Stiri si curiozitati

Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul: Cum să te rogi la ocrotitorul copiilor

Publicat: 14 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Sfântul Stelian Paflagonul este unul dintre sfinții cei mai apropiați copiilor și este considerat ocrotitor al pruncilor și al familiei creștine. Tocmai de aceea, orice părinte trebuie să citească pentru copiii lor Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul.

Sfântul Stelian a dus o viață în rugăciune, cu râvna și iubirea de Dumnezeu. Asta l-a făcut să primească darul facerii de minuni, tămăduindu-i mai ales pe copiii bolnavi.

Unul dintre sfinţii cei mai apropiaţi copiilor este prăznuit în luna noiembrie, pe data de 26. Pe lângă ocrotitor al copiilor și tămăduitor al acestora, Sfântul Stelian Paflagonul este considerat și ocrotitor al familiei creştine.

Sfântul Stelian

Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul: Cine a fost ocrotitorul copiilor

Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, pe teritoriul Turciei de astăzi, într-o familie foarte bogată.

Familia în care s-a născut Sfântul Stelian era una înstărită, însă avea o mare problemă: copiii le mureau la scurtă perioadă după naștere. Sfântul Stelian a fost singurul copil care a trăi, de aceea s-a bcuurat de toată dragostea părinţilor.

După moartea timpurie a părinţilor, acesta îşi vinde averea şi împarte totul săracilor și pleacă la o mănăstire din provincie. Deși apreciat de stareţ și propus pentru taina preoţiei, Stelian se duce pustnic într-una din peşterile din preajma mânăstirii.

Când a aflat că în părţile respective bântuie o molimă cumplită care omoară în primul rând copiii, Stelian se roagă la Dumnezeu, iar molima încetează. Credincioşii au aflat de minunea făcută de sfânt și au început să-l caute pentru a-i cere ajutorul pentru sănătatea copiilor.

O altă minune făcută de Sfântul Stelian a fost vindecarea unui copil suferind.

Moaștele Sfântului Stelian se află la Biserica Sfântul Stelian – Lucaci

Multe familii au ales atunci să îi încredinţeze Sfântului Stelian educaţia copiilor lor şi așa a apărut un loc unde mamele îşi puteau lăsa copiii cât timp ele se ocupau de treburile zilnice.

Astfel, prin grija faţă de copii şi familii, prin tămăduirea copiilor, dar şi prin ajutorul dat mamelor, Sfântul Stelian avea să devină ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. Grija sa pentru copii se vedea mereu pe chipul său. Era mereu blând, binevoitor, plin de dragoste pentru cei din jur, având mereu un cuvânt de mângâiere pentru fiecare.

Moaştele Sfântului Stelian se păstrează în Bucureşti, la Biserica Sfântul Stelian – Lucaci. Acestea se află în țara noastră din anul 1736, fiind dăruite acestei biserici de către Mitropolitul Ştefan al Ţării Româneşti, ctitorul acesteia.
moaștele Sfântului Stelian

De ce să citești Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul

Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul începe cu Troparul Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor, glasul al 8-lea:

„Cu curgerile lacrimilor tale, nerodirea pustiului o ai lucrat, şi cu suspinurile tale cele din adânc, spre însutite osteneli o ai făcut roditoare. Şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Stelian, Părintele nostru; roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.“

Se continuă cu Condacul 1, care are la final versetul„ Bucură-te, Sfinte Stelian, mare făcător de minuni!“. Urmează icosuri și condace până la 13, citite alternative, cu mențiunea că fiecare Icos se încheie cu mesajul „ Bucură-te, Sfinte Stelian, mare făcător de minuni! “

Apoi se citesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1, după care se citește Rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor.

Acatistul Sfântului Stelian Paflagonul poate fi citit de orice părinte pentru copilul său.

Adauga un comentariu