Stiri si curiozitati

Acatistul Sfântului Pantelimon: Cum să te rogi pentru însănătoșire grabnică la „ocrotitorul medicilor“

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acatistul Sfântului Pantelimon Cum să te rogi pentru însănătoșire grabnică la ocrotitorul medicilor
Sfântul Pantelimon este prăznuit pe 27 iulie.

Acatistul Sfântului Pantelimon este unul dintre cele mai puternice acatiste care se citește se către persoanele bolnave sau de cei apropiați lor pentru însănătoșire grabnică.

Sfântul Pantelimon este pomenit în data de 27 iulie, și este numit „doctor fără de arginți”, deoarece el nu a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefaceri.

Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor. El este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.

icoana Sfântului Pantelimon

Cine a fost Sfântul Pantelimon

Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284, în orașul Nicomidia. A primit numele de Pantoleon, care înseamnă „cel în toate puternic ca un leu“. Mama sa, Evula, era creștină, în timp ce tatăl său se închina la alți zei.

Mama Sfântului Pantelimon a murit la scurt timp după nașterea sa, iar tatăl său l-a ajutat sp termine Școala de Medicină din Nicomidia, ucenicia făcând-o cu renumitul medic Eufrosin.

Sfătuit întru Hristos de preotul Ermolae, Sfântul Pantelimon ridică din moarte un copil care fusese mușcat de o năpârcă, și ulterior este botezat de preotul Ermolae cu numele de Pantelimon, care înseamnă „cel cu totul milostiv”.

După ce vindecă un orb, împăratul Maximian i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința sa creștină. Deoarece sfântul a refuzat, lui Pantelimon i s-a tăiat capul, iar în loc de sânge a curs lapte din trupul său.

După moartea sa din 303, Sfântul Pantelimon a fost considerat ocrotitorul medicilor, iar rugăciunile adresate lui au o mare putere.

Capul Sfântului Pantelimon se află la Mănăstirea Rusicon din Muntele Athos, iar moaște ale sale sunt la Catedrala Mitropolitană din Iași. Catedrala din Constanța, Catedrala Episcopală din Galați, Mănăstirea Oasa din Alba Iulia și in mai multe biserici din București.

icoana Sfântului Pantelimon

Cum se rostește Acatistul Sfântului Pantelimon:

Acatistul Sfântului Pantelimon începe cu Rugăciunile începătoare:

„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni ești și toate plinești, vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău.“

icoana Sfântului Pantelimon

După se rostește Tatăl nostru și Troparul Sfântului Mare Mucenic şi tămăduitor Pantelimon, glasul al 3-lea:

„Purtătorule de chinuri, Sfinte şi tămăduitorule Pantelimoane, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.“

Pe urmă se citește Condacul 1:

„Înaintea celui cu chip şi nevinovăţie îngerească, a vrednicei slugi a Domnului nostru, care prin nestrămutată credinţă s-a învrednicit a sta alături de scaunul nemuritorului Împărat, Pantelimon, ridicăm rugăciunile noastre şi cerem să ne asculte durerile şi cu puterea ce-i este dată de la Dumnezeu ca un doctor fără de arginţi, să ne cerceteze degrab şi să înlăture de la noi bolile sufleteşti şi trupeşti, ca izbăviţi cu platoşa bunătăţii sale, în tresăltări de bucurie, să-i cântăm: Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!“

În continuare, se citește Icosul 1, care are la final are mesajul „Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!“

Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „Bucură-te, Mare Mucenice şi tămăduitorule Pantelimoane!“

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, după care se se face otpustul.

icoana Sfântului Pantelimon

Adauga un comentariu