Local

ACEASTA ar putea fi cea mai TARE lovitura din istoria Iasului. Planul vizeaza moastele si racla Sfintei Parascheva, de la Mitropolie

Publicat: 13 oct. 2016
1
@ Intr-adevar, acesta ar putea fi cel mai mare si mai rasunator furt din istoria Iasului! @ Chiar daca totul implica un simbol al ortodoxiei, vechi de peste jumatate de mileniu, racla Sfintei Parascheva de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu figureaza pe lista bunurilor culturale mobile, clasate de Institutul National al Patrimoniului @ Socant este ca, in caz de furt, Sfanta Parascheva risca sa nu poata fi recuperata de catre autoritati 
 
Chiar daca este vorba de un simbol al ortodoxiei, vechi de peste jumatate de mileniu, racla Sfintei Parascheva de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu figureaza pe lista bunurilor culturale mobile, clasate de Institutul National al Patrimoniului (INP). In caz de furt, Sfanta Parascheva risca sa nu poata fi recuperata de catre autoritati.

Specialistii avertizeaza ca, daca cineva vrea sa-si insuseasca ilegal sau sa inlocuiasca obiectele originale, acestea nu vor mai putea fi recuperate. Profesorul Gheorghe Macarie, specialist in Istoria Artei la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), a explicat ceea ce s-ar intampla daca, asta in viitorul apropiat, nu va fi reglementata de urgenta aceasta situatie.

Citeste si : Adevar cutremurator despre moastele Sfintei Parascheva! Vesmintele ei poarta un blestem!

„Din pacate, atat dupa 1950, cat si dupa 1989, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, cat si cei ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, nu au fost deschisi pentru a introduce Racla Sfintei Parascheva pe lista bunurilor culturale mobile clasate. Acelasi lucru se intampla si cu alte obiecte istorice valoroase de cult, vechi de sute de ani, din bisericile si manastirile judetului Iasi! Istoricul raclei actuale, mutata dupa 1880 de la Biserica Trei Ierarhi la Catedrala Mitropolitana, este unul extrem de interesant. Dupa incendiul de la Trei Ierarhi, argintul ramas din vechea racla a fost lucrat pe banii unui om cu dare de mana, de catre un mester din Falticeni. Mai mult, o inscriptie in Limba greaca, aflata la capul Sfintei, reprezinta o alta mare valoare istorica. Ganditi-va ca aici nu e vorba neaparat de valoarea in sine a acestei racle si de Sfintele Moaste, acestea nu pot fi cuantificate, ci de simbol si de ceea ce reprezinta acest bun de patrimoniu si ce ar insemna pierderea lui”, sintetizeza Macarie.
 

Ca date istorice, Cuvioasa Parascheva este o sfânta reprezentativa în Biserica Ortodoxa Româna si în alte biserici de rit oriental, dar si sfânta patroana sau ocrotitoare a Moldovei. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie. In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate în ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi.

Citeste si : Mesajul lui IPS Teofan de sarbatoarea Sf. Parascheva

Aducerea moastelor in capitala Moldovei a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul ca domnitorul Lupu a achitat toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. În anul 1889, moastele au fost mutate în Catedrala Mitropolitana.

Comentarii
  • Nu va putea fi recuperata de politia bugetara dar va putea fi cautata/recuperata de catre agentii private de detectivi. Problema e un fas, cum a incercat sa spuna Agarici, politia bugetara oricum nu recupereaza si nu prinde nimik!

  • STATI LINISTITI ,ORI CUM LA ANUL O SO IA PE SFANTA SI O VA PUNE LA CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI MATII DIN BUCURESTI,ASA SA STII.HAI PA. A. AMIN.

  • La câtă minte au clericii din MMB, nu trebuie să ne mire. Eu mă mir cum nu au făcut o asigurare pe moaște ca să încaseze vreo despăgubire fabuloasă.

Adauga un comentariu