Religie

Aceasta e cea mai veche manastire de maici din Romania! Ocrotita de o icoana facatoare de minuni, manastirea se afla pe singura insula locuita a Oltului

Publicat: 08 mai 2018

Schitului „Ostrov” i se mai spune „insula cu minuni” sau „manastirea dintre ape”, fiindca cea mai veche manastire de maici din Romania; gazduieste o icoana facatoare de minuni, despre care se spune ca ocroteste sfantul lacas. Schitul amintit, ctitorie a lui Neagoe Basarab, se afla in centrul orasului Calimanesti, din judetul Valcea, pe singura insula locuibila a Oltului, fiind legat de statiune printr-un pod.

Ostrov este singura insula locuibila de pe raul Olt, fiind de asemenea unica de pe raurile interioare ale Romaniei. La randul ei, insula adaposteste o comoara – Manastirea Ostrov – primul lacas de maicute din Romania. Iar ineditul nu se opreste aici, pentru ca si schitul ascunde un tezaur – o icoana facatoare de minuni.

Citeste si Fenomen inexplicabil intr-o biserica din Romania! Ce se intampla cu toti cei care intra aici

Pe insula Ostrov, la inceputul secolului XX, se construia un cazinou, in locul numit „La Valtoare”. Ulterior, a disparut. Parcul Ostrovul era si el renumit la acea vreme, fiind o adevarata gradina dendrologica. Un strand era amenajat pe latura de nord-est, cazinoul la sud, iar scena de vara si pista de popice contrastau cu Schitul Ostrov. Odata cu inaltarea insulei, n-a mai ramas in picioare decat valoroasa biserica.

In anii 1979 – 1980, cand s-a inceput construirea barajelor hidroelectrice de pe raul Olt, intreaga insula, cu tot ce era pe ea, a fost la un pas sa fie inghitita de ape. Legenda locului spune ca Elena Ceausescu nu a vrut sa se lase induplecata de rugamintile monahilor, de a salva schitul si parcul – care la acea vreme era considerat un Paradis.

Era perioada in care bisericile erau rase de pe suprafata pamantului. Numai ca pe drumul spre Sibiu a avut un accident de masina, iar pe patul de spital un vis premonitoriu. Asa s-a ajuns ca pentru salvarea schitului, intreaga insula sa fie ridicata cu sase metri deasupra apelor.
Parcul amintit era o oaza de clima mediteraneana, in care cresteau smochini, lamaite, unde orice samanta prindea rod. Stejari seculari, care nu puteau fi cuprinsi cu bratele intinse de doi oameni, populau parcul.

Citeste si Parintele Iosif Trifa: 2 saptamani la rand spune rugaciunea aceasta mare din doar 4 cuvinte – Vei vedea ce bine va fi dupa aceea

Manastirea a fost salvata, dar Paradisul de odinioara n-a mai revenit nicicand la frumusetea de odinioara. Cu exceptia curtii schitului, care vara de vara pare sa se transforme intr-un Rai, gratie iubirii cu care maicutele ingrijesc fiecare planta. Faptul ca este primul asezamant monahal de pe teritoriul actualei Romanii, pentru calugarite, apare mentionat si in istoricul schitului afisat la intrare in asezamant. In plus, bisericuta Ostrovului seamana izbitor cu Vodita, celebra ctitorie a Sfantului Cuvios Nicodim, iar icoana facatoare de minuni seamana cu cea de la Nicula.

Fiecare coltisor al schitului si al insulei ascunde o poveste, fiecare legata de o minune, care ii este atribuita Icoanei Maicii Domnului „Hodighitria”. „Maica Domnului ocroteste acest loc de peste 500 de ani”, sustine intreaga comunitate monahala din zona. Si tinzi sa crezi ca icoana este facatoare de minuni dupa ce citesti povestile inscrise in „cartea de onoare a recunostintei” sau le auzi spuse de maicute ori de mireni.

Spre exemplu, se vorbeste despre o intamplare de acum doua decenii cand intr-o zi de primavara se planificase plantarea, de catre specialisti din Dragasani, a mai multor butasi de vita de vie. O zi in care a nins continuu, pe Valea Oltului, de la Sibiu pana la Dragasani. Doar pe insula din mijlocul Oltului nu a nins. Maica Iuliana de la Ostrov explica: „Aici, Maica Domnului strajuieste de veacuri si pazeste cu dragoste acest sfant asezamant inchinat ei.”

Oameni cu suferinte incurabile, de la leucemie, la „boli rare ale masei musculare fara sanse de vindecare”, altii bolnavi de alcoolism sau dependenti de tutun, povestesc despre vindecari miraculoase. La fel ca cei care isi doreau si nu puteau sa aiba copii, dar dupa rugaminti la icoana facatoare de minuni si-au implinit visul.

Citeste si Cum ii invatam pe copii sa se roage

Pentru salvarea unui crestin din calea puhoaielor, s-a inaltat un deal

Exista o poveste si despre cum a aparut insula, o alta despre icoana. Spre exemplu, se spune ca prin 1250, un satean din apropiere, de la Pausa, dorea sa traverseze Oltul intr-un car cu boi. Voia sa ia lemne din padurile Muntelui Cozia. Cand s-a intors, o viitura l-a prins chiar la mijlocul raului, dupa ploile torentiale care cazusera in ultima vreme. Speriat, omul a inceput a inceput sa se roage, promitand ca daca va fi salvat va zidi o biserica pentru inchinare. Iar legenda vorbeste despre cum, sub picioarele sateanului, avea sa se inalte o movilita. Un deal a iesit din ape, iar taranul si boii lui au scapat de potop.

Asa a aparut Ostrovul, iar pe locul respectiv, taranul a zidit o bisericuta din barne. Un lacas care a rezistat trei secole, pana la venirea lui Radu cel Mare. Pe temelia ei, Neagoe Basarb, domnul Tarii Romanesti, a ridicat o noua biserica, din piatra, aceeasi cu cea de astazi.

Icoana facatoare de minuni, nascuta in albia Oltului

Si in jurul icoanei facatoare de minuni s-a nascut o legenda, asemanatoare cu cea a insulei, care vorbeste tot de un taran care incerca sa treaca Oltul prin dreptul insulei. L-a vrajit glasul maicutelor care cantau la slujba. Cand si-a adus aminte motivul pentru care se afla pe malul Oltului, animalele au refuzat sa-l mai asculte, de parca o mana nevazuta le tinea pe loc. In disperare, sateanul a inceput sa sape in albia raului, cand a dat peste icoana sfanta.

Batranii din zona inca isi mai amintesc perioada in care Oltul nu era ingradit de baraje si se revarsa in puhoaie la vale, aducand cu el trunchiuri de copaci, inundand totul in cale. Totul, cu exceptia bisericutei.loading...

Adauga un comentariu