Stiri si curiozitati

Acatistul Acoperământul Maicii Domnului: Cum să treci cu bine peste probleme

Publicat: 16 apr. 2021

Toți credincioșii cunosc milostenia Maicii Domnului și de aceea în perioade grele pentru tine sau pentru cine drag ție, din familie, este bine să citești Acatistul Acoperământul Maicii Domnului.

Preoții spun că în moemntele de cumpănă, dacă nu ai timpul nececar pentru a citi Acatistul Acoperământul Maicii Domnului, este bine să te închini și să spui „Maică Preacurată, păzește-mă cu cinstitul Tău Acoperământ!”.

Citirea Acatistului Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului sau ascultarea acestuia ajută pe oricine să treacă mai ușor peste perioadele grele și să capete ajutor Divin pentru rezolvarea problemelor de orice natură.

Acatistul Acoperământul Maicii Domnului: Minunea de la Constantinopol

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare a Maicii Domnului prăznuită în Biserica Ortodoxă și în bisericile greco-catolice. Sărbătoarea amintește de o minune care a avut loc la Constantinopol în secolul al IX-lea.

Pe 1 octombrie 911, când se făcea priveghere în biserica Vlaherne, pentru salvarea cetății care era asediată, la ora patru, Maica Domnului s-a arătat poporului. Aceasta a stat în ceruri și s-a rugat cu lacrimi, ținând în mâini Sfântul Acoperământ, deasupra capetelor credincioșilor. În jurul acesteia se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Atunci, Andrei cel Nebun pentru Hristos, care ziua se prefăcea nebun și noaptea se ruga la Dumnezeu, i-a arătat ucenicului Epifanie cum „Împărăteasa și Doamna tuturor se roagă pentru întreaga lume?“.

Sărbătoare important în lumea slavă

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este prăznuită pe 1 octombrie și pe 14 ocotombrie în bisericile ce folosesc calendarul Iulian, fiind celebrată minunea dezvăluirii ocrotirii Maicii Domnului și marea ei iubire pentru omenire.

În țările slave, Acoperământul Maicii Domnului este considerată sărbătoare regională în unele regiuni ale Federației Ruse și are o deosebită importanță în Ucraina, unde este sărbătorită pe 14 octombrie ca o sărbătoare religioasă, națională și familială.

O icoană aflată în Muzeul Național de Artă al Ucrainei o înfățișează pe Fecioara Maria acoperindu-l cu veșmântul ei pe hatmanul cazac ucrainean Bohdan Hmelnițki. Prin decret al președintelui Ucrainei, ziua de 14 octombrie, când se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului, a fost stabilită ca Ziua Cazacilor Ucraineni.

Cum se citește Acatistul Acoperământul Maicii Domnului

Acatistul Acoperământul Maicii Domnului începe cu Troparul, glasul al 4-lea:

„Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând către prea cinstită icoana ta cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.“

Acesta se continuă cu Condacul 1, care are la final versetul „ Bucură Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, bucuria noastră; acoperă-ne pe noi de tot răul cu cinstitul tău Acoperământ!“

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, iar la finalul  Acatistului Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului se citesc Rugăciuni către Maica Domnului, care se încheie cu sintagma „Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Adauga un comentariu