Stiri si curiozitati

Acatistul Îngerului Păzitor: Slavă adusă celui care te păzește de toate relele!

Publicat: 15 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acatistul Îngerului Păzitor Slavă adusă celui care te păzește de toate relele
Îngerul Păzitor este dat de Dumnezeu omului pentru păzirea trupului și a sufletului său

Acatistul Îngerului Păzitor este unul dintre cele mai puternice acastiste deoarece se consideră că îngerul este dat omului la botez cu menirea de a-l păzi în chip nevăzut de ispitele diavolului, de căderi în tot felul de păcate, de a-l mângâia în necazurile vieții și de a-l îndemna prin gând la toată fapta bună.

Potrivit tradițiilor creștine, îngerul păzitor este dat de Dumnezeu omului pentru păzirea trupului și a sufletului său. Acesta este alături de noi mereu și este primul căruia trebuie să-i cerem ajutorul în momentul în care întâmpinăm vreo problem grea sau suntem în dificultate.

Icoană Îngerul Păzitor

Îngerul păzitor, darul primit la naștere de orice creștin

Încă de la naștere, fiecare creștin se bcuură de protecția unui Înger Păzitor a carui misiune este să ne asiste de-a lungul întregii noastre vieți.

Biserica Ortodoxă comemorează Îngeriii păzitori, în ziua de 2 octombrie, iar din cele mai vechi timpuri există credința că Acatistul Îngerului Păzitor poate face adevărate minuni.

Cum prin numele de acatist se înţelege „Rugăciune citită în picioare”, înseamnă că aceasta este o rugăciune care se citeşte obligatoriu în picioare sau stând în genunchi, dar numai după rostirea rugăciunilor începătoare. Termenul vine din grecescul ahatistos, pentru că în timpul slujbei se stă în picioare sau în genunchi, în faţa icoanei sfântului spre care sunt îndreptate rugăciunile.

Oricare ne-ar fi deciziile și faptele, Îngerul Păzitor ne va fi intotdeauna alături. Depinde doar de noi însă, ca prin Acatistul Îngerului Păzitor, să putem auzi și simți clar îndrumările sale.

Icoană Îngerul Păzitor

Cum se citește Acatistul Îngerului păzitor

Acatistul Îngerului păzitor începe cu rugăciunile începătoare, după care se citește Condacul 1:

„Sfinte Îngere, cel ce ești ales de Domnul Dumnezeu spre paza sufletului meu, eu, nevrednicul, îndrăznesc să-ți aduc cântări de laudă, iar tu, ca cel ce ai îndrăzneala către Împaratul Cerului, apără-mă de dușmanii văzuți și nevăzuți, izbăvește-mă de toate nevoile și necazurile, ca să strig ție: Bucură-te, Îngere al Domnului, neadormitul meu Păzitor!“

După aceea se citește Icosul 1, care are la final mesajul „Bucură-te, Îngere al Domnului, neadormitul meu Păzitor!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternativ, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Îngere al Domnului, neadormitul meu Păzitor!“

Icoană Îngerul Păzitor

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, după care se citește Rugăciunea către Îngerul Păzitor, care se încheie cu mesajul:

„Stând în fața Prestolului dumnezeiesc, roagă-te pentru mine, netrebnicul și decât toți mai păcătosul, ca să nu-mi ia sufletul în ziua când nu mă aștept și în ceasul când săvârșesc cele rele. Ci stai înainte, rugând pe Preamilostivul Dumnezeu și Domn să-mi ierte păcatele pe care le-am făcut în viața mea cu fapta, cu cuvântul și cu toate simțurile mele; și cu judecățile pe care le știe să mă mantuiască. (…)

Apără-mă de cursele lor când va fi să trec prin vămile văzduhului pentru ca, păzit de tine, fără durere să ajung în Raiul, celdorit de mine, unde fetele Sfinților și ale Cereștilor Puteri laudă Preacinstitul și Preaslăvitul Nume în Treime mărit a lui Dumnezeu, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Căruia I se cuvine cinstea și închinăciunea în vecii vecilor. Amin!“

Icoană Îngerul Păzitor

Adauga un comentariu