Eveniment-Social

Accizele cresc din nou – Fumurile vor deveni un lux

Publicat: 25 iun. 1999

•De la 1 iulie consumatorii vor plati mai mult pentru cafea, tutun si bauturi alcoolice •Produsele autohtone – mai proaste, dar mai scumpe decit cele importate

Mult anuntata scumpire a accizelor pentru cafea, tutun si bauturi alcoolice, care va intra in vigoare de la data de 1 iulie, a stirnit comerciantilor ieseni reactii extrem de puternice. In conditiile in care vinzarile au scazut spectaculos in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, noile taxe impuse de Guvern vor duce la o crestere semnificativa a pretului acestor produse. Astfel, pentru un pachet de tigari se vor plati in plus 500 de lei, aceasta suma urmind sa creasca in functie de traseul pe care fiecare produs il parcurge de la producator, prin intermediul distribuitorului, catre detailist. Pentru fiecare kilogram de cafea sau litru de bautura alcoolica, se vor plati in plus alte citeva mii de lei. In aceste conditii, avantajate sunt firmele de distributie, angrosistii urmind sa faca importante stocuri pentru a mentine vinzarea la un nivel cit mai acceptabil.
Pentru a afla „pulsul” pietei iesene, am stat de vorba cu comercianti, patroni de firme si simpli consumatori, parerea generala fiind ca aceste majorari ale accizelor vor duce la o noua scadere a vinzarilor.

Produsele autohtone – scumpe si proaste
„Produsele pe care le vindem sunt deja foarte scumpe si au o calitate inferioara celor provenite din import,” ne-a declarat Liviu Melinte, 28 de ani, gestionar-vinzator. „Noi vindem numai tigari produse la Iasi, iar majoritatea clientilor nostri prefera sa fumeze tigari mai proaste, doar pentru ca sunt mai ieftine. Cum aceasta crestere a accizelor va afecta fiecare distribuitor, nu cred ca vinzarile vor scadea prea mult; lumea va fuma oricum in continuare”.

Vinzarile vor scadea spectaculos
„Ca la fiecare scumpire, vinzarile vor scadea spectaculos. Asteptam sa fim anuntati de distribuitori despre noile preturi. In orice caz, nu poti cistiga aproape nimic, caci statul iti ia totul, iar orice marire a acestor accize nu poate constitui o bucurie pentru nimeni. La noi este standul plin doar cind primesc bugetarii salariile, dar, dupa doua-trei zile de agitatie, peste tot cam bate vintul.” (Marius Grecu, 39 de ani, patronul unui stand en-gros).

Fata de anul trecut vindem mai putin de jumatate
„Deocamdata, preturile au ramas aceleasi, inca nu s-a scumpit nimic. Vindem produse in special barurilor si localurilor din oras si nu cred ca va da nimeni inapoi in fata noilor preturi. Pur si simplu le vor mari si ei, la rindul lor. Aceasta situatie poate ca nu le convine, dar nici cu magazinul gol nu pot sa stea. Oricum, fata de anul trecut, in prezent vindem, cantitativ vorbind, mai putin de jumatate.” (Mona Grosu, 23 de ani, vinzator-gestionar)

Vinzarile vor scadea
„Cred ca vor scadea, in primul rind, vinzarile la tigari si bauturi. Vinovati de aceasta sunt guvernantii, care introduc tot felul de taxe pentru a mari bugetul, acesta nu se mareste, iar lumea continua sa suporte cu stoicism toate majorarile. Fata de anul trecut, vinzarile ne-au scazut cu aproape jumatate si cred ca vor continua sa scada.” (Eugen Danis, 54 de ani, patron)

Guvernantii ne urmaresc ca pe iepuri
„Despre aceste scumpiri nu pot avea decit o parere foarte proasta. Pe scurt, se poate spune ca anumiti guvernanti umbla numai dupa luat, iar adevarul este ca ne urmaresc ca pe niste iepuri.Ar trebui sa existe mai multa intelegere si colaborare din partea celor de la Bucuresti, pentru ca, in conditiile actuale, nu se poate trai dintr-o pensie de 700.000 de lei”. (Stavarache Birsan, 70 de ani, pensionar)

Dupa cum se vede, aceste noi scumpiri ale accizelor la cafea, tigari si bauturi alcoolice nu vor aduce decit noi nemultumiri in rindul detailistilor si consumatorilor. Daca ar fi sa privim cu umor, aceasta ultima masura va avea efecte benefice: preturile mari vor reduce consumurile produselor daunatoare sanatatii, iar costurile societatii pentru ingrijirea bolnavilor vor fi, in consecinta micsorate. Din nefericire, piata neagra care va lua amploare, ca si economia subterana, ca si viitoarele reduceri de activiate din acest sector nu tine seama de aceasta presupusa buna intentie.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu