Magazin

Acciza la produsele de tutun va crește de la 1 august

Publicat: 28 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acciza la produsele de tutun va crește de la 1 august

Anul 2022 a fost până acum un an al majorărilor de preț. Fie că vorbim despre combustibil sau produse alimentare, românii au trebuit să scoată mai mulți bani din buzunar pentru majoritatea lucrurilor pe care le achiziționează. Iată că nici produsele de tutun nu fac excepție de la acest lucru și, începând cu prima zi din luna august a anului curent, ele vor suferi o modificare de preț.

Ce sunt accizele?

Cu siguranță majoritatea dintre noi am auzit de TVA. Aceasta este o taxă pe valoarea adăugată și este un impozit pe consum pe care îl suportă consumatorul final al bunurilor sau serviciilor. Taxa are caracter general și banii încasați se duc la stat.

Spre deosebire de TVA, care are caracter general, accizele sunt o serie de taxe speciale care vizează numai anumite produse. Aceste produse sunt, de regulă, din categoria celor care dăunează sănătății sau sunt considerate produse de lux. Printre aceste produse regăsim: alcoolul etilic alimentar, produsele petroliere exceptând păcura, produsele de tutun, autoturisme, blănuri naturale, dar și alte produse și grupe de produse.

Scopul acestor accize este de a aduna cât mai mulți bani în bugetul statului, dar și de a descuraja și controla consumul produselor care dăunează sănătății.

De ce trebuie România să mărească valoarea accizei la produsele de tutun?

Cu toate că trăim într-o perioadă în care toate se scumpesc în mare parte din cauza inflației, nu acesta este motivul pentru care se va majora această acciză. România, ca orice stat din Uniunea Europeană, are obligația de a transpune în propriile legi directivele de la nivel european. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, țara noastră poate suferi penalizări, ajungându-se până la plata unor mari sume de bani.

Una dintre directivele de la nivel european pe care România trebuie să o transpună în legislația proprie este “Directiva 2011/64/UE privind structura și ratele aplicate tutunului prelucrat”. Această directivă prevede un nivel minim al accizei pe care țările membre ale Uniunii Europene vor trebui să îl aplice. Acest nivel ar fi trebuit majorat în aprilie în țara noastră, dar statul nu a luat o încă decizie în acest sens.

La ce să se aștepte consumatorii?

Pentru că majorarea ar fi trebuit să se petreacă în luna aprilie a acestui an, o parte dintre producătorii de țigarete au majorat deja prețul, așa că aceștia nu vor avea, cel mai probabil, o nouă majorare în viitorul apropiat.

Producătorii care nu au mărit prețurile este posibil să perceapă încă 50 de bani în plus pentru pachetele de țigarete. Asta dacă luăm în calcul practicile din trecut ale companiilor din domeniu, care încearcă pe cât se poate să evite majorări mai mari dintr-o dată. De asemenea, comercianții preferă prețurile rotunde, încă un motiv pentru care o majorare de 50 de bani este probabilă.

Suma pe care consumatorii ar trebui să o plătească în plus nu este mare, dacă ne raportăm la valoarea ei. Cu toate acestea, situația generală trebuie luată în considerare. Cu alte cuvinte, o majorare mică a prețului unui produs poate cântări enorm în situația în care toate produsele au suferit sau vor suferi majorări de prețuri și în condițiile în care există produse substitut, cum ar fi diferite tipuri de tigari electronice de unica folosinta.

Adauga un comentariu