Titlurile zilei

Această bunicuță vinde brânză de 57 de ani în piața din centrul Iașului! Din cauza pandemiei de COVID-19, a fost dată afară în frig! Își vinde marfa pe marginea drumului

Publicat: 26 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Această bunicuță vinde brânză de 57 de ani în piața din centrul Iașului Din cauza pandemiei de COVID-19 a fost dată afară în frig Își vinde marfa pe marginea drumului
Maria Nemțanu, comerciant la Piața "Mihai Eminescu" din Iași

O bătrână din Iași vinde de 57 de ani brânză în Piața „Mihai Eminescu” din centrul Iașului. A moștenit din mamă-n fiică pasiunea pentru comerț, iar de la 16 ani a crescut pe pietrele pieței care astăzi a dat-o fără milă afară, în frig. Pandemia de COVID-19 i-a alungat clienții și-i strigă pe stradă să vină să-i cumpere o bucată de brânză

Tanti Maria Nemțanu vinde brânză în piața din centrul Iașului de la vârsta de 16 ani. A crescut pe pietrele pieței alături de părinții ei, care au învățat-o să devină un bun comerciant. De 57 de ani, în fiecare zi a săptămânii, tanti Maria a adus ieșenilor să guste din brânzeturile pe care ea și familia ei le pregătesc cu mare dăruire, în propria gospodărie. O femeie simplă de la țară, fără aspirații înalte, dar fericită în bucățica ei de casă, tanti Maria nu s-a plâns niciodată că-i este greu. Deși este la vârsta la care mulți ieșeni sunt de multă vreme pensionați, femeia încă luptă să-și câștige existența. Din puținii bani pe care îi câștigă din vânzarea brânzeturilor, își ajută copiii, nepoții și își hrănește animalele. Pentru ea, nu are nevoie de multe. De două săptămâni, tanti Maria trăiește cea mai grea perioadă din viața ei. După ce Piața „Mihai Eminescu” a fost închisă, bătrânica a fost nevoită să-și vândă marfa, afară, în frig.

Tanti Maria: „La noi în hală era COVID-19, iar la Profi nu este”

Piața „Mihai Eminescu” a fost închisă în urmă cu două săptămâni din cauza pandemiei de COVID-19. Autoritățile au considerat că acolo există un risc ridicat de infectare cu coronavirus. Astfel că, producătorii de lactate, legume și fructe au fost nevoiți să-și mute tarabele afară, în frig. Cu chiu, cu vai, au reușit să obțină și acele spații din centrul orașului. De două săptămâni, tanti Maria se chinuie să facă față temperaturilor scăzute și să plece acasă fără marfă. În unele zile acest lucru este imposibil. Oamenii nu mai vin la piață ca odinioară.

„Situația este gravă! Își bat joc guvernanții de noi. La noi în hală era COVID-19, aici la Profi nu este. Ne-au scos afară ca pe câini, stăm în frig și înmărmurim. Își bat joc de țărani! Ne-au băgat cu totul în pământ. Stăm aici până ce gătim marfa. Stăm și 8, și 10 ore. Femeie de 73 de ani, stau aici să-mi câștig bani ca să mă hrănesc. Pensia mi-e mică, am copii, salariile sunt mici, au și ei la rândul lor copii, fac școală online și le trebuie bani. Iaca eu vin aici și îngheț, ce să fac? Înăuntru era mai bine, nu era așa de frig. Măcar stăteam la dos. Nu stăteam pe beton ca aici, cu picioarele în frig. Dar și ce curent este aici, oameni buni”, spune revoltată tanti Maria.

Bătrânica a avut zile în care a plecat cu marfa nevândută acasă: „Acum nici clienții nu mai vin”

Bunicuța de 73 de ani povestește că în ultimele două săptămâni a rămas cu marfa nevândută. Oamenii nu mai vin să cumpere, spune ea, din frica de a nu se infecta cu coronavirus. Așteaptă și câte două ore în frig câte un client care îi cumpără brânză în valoare de 5-10 lei.

„Oamenii veneau mai des înainte să cumpere brânză de la mine. Acum nici clienții nu mai vin. Cred că le este frică de coronavirus. Stăm aici câte o oră-două până vine câte un client. Când eram în piață, aveam mai multă vânzare. În 2-3 ore îmi vindeam toată marfa și plecam acasă. În perioada aceasta am avut zile în care nici nu mi-am vândut toate produsele. Le-am pus în sacoșă și am plecat cu ele acasă. Acum o dăm și noi mai ieftină, numai să nu mergem cu ea acasă. Nu mi se par corecte măsurile luate de autorități, dar ce să facem? De zeci de ani am crescut în piața asta și așa ceva nu am trăit. Și nici măcar nu am primit vreo promisiune că lucrurile se vor schimba. Nu știu ce ne-om face când va fi și mai frig de atât! Cred că vom fi nevoiți să stăm acasă”, mai spune tanti Maria.

I-a înghețat brânza pe tarabă. A încercat să o acopere cu folii, dar totul a fost în zadar

În zilele cu temperaturi scăzute, Mariei i-a înghețat brânza pe tarabă. În zadar se chinuie să o acopere cu folii. Vremea nu ține cont de suferințele ei. Cu mâinile acoperite cu o pereche de mănuși negre încearcă să-și acopere mâinile crăpate de frig. Când ajunge seara acasă, după 10 ore de stat în stradă, își plânge singură suferința, fără să o audă copiii.

„De multe ori mi-a înghețat brânza pe tarabă. Pun folii pe ea și nimic. Stau și îngheț aici pentru un ban. Iaca, acum ne-a dat afară. Stăm afară, pe marginea drumului. Trece lumea și se miră: „Ce faceți aici, oameni buni?”. Iaca stăm pentru o bucată de pâine. De multe ori ajung acasă și abia-mi mai simt oasele din cauza frigului. Nu am ce să fac, maică, pentru că de aici îmi câștig pâinea. E greu, peste tot e greu. Dar poate că cei din conducerea țării ar putea să se gândească și la țărani. Eu nu mă pot descurca cu banii dacă nu vin la piață. Ar trebui să-mi vând toate animalele și să rămân fără nimic”, încheie Maria.

Piețele din Iași arată la fel ca în perioada comunismului. Conducerea ridică din umeri

În urmă cu mai bine de două săptămâni, halele din piețele din Iași au fost închise ca urmare a aplicării noilor norme COVID-19, măsură care îi nemulțumește pe producătorii care trebuie să vândă lactatele în ploaie și frig. Dacă în unele piețe din țară administrația a găsit soluții pentru ca vânzătorii sa-și vândă marfa în condiții igienice, la Iași situația nu este deloc roz. Producătorii din Iași se tem că vor falimenta sau că vor fi închiși de DSVSA. De ani de zile, piețele din Iași activează în condiții greu de imaginat. Administrația piețelor din Iași este condusă în ultimii 10 ani de Cristinel Stărică. Atât producătorii, cât și consumatorii sunt privați de spații decente pentru a face cumpărăturile sau pentru a valorifica marfa. În plus, directorul Ecopiața, Cristinel Stărică, face obiectul unei cercetări penale pentru faptul că șefii piețelor din Iași au fost prinși în flagrant când încasau sume mai mari de bani față de cele trecute pe bonurile oferite comercianților.

Adauga un comentariu