Boli si tratamente

Accidentul vascular cerebral. Diagnostic si tratament

Publicat: 07 mart. 2011
7

Cu cat este mai mare durata de timp in care un accident vascular cerebral ramane netratat, cu atat mai mari vor fi leziunile. Succesul terapeutic depinde, deci, de promptitudinea instituirii tratamentului medicamentos.

Diagnosticarea accidentului vascular cerebral se va face urmarind evolutia rapida a mai multor simptome. Medicul va analiza toate aceste simptome si va exclude prezenta altor cauze posibile ale simptomatologiei, precum tumorile cerebrale, de exemplu. Pentru a evalua starea vaselor sangvine, medicul neurolog va recomanda efectuarea unuia din urmatoarele teste: ecografia carotidiana, arteriografia cerebrala, tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN) si angiografia cu rezonanta magnetica (ARM).

Tratament
Tratamentul initial al accidentului vascular cerebral variaza in functie de cauza care l-a produs. Astfel, in cazul unui accident vascular ischemic, se va administra un tratament care sa ajute la restabilirea circulatiei sanguine. In situatia producerii unui accident vascular hemoragic, se va incerca controlarea hemoragiei. 

Tratarea accidentului vascular cerebral ischemic depinde de localizarea si de cauza formarii cheagului. In cazul in care accidentul vascular cerebral este diagnosticat in primele ore, medicul neurolog va recomanda unele medicamente care sa dizolve cheagurile de sange. Medicamentele administrate vor ajuta, de asemenea, la controlarea nivelului glucozei in sange, a febrei si a convulsiilor. Daca accidentul cerebral a fost unul hemoragic, specialistii vor face eforturi pentru controlarea sangerarii, scaderea presiunii intercraniene si pentru stabilizarea semnelor vitale, in special a tensiunii arteriale.

Acccidentul vascular cerebral. Vezi 3 semne care te ajuta sa recunosti un posbil AVC 

Medicul neurolog poate indica si un tratament pentru intretinere care are ca scop recuperarea si prevenirea aparitiei unui alt accident vascular cerebral. Acest tratament vizeaza controlul unor factori de risc precum tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut al colesterolului sau diabetul. In unele cazuri poate fi recomandat chiar si tratamentul chirurgical.

Prevenire
Pentru a preveni aparitia unui AVC este necesar sa adopti un regim alimentar sanatos, sa eviti consumul de alcool, fumatul si sedentarismul. Persoanele care fumeaza si care consuma alcool prezinta un risc cu 50% mai mare de a suferi un atac vascular cerebral. Fumatul favorizeaza depunerea pe vase a placii de aterom si creste riscul de infundare a arterelor.

AVC este o afectiune potential fatala care necesita atentie medicala de urgenta. Dupa orice fel de AVC, poate ramane o arie de tesut cerebral mort, iar recuperarea functiilor afectate depinde de capacitatea tesutului cerebral ramas neafectat de a suplini functiile celui afectat. Succesiunea mai multor accidente vasculare cerebrale poate duce la aparitia unei afectiuni cerebrale cronice numita dementa vasculara.

Citeste si: 

Zgomotul din trafic creste riscul de accident vascular 

Microbistii risca sa moara atunci cand echipa preferata pierde  

Adauga un comentariu