Titlurile zilei

Această bunicuță vinde brânză de 57 de ani în piața din centrul Iașului! Din cauza pandemiei de COVID-19, a fost dată afară în frig! Își vinde marfa pe marginea drumului

Publicat: 26 nov. 2020
Pandemia de COVID-19 a scos comercianții afară din piețe, iar aceștia sunt nevoiți să-și vândă marfa afară, în frig
Maria Nemțanu, comerciant la Piața "Mihai Eminescu" din Iași

O bătrână din Iași vinde de 57 de ani brânză în Piața „Mihai Eminescu” din centrul Iașului. A moștenit din mamă-n fiică pasiunea pentru comerț, iar de la 16 ani a crescut pe pietrele pieței care astăzi a dat-o fără milă afară, în frig. Pandemia de COVID-19 i-a alungat clienții și-i strigă pe stradă să vină să-i cumpere o bucată de brânză

Tanti Maria Nemțanu vinde brânză în piața din centrul Iașului de la vârsta de 16 ani. A crescut pe pietrele pieței alături de părinții ei, care au învățat-o să devină un bun comerciant. De 57 de ani, în fiecare zi a săptămânii, tanti Maria a adus ieșenilor să guste din brânzeturile pe care ea și familia ei le pregătesc cu mare dăruire, în propria gospodărie. O femeie simplă de la țară, fără aspirații înalte, dar fericită în bucățica ei de casă, tanti Maria nu s-a plâns niciodată că-i este greu. Deși este la vârsta la care mulți ieșeni sunt de multă vreme pensionați, femeia încă luptă să-și câștige existența. Din puținii bani pe care îi câștigă din vânzarea brânzeturilor, își ajută copiii, nepoții și își hrănește animalele. Pentru ea, nu are nevoie de multe. De două săptămâni, tanti Maria trăiește cea mai grea perioadă din viața ei. După ce Piața „Mihai Eminescu” a fost închisă, bătrânica a fost nevoită să-și vândă marfa, afară, în frig.

Tanti Maria: „La noi în hală era COVID-19, iar la Profi nu este”

Piața „Mihai Eminescu” a fost închisă în urmă cu două săptămâni din cauza pandemiei de COVID-19. Autoritățile au considerat că acolo există un risc ridicat de infectare cu coronavirus. Astfel că, producătorii de lactate, legume și fructe au fost nevoiți să-și mute tarabele afară, în frig. Cu chiu, cu vai, au reușit să obțină și acele spații din centrul orașului. De două săptămâni, tanti Maria se chinuie să facă față temperaturilor scăzute și să plece acasă fără marfă. În unele zile acest lucru este imposibil. Oamenii nu mai vin la piață ca odinioară.

„Situația este gravă! Își bat joc guvernanții de noi. La noi în hală era COVID-19, aici la Profi nu este. Ne-au scos afară ca pe câini, stăm în frig și înmărmurim. Își bat joc de țărani! Ne-au băgat cu totul în pământ. Stăm aici până ce gătim marfa. Stăm și 8, și 10 ore. Femeie de 73 de ani, stau aici să-mi câștig bani ca să mă hrănesc. Pensia mi-e mică, am copii, salariile sunt mici, au și ei la rândul lor copii, fac școală online și le trebuie bani. Iaca eu vin aici și îngheț, ce să fac? Înăuntru era mai bine, nu era așa de frig. Măcar stăteam la dos. Nu stăteam pe beton ca aici, cu picioarele în frig. Dar și ce curent este aici, oameni buni”, spune revoltată tanti Maria.

Bătrânica a avut zile în care a plecat cu marfa nevândută acasă: „Acum nici clienții nu mai vin”

Bunicuța de 73 de ani povestește că în ultimele două săptămâni a rămas cu marfa nevândută. Oamenii nu mai vin să cumpere, spune ea, din frica de a nu se infecta cu coronavirus. Așteaptă și câte două ore în frig câte un client care îi cumpără brânză în valoare de 5-10 lei.

„Oamenii veneau mai des înainte să cumpere brânză de la mine. Acum nici clienții nu mai vin. Cred că le este frică de coronavirus. Stăm aici câte o oră-două până vine câte un client. Când eram în piață, aveam mai multă vânzare. În 2-3 ore îmi vindeam toată marfa și plecam acasă. În perioada aceasta am avut zile în care nici nu mi-am vândut toate produsele. Le-am pus în sacoșă și am plecat cu ele acasă. Acum o dăm și noi mai ieftină, numai să nu mergem cu ea acasă. Nu mi se par corecte măsurile luate de autorități, dar ce să facem? De zeci de ani am crescut în piața asta și așa ceva nu am trăit. Și nici măcar nu am primit vreo promisiune că lucrurile se vor schimba. Nu știu ce ne-om face când va fi și mai frig de atât! Cred că vom fi nevoiți să stăm acasă”, mai spune tanti Maria.

I-a înghețat brânza pe tarabă. A încercat să o acopere cu folii, dar totul a fost în zadar

În zilele cu temperaturi scăzute, Mariei i-a înghețat brânza pe tarabă. În zadar se chinuie să o acopere cu folii. Vremea nu ține cont de suferințele ei. Cu mâinile acoperite cu o pereche de mănuși negre încearcă să-și acopere mâinile crăpate de frig. Când ajunge seara acasă, după 10 ore de stat în stradă, își plânge singură suferința, fără să o audă copiii.

„De multe ori mi-a înghețat brânza pe tarabă. Pun folii pe ea și nimic. Stau și îngheț aici pentru un ban. Iaca, acum ne-a dat afară. Stăm afară, pe marginea drumului. Trece lumea și se miră: „Ce faceți aici, oameni buni?”. Iaca stăm pentru o bucată de pâine. De multe ori ajung acasă și abia-mi mai simt oasele din cauza frigului. Nu am ce să fac, maică, pentru că de aici îmi câștig pâinea. E greu, peste tot e greu. Dar poate că cei din conducerea țării ar putea să se gândească și la țărani. Eu nu mă pot descurca cu banii dacă nu vin la piață. Ar trebui să-mi vând toate animalele și să rămân fără nimic”, încheie Maria.

Piețele din Iași arată la fel ca în perioada comunismului. Conducerea ridică din umeri

În urmă cu mai bine de două săptămâni, halele din piețele din Iași au fost închise ca urmare a aplicării noilor norme COVID-19, măsură care îi nemulțumește pe producătorii care trebuie să vândă lactatele în ploaie și frig. Dacă în unele piețe din țară administrația a găsit soluții pentru ca vânzătorii sa-și vândă marfa în condiții igienice, la Iași situația nu este deloc roz. Producătorii din Iași se tem că vor falimenta sau că vor fi închiși de DSVSA. De ani de zile, piețele din Iași activează în condiții greu de imaginat. Administrația piețelor din Iași este condusă în ultimii 10 ani de Cristinel Stărică. Atât producătorii, cât și consumatorii sunt privați de spații decente pentru a face cumpărăturile sau pentru a valorifica marfa. În plus, directorul Ecopiața, Cristinel Stărică, face obiectul unei cercetări penale pentru faptul că șefii piețelor din Iași au fost prinși în flagrant când încasau sume mai mari de bani față de cele trecute pe bonurile oferite comercianților.

Comentarii
 • Bun articolul și pe subiect,din pacate piețele Iașului care totuși aduc un venit de neglijat bugetului local au fost lăsate în paragină la mana unor bagabonți și hoți,nu se fac investiții, nu se face deratizarea, nu se face curățenia,igienizare nu se face nimic pentru a încuraja micul producator ,în schimb sant avantajați speculantii, intermediarii și rapenii aia de moldoveni,începând de la cei care mătură piața, taxatori, casieri etc și până la birouri toți constituie un grup infracțional care prin orice mijloace fură,producătorii oamenii de la tara care vin cu produse din propria gospodărie nu au loc în piețe datorită intermediarilor și moldovenilor care vand pe tarabe orice începând de la .peste ,scrumbie,conserve ,lactate ,produse de patiserie,etc de proveniență îndoielnică si contrafăcute depozitate în condiții precare Ne întrebăm și noi cetățenii ce fac instituțiile statului abilitate să verifice siguranța alimentelor DSV,DSP,OPC Poliția Locală și Poliția Națională.

 • Traiasca spagaru Chirica! De asta nu se dezvolta pietele..el doar trimite locala la buzunarit en grosistii si restul da i in…astia sunt…la bodegile lui Chirica nu era covid ..si nici nu este! Asa e cand furi si treci pe numele neamurilor ce ai furat! Nici nu stiti sa furati! O sa platiti cum platesc si altii! Mie imi plac cei care fura si la 60 ani merg la parnaie! Sa si odihneasca oasele muncite!

 • Toate piețele sunt deschise mai puțin asta din Spiridon poate sa meargă oriunde .Bă Moruzov spionul vieții lol esti agent rusofon ? Ce ai cu moldoveni ca in baza micului trafic de frontiera au voie sa vina in piețe cu produse .Peste tot in Europa este asa in zonele de frontiera găsești in piețele din Austria Italieni in cele din Germania Francezi si invers cu tot felul de produse .Ori lucrezi la Kaufland sau Carrefour de unde iei” covidul “la pachet de la angajați sau esti agent de a lui Soros cu toată ungurimea unionista si autonoma ? Lol

 • Vom deschide pietele.
  Toti din piata vor avea pensii mari si toate produsele vor fi cumparate de partidele noastre.
  Nu mai aplicam taxe si impozite.
  Votati- ne si va fi mereu vreme frumoasa, nu cald, nu frig, numai bine de plimbat prin piata, va ploua doar peste terenurile agricole.
  Sa nu neglijam un aspect: transportul la piata, cu tot cu marfa, va fi gratis.

 • … he, he … nene curiosule … in chestiune e dublul standard de azi, nu cum erau lucrurile acu’ 57 de ani … par example, ai vrea sa ai buda tot acolo unde o aveau acu’ 57 de ani bunicii lu’ matale ? … doar intreb …

 • PNL isi va primi pedeapsa la vot, la fel si Iohannis care a dormit in post si a aruncat vina pe PeSeDe dar nu a reactionat cand PNL recruta primari violatori sau pedofili

 • Cumetre dormi în teniși vorbesti de Germania ,Austria etc și pun pariu ca nu ai trecut de Vaslui ,și acolo mergi din cand in cand in vizita la bunici

 • ,,bunicuța”,…stie cum se face brânza!…….vânătoare de brânză de 57 de ani ???? 🤨🤔..e o proprietareasa pe o tarabă, pe vecie,transmisă din neam in neam cum sant in toate piețele din România!
  ..eu sant producator,maine vin la piață cu; ceapa ,cartofi,oua,etc am loc ? Nuuuu

 • Clar ai origini din Vaslui Costine ‘ nu vad legatura cu ce am scris mai sus. Ca sa fiu mai explicit doar subliniam ca pietele sunt cele mai Sigure locuri de cumparaturi in contextul actual avand in vedere ca activitatea se desfasoara afara si ca Moldoveni nu sunt ilegal in piete.Cumetri grobieni care vorbesc fata noima e plina Tara .

 • sa va fereasca sfantu sa scoateti samsari cum le ziceti voi din piete.. 😉 iese razboi grav ascultati ce va scriu aici.. 😉 nati studiat voi fenomentu k sa vedeti k babuta aia habar nare sa vanda.. 😉 ceea ce e cel mai important.. sa faci reclama.. sa sti sa vinzi omului.. k dak sta in frig si tremura nu ii plange nimenea de mila.. tot noi ii venim in ajutor si ii vindem marfa.. lasati voi articolele astea k stim ce manevre vreti voi dupa pandemie..

 • Rai TARE RAI mai sunteti unii dntre voi. Vai de capul vostru , nici covidul de wuhan nu va face mai buni . Vai de capul lor tarani cat muncesc pentru un ban si voi o judecati pe aceasta femeie ca nu are casa de marcat si etc. ea este evazionista care vinde cateva kilograme de branza pe zi sau nimic si palteste taxa la piata? bai prostilor! mancati branza de la supermarket tratata industrial nu mai cumparati de la tarani prostilor, MANCATI TOATE CHIMICALELE DE LA SUPERMARKET CA SUNT FOARTE BUNE ! Tocmai pe taranul cu mainile crapate de munca v-ati gasit sa-l judecati ?

 • Auzi numai in piata Dacia toate spatiile is luate de un snecher prieten cu Sefu Pietelor. Le are luate la preturi derizorii si daca vrei sa faci si tu o afacere, acel iti cere bani buni pe spatiu. Si uite asa DIICOT nu se baga in piete, acolo sa vezi spagi la SEFI, dar cine sa asculte. Devasta taranu cand vibe, are cea mai naspa taraba, in spate si scumpa. Alea din fata is pe SPAGA, la fel si spatiile comerciale din piețe…. ȘPĂGI
  Dar Chirica stie ca doar bani de campanie si case de unde are
  Pietele arata ca in comunism, totul la fel Nimic nu s a investit.
  Vor sa distruga producatorul roman, dar ne meritam soarta, popor tradator!

Adauga un comentariu