Secretele istoriei

Accidentele stiintifice ce au dus la mari descoperiri (I)

Publicat: 11 aug. 2013
In secolul al IX-lea, calugarii taoisti incearca sa sintetizeze „elixirul vietii” din azotat de potasiu, sulf, realgar si miere uscata. In mod ironic, ei reusesc sa produca ceea ce ar putea fi exact inversul unui elixir al vietii, si anume praful de pusca
In jurul anului 1675, omul de stiinta Hennig Brand, din Germania, pastreaza 50 de galeti de urina in pivnita, in speranta ca va gasi o metoda prin care sa faca aur. De fapt, ceea ce cauta el era „piatra filosofala” despre care se spune ca ar avea puterea de a transforma metalele obisnuite in unele pretioase. 
In cele din urma, intr-o zi, alchimistul din Hamburg  a incalzit reziduurile rezultate din fierberea urinei pana cand retorta (un obiect de sticla folosit in laboratorul de chimie pentru distilarea sau distilarea uscata a substantelor) a devenit rosie, iar un lichid curgea din ea si se aprindea.
Reusind sa puna o parte din acest lichid rezultat intr-un borcan acoperit, Brand a observat ca substanta continua sa aiba o stralucire verde-pal. In cele din urma, descoperirea lui a primit numele de fosfor, de la termenul grec ”phosphorus”, ce inseamna ”purtator de lumina”. 


loading...

Adauga un comentariu