Eveniment-Social

Aceasta boala se raspandeste vazand cu ochii! Zeci de oameni sunt tratati zilnic, la Spitalul Parhon

Publicat: 03 oct. 2016
1

@Tot mai multi oameni sunt depistati cu aceasta boala@ Zilnic, la Spitalul Parhon se prezinta pacienti pentru tratament@ Controlul medical efectuat la timp poate impiedica agravarea acesteia

Zilnic, la Spitalul C. I. Parhon se prezinta un numar semnificativ de pacienti ce sufera de diabet zaharat si de complicatii ale acestei boli. Numarul persoanelor ce sunt depistate cu afectiuni asociate acestei boli in urma consultatiilor este in crestere vizibila. Diabetul zaharat este un sindrom complex si heterogen, indus de tulburarea genetica care induce modificari profunde in metabolismul proteic, glucidic, lipidic, ionic si mineral. Aceasta boala este asociata adeseori cu alte afectiuni, in special cu obezitatea sau bolile cardiovasculare.

„Medicul specialist va indica intotdeauna cel mai bun tratament pentru o persoana, intr-o situatie data. Aceasta boala este de doua tipuri bine stabilite. Diabetul zaharat tip 1 este un alt tip de diabet, care se trateaza intotdeauna cu insulina si care necesita o instruire particulara, numita educatie, si care face ca persoana cu diabet tip 1 sa devina principalul sau medic personal”, a declarat dr. nefrolog Ionut Nistor, din cadrul Spitalului C. I. Parhon.

Principalele semne si simptome ale diabetului zaharat sunt evidentiate de urinatul des, scaderea in greutate, oboseala, iritabilitate, vedere tulbure. Ca si o clasificare, putem spune ca diabetul zaharat este de doua tipuri bine determinate. Tipul 1 sau insulino-dependent, corespunde tipului juvenil si apare de obicei la o varsta tanara, sub 30 ani, si tipul 2 sau insulino-independent, ce corespunde diabetului de maturitate, de obicei la varsta adulta, dupa 40 ani.

„Ca si tratament sau ca si ajutor al acestuia, in afara de tratamentul medicamentos, regimul alimentar constituie o baza terapeutica indispensabila a tuturor formelor de diabet zaharat, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. Si exercitiul fizic are efecte benefice in ameliorarea sensibilitatii la insulina, normalizand metabolismul intracelular al diabeticului, scazand colesterolul total si trigliceridele plasmatice, dar si deficitul major de secretie de insulina, ceea ce diminueaza de asemenea riscul vascular”, a mai declarat dr. Ionut Nistor.
Adauga un comentariu