Actualitate

Accident ecologic la statia de epurare

Publicat: 10 ian. 2001
1

•O linie de decantare a cedat pe 27 decembrie 2000 •Instalatia avea o vechime de 26 ani •Agentia pentru Protectia Mediului a instalat un laborator pe raul Prut

O defectiune semnalata la statia de epurare a Regiei Autonome Judetene de Apa-Canal (RAJAC) Iasi a condus la cresterea nivelului poluarii raului Prut. Potrivit celor declarate de Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, cedarea unui ansamblu din cea de-a doua linie de epurare, in ziua de 27 decembrie 2000, a condus la imposibilitatea epurarii biologice a apelor uzate preluate din oras. „Incidentul inregistrat la un decantor secundar de la linia 2 a impus oprirea completa a unui segment de epurare. Cu siguranta ca din aceasta cauza a crescut nivelul poluarii biologice a raului Prut. Vom fi obligati sa platim mai mult pentru poluarea de care suntem responsabili”, a declarat Gheorghe Nichita, managerul RAJAC. Conducerea RAJAC a adaugat ca a informat in timp util atat Directia Apelor Prut (DAP) cat si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iasi despre incidentul ecologic.

„Regia de apa-canal ne-a informat prompt asupra celor intamplate astfel incat am avut posibilitatea sa ne raportam la situatia creata. Nu cred ca este o situatie deosebita atat timp cat nu sunt efecte vizibile ale poluarii biologice a raului Prut. Azi (ieri – n.r.) am instalat pe Prut un laborator care va prelua probe de apa si va face determinari ale nivelului poluarii. Peste cinci zile vom avea rezultatele exacte ale masuratorilor pe care le facem. Raul Prut asigura un ridicat grad de dilutie astfel incat nu cred ca vor fi probleme”, a declarat Eugen Sandu, inspector sef al APM Iasi. Decantorul la care a survenit defectiunea din 27 decembrie 2000 este unicat, de mari dimensiuni. Acesta are un diametru de 65 metri si a fost construit in anul 1975. Dupa toate probabilitatile, este cel mai vechi si cel mai uzat decantor din tara. Decantorul prelua in perioadele de varf de sarcina debitele apelor uzate recuperate din oras. Incidentul de la statia de epurare reclama imperativ modernizarea celei de-a doua linii de reconditionare a apelor uzate. Mentionam ca, in anii trecuti, cazurile de poluare a raului Prut de catre agenti economici aflati pe malul romanesc au condus la discutii aprinse intre autoritatile centrale din Romania si Republica Moldova.

Adauga un comentariu