International

Accident aviatic in Nepal: 19 turisti straini morti

Publicat: 25 sept. 2011
1
Un avion de mic dimensiuni care transporta turisti straini pentru un tur in apropiere de Muntele Everest s-a prabusit in Nepal, provocand moartea tuturor celor 19 persoane aflate la bord, au anuntat duminica autoritatile, potrivit Mediafax.
Avionul Beechcraft al Buddha Air transporta trei membri nepalezi ai echipajului, zece turisti indieni, trei nepalezi si alti trei turisti straini.
„Cele 19 persoane au muritin accidentul aviatic. Zborul 103 al Buddha Air se intorcea dintr-un tur in munti in momentul in care s-a prabusit peste dealul Kotdada, la aproximativ zece kilometri de Katmandu”, a declarat Bimesh Lal Karna, care conduce departamentul de urgenta al aeroportului international Tribhuwan (Katmandu).
Un purtator de cuvant al politiei Binod Singh a precizat pentru AFP ca singurul supravietuitor al accidentului a murit in spital.
„Operatiunile de ajutor au fost incetininte de ploile puternice”, a adaugat el.
Controlorii au pierdut contactul cu avionul in jurul orei locale 07:30. Potrivit televiziunii locale, martorii oculari au vazut cum din aparat ieseau flacari, inainte de a se prabusi.
Compania Buddha Air nu a putut fi contactata pentru a comenta acest accident.
Compania aeriana le propune turistilor „Experienta Everest”, decoland din Katmandu si zburand in apropiere de cel mai inalt varf din lume.
Transportul aerian este un mijloc de locomotie raspandit in Nepal, o tara care nu are retele rutiere dezvoltate. Multe comunitati, in munti sau dealuri, nu sunt accesibile decat pe jos sau cu avionul.
Accidentele de avion sunt relativ frecvente in aceasta tara cu cei mai inalti munti din lume.
Ultimul accident important dateaza din decembrie 2010. Un Twin Otter, cu trei membri ai echipajului la bord si 19 pasageri, intre care un american si pelerini din Bhutan, s-a prabusit pe un versant muntos la scurt timp dupa decolare, la 140 de kilometri est de Katmandu.
Avionul apartinea unei companii locale, Tara Air, filiala companiei private nepaleze Yeti Air, fondata in 1998.
Adauga un comentariu