Stiri si curiozitati

Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul: Cum te ajută să-ți câștigi dreptatea

Publicat: 10 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul are rolul de a-i ocroti pe credincioşii la ceas de mare necaz. Acest acatist îi apărăr pe credincioși de răzbunările duşmanilor şi de pagubă.

În plus, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul se poate citi și atunci când te judeci cu o persoană care te ameninţă că vei pierde procesul sau când viaţa ta este în mare primejdie. Dacă te simți curat în fața lui Dumnezeu, atunci cu siguranță Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul te va ajuta să-ți găsești dreptatea.

Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul: Cine a fost Înaintemergătorul

Naşterea Sfântului Ioan a fost vestită de Arhanghelul Gavriil cu şase luni înainte de a merge la Nazaret ca să vestească Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Iisus.

Bătrânul preot Zaharia era căsătorit cu Elisabeta şi rudă cu Sfânta Fecioară Măria. Cei doi nu puteau avea copii, însă un înger al Domnului i-a spus că soţia sa Elisabeta va naşte un fiu, căruia îi va pune numele Ioan. Deoarece ce s-a îndoit de spusele îngerului, acesta a amuțit timp de nouă luni, adică până la naşterea lui Ioan, mai precis, la tăierea împrejur a opta zi, când cerând o tăbliţă, scrise numele ce se va da pruncului: Ioan.

Când Irod a ucis pruncii, fiind amăgit de magi, Sfânta Elisabeta a fugit în pustie, unde a murit, iar Zaharia a fost omorât din porunca lui Irod în temple. Ioan a rămas în pustie, hrănindu-se cu lăcuste şi miere sălbatică.

Când a ajuns la vârsta majoratului, Ioan a început să predice, mulți din Ierusalim, din Iudeea şi din toate împrejurimile Iordanului venind să asculte cuvintele sale. După ce își mărturiseau păcatele, aceștia erau botezaţi în râul Iordanului.

Glasul celui ce strigă în pustie

Sfântul Ioan Botezătorul se hrănea puţin şi se îmbrăca într-o haină de păr de cămilă şi era încins cu o curea. Întrebat de unii delegaţi ai preoţilor dacă el este „proorocul?“, Ioan a răspuns „Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie, neteziţi căile Domnului, cum a zis Isaia Proorocul.”

Ioan a fost cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan şi a fost martor ocular al arătării Prea Sfintei Treimi.

Ioan nu se considera nici prooroc şi nici măcar om, ci doar un glas care striga în pustie: „Eu botez cu apă, dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-L cunoaşteţi, acela vă va boteza cu Duh Sfânt, acela vine după Mine şi este înaintea mea, şi eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor Lui”

Deoarece a criticat viața incestuoasă a lui Irod, a fost aruncat în închisoare, după care a urmat martiriul prin tăierea capului.

Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul: Cum se citește

Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul începe cu Troparul, glasul al 4-lea:

„Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.“

Apoi se continuă cu Condacul 1 și Icosul 1 , care are la final are mesajul „Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „ Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!“

La final se citește Icosul 1 și Condacul 1:

„Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca să-ți cântăm: Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!“

Adauga un comentariu