Eveniment-Social

Acatistul Sf Maria Magdalena. Cine a fost aceasta despre care se spune că este întocmai cu apostolii

Publicat: 22 iul. 2021
acatistul Sf Maria Magdalena
Maria Magdalena a fost prima persoană care a aflat de învierea lui Iisus Hristos

Mulți creștini citesc astăzi acatistul Sf Maria Magdalena, când este prăznuită cea întocmai cu Apostolii. Dar cine este aceasta, despre care se spune că a fost prima persoană care a aflat de învierea lui Iisus Hristos. Totodată, sfânta Maria Magdalena este cea care l-a convertit la creștinism pe împăratul păgân Tiberiu.

La data de 22 iulie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Maria Magdalena, pe care Evangheliștii o menționează ca discipol a lui Iisus Hristos și martor al Învierii. În Evanghelia după Luca (8:2), Maria Magdalena este menționată ca prima femeie vindecată de Isus din Nazaret, pe care apoi l-a urmat. Sute de ani, Biserica Catolică a identificat-o pe Maria Magdalena cu o femeie păcătoasă. Însă în 1969, Biserica Catolică a retractat zvonul că ar fi fost prostituată. Totuși, Biserica Ortodoxă ne-a învățat mereu că Maria a fost o femeie virtuoasă toată viața ei, chiar dinainte de convertire. În ortodoxie, ea a fost în mod tradițional onorată drept o „purtătoare de mir” și drept „egală cu apostolii”.

Cine a fost Maria Magdalena

Maria Magdalena este una dintre cele mai controversate figuri din religia creştină, fiind interpretată şi reinterpretată de nenumărate ori, atât de membrii bisericii, cât şi de istorici. Aceasta s-a născut în Magdala, un sat pescăresc din vestul Lacului Ghenizaret. Conform evangheliilor, Maria Magdalena a fost prezentă în toate evenimentele importante ale lui Iisus, inclusiv şi mai ales în momentul crucificării şi al descoperirii mormântului gol. Mai mult decât atât, se pare că Maria Magdalena a fost cea mai apropiată de Iisus în momentele sale critice care i-au definit scopul şi i-au descris credinţa. Maria Magdalena a continuat, după Învierea lui Iisus Hristos, la răspândirea cuvântului Domnului. Ea a fost cea care l-a convertit la creștinism pe împăratul Tiberiu, care era păgân. Maria Magdalena a mers și în Efes, unde l-a ajutat pe Sfântul Ioan Evanghelistul să vestească Evanghelia. Trupul fără viață al Mariei Magdalena a fost îngropat într-o peșteră unde și-au avut somnul de sute de ani Cei Sapte Tineri, pomeniți de Biserică pe 4 august.

Acatistul Sf Maria Magdalena

Maria Magdalena este considerată sfânta convertiților religioși, a păcătoșilor pocăiți, a oamenilor care se confruntă cu ispite sexuale, a farmaciștilor, a femeilor și a multor alte locuri și cauze. Cu ocazia prăznuirii ei, credincioșii spun rugăciuni prin care această sfântă să ne mijlocească apropierea de Dumnezeu. Așadar, iată ce rugăciune se poate rosti către Sfânta Maria Magdalena:

„O, Sfântă Mironosiţă, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena! Tu, cu căldura dragostei tale pentru Hristos Dumnezeu, ai călcat sub picioare măiestriile cele rele ale vrăjmaşului şi L-ai aflat pe Hristos, Mărgăritarul cel fără de preţ, şi ai dobândit Împărăţia cerurilor. Pentru aceasta cădem către tine şi cu suflet umilit şi cu inima înfrântă strigăm ţie noi, nevrednicii: Caută dintru înălţimea cerului spre noi, cei ce suntem în luptă cu ispitele păcatelor; vezi cu cât de multe păcate şi nevoi vrăjmaşul în toată ziua ne împiedică, căutând pieirea noastră.

Slăvită şi întru tot lăudată ucenică a lui Hristos Maria Magdalena, roagă-L pe Cel iubit de tine, Cel ce şi El pe tine te-a iubit, pe Hristos Dumnezeu, ca să ne dăruiască lăsarea greşelilor noastre celor multe, să ne întărească cu darul Său, cu trezvie şi vitejeşte să umblăm pe calea sfintelor Lui porunci şi să ne facă pe noi lăcaş binemirositor al Sfântului Duh, ca aşa, în pace, neruşinaţi să sfârşim viaţa noastră cea cu multe osteneli pe pământ şi să ne sălăşluim în lăcaşurile raiului ceresc cele luminate şi fericite, unde cu toţi sfinţii totdeauna cu bucurie preamăreşti Treimea cea de o fiinţă, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh. Amin.”

Așadar, acatistul Sf Maria Magdalena este un adevărat medicament pentru suflet și are o mare putere pentru cine a fost cu inima curată și s-a rugat cu credință.

Adauga un comentariu