Eveniment-Social

Academia Oamenilor de Știință din România a devenit ținta unor atitudini și atacuri nedemne, respectiv a fake-news-urilor

Publicat: 24 feb. 2021
Sediul Academiei Oamenilor de Știință din România
Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) a devenit din nou ținta unor atitudini și atacuri nedemne, confruntându-se cu un nou val de calomnii și denigrări desfășurate prin unele publicații sau site-uri, care au drept scop dezinformarea, inducerea în eroare și manipularea opiniei publice. Imaginea publică a AOSR promovată de aceste medii este una conturată rudimentar, din definiții otrăvite și fake-news, afirmații incorecte, răutăcioase - pe care AOSR nu le merită!

Academia Oamenilor de Știință din România, ținta unor atitudini și atacuri nedemne! Un nou val de calomnii și denigrări apărute prin unele publicații sau site-uri au drept scop dezinformarea, inducerea în eroare și manipularea opiniei publice. „Afirmațiile false vehiculate în presă și în anumite cercuri politice și de interese, cum că AOSR este «lipsită de valoare științifică, fără activitate și rezultate, care consumă banii bugetului», sunt total neavenite”, spun reprezentanții AOSR

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) a devenit din nou ținta unor atitudini și atacuri nedemne, confruntându-se cu un nou val de calomnii și denigrări desfășurate prin unele publicații sau site-uri, care au drept scop dezinformarea, inducerea în eroare și manipularea opiniei publice. Imaginea publică a AOSR promovată de aceste medii este una conturată rudimentar, din definiții otrăvite și fake-news, afirmații incorecte, răutăcioase – pe care AOSR nu le merită!

„Această imagine profund neadevărată și nedreaptă pentru identitatea, istoria, activitatea și rezultatele remarcabile ale Academiei Oamenilor de Știință din România, ofensatoare pentru membrii acesteia, a format cadrul necesar și suficient pentru decizia politică recentă a Guvernului, de suprimare a bugetului instituției, al doilea an consecutiv”, arată Biroul filialei Iași a AOSR.

AOSR a fost fondată la 29 martie 1935, ca Academia de Științe din România, de marele ministru liberal al Instrucțiunii Publice, doctorul Constantin Angelescu

AOSR a fost fondată la 29 martie 1935 ca Academia de Științe din România, de marele ministru liberal al Instrucțiunii Publice, doctorul Constantin Angelescu. Regimul comunist a desființat Academia în 1948. Academia Oamenilor de Știință din România are un trecut onorant, astfel că, la 20 mai 1956, instituția este reorganizată de către un grup de oameni de știință români de maxim calibru științific. Cum este binecunoscut, la constituirea sa au contribuit membri de frunte ai Academiei Române, care au preluat chiar coordonarea acestui onorant for științific: acad. Traian Savulescu – președinte, acad. Mihai Ralea – vicepreședinte, acad. Ștefan Bălan – vicepreședinte, acad. Ștefan Milcu – vicepreședinte. De reținut faptul că toți acești veritabili părinți ai AOSR au devenit ulterior președinți ai Academiei Române, iar între cele două foruri științifice a existat o relație de colaborare firească, calmă și constructivă.

Astăzi, instituția funcționează în baza Legii Nr. 31 din 15 ianuarie 2007 în calitate de „continuator și unic legătar” al Academiei de Științe din România.

De notat faptul că inițiatorul acestei legi a fost însuși președintele Partidului Național Liberal (PNL), Radu Câmpeanu

De notat faptul că inițiatorul acestei legi a fost însuși președintele Partidului Național Liberal (PNL), Radu Câmpeanu. Din câte se poate observa, nașterea acestei instituții științifice și consolidarea sa au constituit o inițiativă liberală.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este în discordanță cu istoria. Prin Statut, membrii AOSR nu au dreptul să poarte titlul de «academician», acesta fiind atributul exclusiv al membrilor titulari ai Academiei Române, ceea ce exclude orice rivalitate sau intenție concurențială, de diminuare sau subminare a autorității altor instituții științifice. Regretăm nespus intervențiile potrivnice ale unor membri ai Academiei Române de la care așteptăm solidaritatea atât de necesară, cu atât mai mult cu cât este o premieră mondială, cererea de desființare a unui for științific de către un alt for științific. Academia Oamenilor de Știință din România nu este și nu poate fi afiliată politic. Ea cuprinde în structurile sale personalități ale învățământului superior și ale cercetării științifice românești, profesori universitari, oameni de știință, cercetători, unii dintre ei cu o statură științifică și academică internațională.

Din informațiile existente, în baza de date Web of Science – Clarivate Analytics, până în anul curent, rezultă că au fost publicate peste 1.480 de lucrări

Din informațiile existente în baza de date Web of Science – Clarivate Analytics, până în anul curent, rezultă că au fost publicate peste 1.480 de lucrări cu afiliere la AOSR în reviste cu factor de impact (ISI). În materie de recunoaștere internațională a activității științifice a AOSR, prestigiosul clasament internațional Scimago Journal & Country Rank consemnează că, în primele 800 de locuri, există doar două prezențe academice din România: Academia Română, pe locul 676, și Academia Oamenilor de Știință din România, pe locul 794. Aceasta în condițiile în care bugetul AOSR a reprezentat 1,5 la sută din fondurile alocate pentru finanțarea academiilor înființate prin lege, deci inclusiv Academia Română!

Nu poate fi ignorat nici Google Academic, unde mulți membri ai AOSR sunt înregistrați cu citări ale lucrărilor științifice publicate de aceștia. Cele mai numeroase – de-a dreptul impresionante – aparțin științelor exacte: matematică, fizică, chimie, medicină etc. Exemplificăm: Dumitru Mihalache, 13.136 citări; Aureliu Săndulescu, 5.713; Ecaterina Andronescu, 4.709; Doru Delion, 3.375 și lista poate continua! Dintre oamenii de știință ieșeni, membri AOSR, amintim pe profesorii universitari Adrian Constantin Covic, cu 22.550 citări Google Academic; Maria Gavrilescu, cu 8.615; Marcel Popa, cu 3.572; Constantin Fetecău, cu 3.343 etc.

„Această realitate dovedește că AOSR nu este «instituție fantomă» sau «lipsită de valoare științifică» precum o etichetează unele medii și lideri politici”

În Clasamentul primilor 2 la sută dintre oamenii de știință din lume aleși din 7 milioane de persoane din 22 de domenii de activitate (World Ranking of Scientists, publicat de către Stanford University) se regăsesc cel puțin 20 dintre membrii AOSR, trei dintre aceștia aparținând filialei ieșene: prof. Adrian Constantin Covic, prof. Constantin Fetecău, prof. Maria Gavrilescu.

„Această realitate dovedește că AOSR nu este «instituție fantomă» sau «lipsită de valoare științifică» precum o etichetează unele medii și lideri politici, ci, dimpotrivă, se situează între instituțiile științifice românești de prestigiu!”,mai precizează Biroul filialei Iași a AOSR.

În final, de amintit că predecesorul actualului președinte al Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad, a fost membru al Academiei Oamenilor de Știință din România. Dintre membri mai recenți și actuali ai Academiei Române – acad. Aureliu Emil Săndulescu, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, acad. Leon Dănăilă, acad. Ioan Cristian Hera, acad. Răzvan Theodorescu – sunt și membri ai Academiei Oamenilor de Știință din România.

„Prin urmare, în contextul în care lumea științifică își sprijină argumentele exclusiv pe dovezi, afirmațiile false vehiculate în presă și în anumite cercuri politice și de interese, cum că AOSR este «lipsită de valoare științifică, fără activitate și rezultate, care consumă banii bugetului» sunt total neavenite, nu au niciun suport viabil și aduc atingere membrilor AOSR. De asemenea, se generează un precedent periculos pentru că, în același mod, oricând, poate fi tratată orice altă instituție științifică, prin scoaterea în față a unor așa-zise argumente, lipsite de suport real și prin ignorarea stării de fapt și a dovezilor de netăgăduit în favoarea adevărului!”, conchide Biroul filialei Iași a AOSR.

Comentarii
  • Academia Română trebuia să ia atitudine la momentul în care s-a „reînființat” aceasta structură în care s-au înghesuit pentru indemnizație și doar pentru indemnizație și numai pentru indemnizație actualii membrii ai AOSR. Pentru indemnizații și-au vândut CV-urile si listele de lucrări și urmăresc ranking-urile mai ceva ca cei de pe Wall Street. Fără indemnizații niciunul nu mai are suflu să facä ceva. Indemnizația este liantul. Și-au făcut și ținute care imită pe cele ale Academiei Române. Iar Academia Română să ia atitudine fermă și să nu mai privească cu amuzament astfel de derapaje pentru că are o datorie față de elita intelectuală.

  • @Evaluation, pe de o parte ai dreptate. Este absurd sa ai doua academii. Pe de alta parte, majoritatea membrilor Academiei nu mai au activitate stiintifica. Sunt si exceptii onorabile, unele chiar din Iasi, dar putine. Daca ne uitam insa la cealalta academie (cu a mic), vedem ca majoritatea membrilor ei sunt activi stiintific, ceea ce este laudabil.
    Sunt de acord ca academia paralela trebuie desfiintata. Ce faci insa cu profesorii trecuti de 65, si care sunt activi stiintific?

  • @un conferentiar, mulți dintre profesorii trecuți de 65 de ani sunt Professor Emeritus. Beneficiază de birouri și spații de cercetare în universități, au toate drepturile unui cadru didactic activ (unii defășoară chiar și activitate didactică cu avizul Senatului universității). Deci trebuie să-și raporteze realizările științifice la facultățile cărora le aparțin și acestea să aparțină universităților în care funcționează. Dar nu se întâmplă așa. Raportările științifice se realizează în contul AOSR pentru a justifica indemnizația și concurează neloial chiar instituțiile de unde provin. Alții au migrat și la universități particulare, au activitate didactică și au pus la bătaie listele de lucrări adunate de-a lungul carierei în universitatea unde au ajuns profesori. Profesorii trecuți de 65 de ani și care sunt activi științific care au statut de Professor Emeritus trebuie să rămână fideli instituției care le-a dat acest statut, este o obligație nu o opțiune. Pot renunța la acest titlu onorific și deveni antreprenori de știință. Dar fără a mai avea legătură cu facultatea ori universitatea. Unde desfășoară activitățile de cerecetare care asigură publicații științifice de valoare? Are AOSR vreun centru de cercetare al său? Nu. Deci, problema are rezolvare, dar cu lacrimi și suspine.

Adauga un comentariu