facute de Pristam SRL, tatalui prefectului i-ar fi revenit jumatate din casa, adica probabil parterul si jumatate din etajul intai, iar Radu Prisacaru avea toate sansele sa ramana fara domiciliu. "Este adevarat ca, in urma cu trei luni, Doina Rener a fost aleasa expert in acest dosar, iar dupa aceea a si inceput scandalul la LDP SA, unde lucreaza. Dupa aceea, desi initial fosta mea sotie a fost de acord cu expertul desemnat, a depus o cerere de recuzare si se foloseste de scandalul de la LDP SA pentru discreditarea Doinei Rener. De altfel, in cererea de recuzare se face referire la controlul dispus de prefect la LDP SA", a declarat Constantin Prisacaru, tatal prefectului de Iasi.

Controale comandate de prefect

Controlul comandat de Prisacaru si-a atins tinta. Inspectorii financiari trimisi in control au scos-o vinovata pentru cele mai multe abateri chiar pe Doina Rener. Este vorba despre faptul ca la SC LDP SA ar fi fost facute achizitii prin licitatii organizate in neconformitate cu prevederile legale. Prefectura a mers atat de departe incat i-a dat pe Doina Rener si pe directorul general al SC LDP SA, Liviu Tomulesei, pe mana Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi. In prezent, cei doi sunt cercetati sub acuzatiile de savarsire a mai multor infractiuni, printre care si cea de abuz in serviciu. In tot acest timp, mama prefectului a continuat demersurile pentru eliminarea Doinei Rener din acest proces folosindu-se de numele si functia fiului sau, precum si de rezultatul controlului pe care "Raducu" il comandase. Daca acest control la LDP SA a fost folosit ca mijloc de santaj si de intimidare de catre prefect, ramane in sarcina organelor de ancheta penala sa stabileasca acest lucru. Asta numai in conditiile in care vor avea interesul sa faca lumina in acest caz. Cotidianul ZIUA de Iasi a intrat in posesia unei copii a cererii de recuzare a expertului Doina Rener, inaintata de Tamara Prisacaru.
ZIUA de Iasi prezinta in facsimil documentul, insa reda unul dintre pasajele edificatoare pentru ancheta de presa efectuata. "Urmeaza sa apreciati ca sanctiunile penale la care este expusa doamna expert Rener Doina ca urmare a constatarilor efectuate in ancheta dispusa de Prefectura Iasi, prin reprezentant legal domnul Prefect al judetului Iasi, nu pot determina o atitudine impartiala si o pozitie profesionala obiectiva in intocmirea raportului de expertiza ce vizeaza partajul imobilului in care domiciliaza si domnul prefect Vasile Radu Prisacaru", se arata in cererea de recuzare depusa la instanta de SC Pristam SRL, reprezentata prin administratorul Tamara Prisacaru. Contactata de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, Doina Rener a refuzat sa faca prea multe precizari vizavi de aceasta situatie, probabil de frica, avand in vedere ca Radu Prisacaru a avut puterea necesara pentru a o trimite in fata organelor de cercetare penala. "Nu inteleg de ce doamna Tamara Prisacaru m-a angajat ca expert si dupa aceea a depus cerere de recuzare", a spus Doina Rener.

Evaziune fiscala de anvergura?

Valoarea imobilului de pe strada Arcu 74 depaseste trei miliarde lei. Constantin Prisacaru marturiseste ca imobilul a fost ridicat din banii sai, insa declara ca a fost pacalit de fiii sai, Florin si Radu, in complicitate cu mama lor. "Am facut un imprumut pentru a ridica aceasta casa. Eu le dadeam celor doi fii ai mei bani sa cumpere materiale de constructii pentru casa, insa au apelat la smecherii: bagau banii in buzunar, iar materialele de constructie erau achizitionate prin firma Pristam SRL. De aceea, acum aduce tot felul de chitante si facturi pentru a arata ca aceasta casa a fost ridicata mai mult din banii firmei", a spus Constantin Prisacaru. Tatal prefectului nu a avut acces la documentele contabile ale SC Pristam SRL, insa banuieste ca firma nu poate justifica o suma foarte mare cheltuita pentru amenajarea vilei si, de aceea, se recurge la intimidarea expertului. "Oricum, eu cunosc bine legile. Am fost director la cooperatie 31 de ani si stiu ca o societate comerciala nu poate investi intr-un imobil daca nu are acordul proprietarului, iar proprietarul sunt eu", a mai spus tatal prefectului. In aceste conditii se poate vrbi de o evaziune fiscala importanta, egala cu contravaloarea locuintei, atata timp cat fondurile unei societati comerciale au fost directionate catre o locuinta proprietate a unor persoane fizice. Ministrul Blaga trebuie sa analizeze si aceste aspecte prezentate de tatal prefectului de Iasi, Radu Prisacaru.

Povestea bunicii

Se pare ca sotii Prisacaru au ajuns sa divorteze din cauza lui "Raducu". Anul trecut, Radu Prisacaru s-ar fi plans bunicii sale, mama Tamarei, Aurora Calimaru, ca are nevoie de bani pentru cele doua campanii electorale, deoarece era membru marcant al PNL Iasi si viza un post mai bun in administratia publica. Zis si facut. Constantin Prisacaru i-a cumparat fiului sau, actualul prefect, dupa anul 1992 un apartament cu trei camere in centrul orasului, situat pe strada Cuza Voda nr. 12. Documentele intocmite in acest sens aratau ca Radu Prisacaru nu putea vinde locuinta fara acordul bunicii sale, care si-a stabilit domiciliul in acest apartament. Numai ca au profitat de faptul ca, anul trecut, tatal prefectului s-a internat in spital si au vandut locuinta cu 700 milioane lei, dupa cum a sustinut Constantin Prisacaru. Atunci au intervenit neintelegerile grave intre cei doi soti, iar pentru ca nu putea sta in vila de pe strada Arcu 74, batrana Aurora Calimaru a ajuns la azilul de batrani din Copou. Cu toate acestea, desi banii din vanzarea locuintei erau destinati campaniei electorale, dupa scrutinul din toamna, Radu Prisacaru si-a cumparat un Renault Megane evaluat la circa 20 mii Euro.

Prefectul trece la amenintari

Intrebat de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi daca a comandat controlul la LDP SA pentru discreditarea Doinei Rener, prefectul a sustinut faptul ca nu are nici o legatura cu numirea acesteia ca expert contabil in dosarul de partaj al parintilor sai, insa a avut o reactie violenta. Mai mult, acesta a amenintat redactorii ZIUA de Iasi. "Doina Rener a fost desemnata de instanta in urma cu o luna. N-aveti decat sa va bagati in chestii periculoase. Treaba voastra, aveti grija! Am sa fac si eu o conferinta de presa si o sa spun care-i treaba cu ZIUA de Iasi", a spus ieri Radu Prisacaru. Este inca o dovada clara din partea actualului prefect liberal de a subordona legea in favoarea sa si a acolitilor sai, in vederea controlarii intregului judet, motiv pentru care aceasta situatie va fi adusa la cunostinta ministrului Vasile Blaga si a premierului Calin POpescu Tariceanu.
Reporterii ZIUA de Iasi au putut studia dosarul de partaj numarul 14.401/2004, al sotilor Prisacaru, iar din documentele depuse reiese ca solicitarea pentru angajarea unui expert contabil este mai veche de o luna, in pofida celor declarate de prefect. Apoi, relatia dintre familia Rener si familia Prisacaru este mai veche. Astfel, Doina Rener a lucrat in cooperatie inainte de anul 1989 si a fost colega cu sotii Prisacaru. Se pare ca mama prefectului a avut relatii stranse cu familia Rener. "Este adevarat ca socrul meu a ajutat-o pe Tamara Prisacaru sa sustina examenul de licenta", a spus Doina Rener. Trebuie facute cateva precizari referitoare la desemnarea expertilor. Instanta pune la dispozitie o lista cu experti autorizati, din care partile implicate in dosarele penale sau civile pot alege o persoana. Listele cu experti sunt afisate si la panourile instantelor.

Sesizare din partea cotidianului ZIUA de Iasi

Domnule Director al Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi

Va rugam sa verificati presupusele aspecte de evaziune fiscala ale firmei Pristam SRL, care apartine Tamarei Prisacaru, mama prefectului, sesizate reporterilor ZIUA de Iasi de catre Constantin Prisacaru. Consideram ca este de datoria dumneavoastra de a face lumina in acest caz si, daca aceasta situatie este adevarata, trebuie sesizat Parchetul National Anticoruptie.
Redactia ZIUA de Iasi

Presiuni pentru inlaturarea directorului Victorel Lupu

•Noua putere vrea sa inlocuiasca conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului Iasi •De aceea, inventeaza tot felul de motive puerile pentru a realiza acest lucru

Noua putere a schimbat majoritatea directorilor Directiilor descentralizate din judetul Iasi, iar printre cei care au mai ramas inca pe functii la sase luni dupa preluarea guvernarii se numara si sefii Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ). Pentru inlocuirea directorului DGFPJ, Victorel Lupu, si a directorului adjunct Ioan Grigoriu, prefectul Radu Prisacaru a aruncat pe piata o serie de acuzatii inca neverificate. Se vede de la o posta ca acesta face presiuni pentru inlocuirea celor doi sefi de la Finante. "Aveam informatii ca la primarie, pe 31 decembrie 2003, s-a platit unor angajati ai municipalitatii cheltuielile de petrecere a Revelionului. Se pare ca printre angajati beneficiari ai acestui lucru se afla si directorul executiv Cosmin Coman. In acest sens s-au facut doua controale, unul de la DGFPJ si unul de la Garda Financiara. Rezultatele celor doua controale se bat cap in cap si, de aceea, eu solicit demisia directorului Victorel Lupu", a declarat ieri prefectul Radu Prisacaru. Potrivit informatiilor detinute de cotidianul ZIUA de Iasi, sesizarea prefectului este apa de ploaie. Ceea ce prefectul sustine ca este achitarea unui Revelion reprezinta de fapt contravaloarea cheltuielilor cu cazarea formatiilor de muzica usoara care au cantat la Iasi in Piata Palatului in noaptea 31 decembrie 2003 - 1 ianuarie 2004. Oricum, Cosmin Coman a refuzat sa comenteze acuzatiile prefectului, ceea ce demonstreaza ca nu l-a luat in serios. La fel a procedat si directorul Victorel Lupu. Prefectul a adus o serie de acuzatii si la adresa directorului adjunct Ioan Grigoriu. "Sotia lui Grigoriu a facut prin firma sa o serie de audituri la societatile Nicolina, Fortus si Scudas SA Pascani, firme care in prezent au probleme foarte mari", a mai precizat Prisacaru.
Constantin MAZILU
Tudor LEAHU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1323 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013446 (s)