Stiri si curiozitati

Acatist pentru cei adormiți. Cum să te rogi pentru mântuirea celor plecați dintre noi

Publicat: 19 ian. 2022
acatist pentru cei adormiti
Pentru odihna veșnică și mântuirea celor plecați dintre noi este bine să citim zilnic un acatist pentru cei adormiți.

Pentru odihna veșnică a celor plecați dintre noi este bine să citim un acatist pentru cei adormiți. Pomenirea celor trecuți la Domnul este un gest de mare credință și iubire și reprezintă un mod de a-i păstra veșnic în memoria noastră. Mai mult, rugăciunile pentru cei adormiți sunt de mare ajutor pentru sufletul celor pe care i-am pierdut. Iată cum să te rogi pentru mântuirea celor plecați dintre noi. 

Cel mai puternic acatist pentru cei adormiți

Fiecare credincios are grijă să îi pomenească în rugăciunile lor pe cei trecuți la Domnul. Este știut faptul că rugăciunile pentru cei adormiți sunt pentru mântuirea și odihna veșnică. Durerea după pierderea unei persoane dragi este imensă, însă le putem cinsti memoria prin rugăciune. 

Preoții ne îndeamnă să citim cât mai des cu putință un acatist pentru cei adormiți. Astfel, ne arătăm grija și iubirea față de cei plecați la Domnul, dar și față de Dumnezeu.

Pe lângă cunoscutul obicei de a da de pomană în memoria celor adormiți, este bine să rostim zilnic și o rugăciune pentru aceștia sau să aprindem o lumânare atunci când ne rugăm pentru odihna lor veșnică și mântuirea sufletului.

Acatistul pentru cei adormiți se citește în picioare sau în genunchi, după ce aprindem o lumânare pentru cei trecuți la cele veșnice.

,,Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și desfătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.”

Cum să te rogi pentru odihna celor trecuți la Domnul

Rugăciunile pentru cei adormiți au o forță aparte, iar dacă sunt rostite cu multă convingere și sinceritate, rugile noastre vor ajuta la mântuirea și liniștea veșnică a celor dragi plecați dintre noi. Rostirea unei rugăciuni puternice pentru cei trecuți la Domnul este un act de credință, iubire și bunătate.

Pe lângă acatistul pentru cei adormiți, preoții ne îndeamnă să citim și o rugăciune către Născătoarea de Dumnezeu pentru cei adormiți.

„O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine, Preacurată, năzuim. Tu eşti cetate tare şi mijlocitoarea şi acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credinţă şi nădejde, ceea ce eşti preabinecuvântată. Rugămu-te, ascultă rugăciunea nevrednicilor robilor tăi şi soleşte întotdeauna pentru adormiţii robii tăi.

Preasfântă Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiţi iertare şi lăsarea păcatelor; roagă-te, Născătoare de Dumnezeu, căci mult poate rugăciunea Maicii spre bunăvoirea Stăpânului, fiindcă Domnul primeşte de la tine tot cuvântul pentru iertarea lor.”

Acatistul pentru cei adormiți se poate citi în fiecare seară după ce aprindem candela. Mai mult, putem rosti și o rugăciune la aprinderea candelei. După ce ne-am rugat pentru cei trecuți la Domnul, ne rugăm pentru noi și pentru cei sănătatea celor din familie. Putem rosti rugăciunea pentru ajutor imediat, grabnic vindecătoare de suferințe trupești și sufletești.

Pentru odihna veșnică și mântuirea celor plecați dintre noi este bine să citim zilnic un acatist pentru cei adormiți. Rugăciunile de pomenire a celor trecuți la cele veșnice sunt puternice și reprezintă un gest de mare credință și iubire din partea celui care le rostește.
Adauga un comentariu