Actualitate

Aceasta este noua zona industriala a Iasului: Companii de renume international au deschis deja primele fabrici. Multinationalele se lupta pentru ultimele spatii ramase – FOTO

Publicat: 12 sept. 2019

@ Cel mai mare parc industrial care functioneaza la ora actuala in zona Moldovei a fost amenajat pe o suprafata impresionanta la marginea orasului Iasi, zona care inregistreaza cea mai accelerata dezvoltare din Romania @ Miroslava Industrial Park 1, cu o spurafata de 46 de hectare, a fost ocupat in timp record in proportie de suta la suta de mari companii internationale si locale, care au facut deja investitii de sute de milioane de euro in hale industriale si utilaje @ Un al doilea parc industrial intins pe 25 de hectare a fost inaugurat la inceputul anului, iar doua companii de renume au anuntat deja investitii de peste 100 de milioane de euro @ Initiatorul proiectului, primarul Dan Nita, povesteste cat de dificil a fost la inceput sa atraga marii investitori pe terenul care inainte era doar un camp intins, dar prin insistente si dialogari cu reprezentantii marilor companii s-a reusit in cele din urma crearea unui adevarat centru industrial care genereaza peste 3.500 locuri de munca in prima faza

Miroslava Industrial Park a devenit in timp record cel mai mare parc industrial activ din Iasi, chiar si din zona Moldovei. Locatia intinsa pe aproape 70 de hectare de la marginea orasului si care este administrata de Primaria Miroslava a starnit interesul marilor companii internationale si locale, care au ocupat deja in proportie de suta la suta primul parc inaugurat aici. Daca autoritatile din Iasi au batut pasul pe loc in ceea ce priveste dezvoltarea industriala si atragerea marilor investitori in zona, cele din Miroslava au pus la punct lucrurile inca din anul 2016, cand a fost inaugurat primul parc industrial si a fost pregatit terenul pentru atragerea companiilor cu interes in productie industriala. Primii clienti au venit chiar la inceputul anului 2016, iar lucrurile au mers atat de bine incat, dupa deschiderea celui de-al doilea parc, cererile venite din partea companiilor sunt mai multe decat suprafata de teren ramasa disponibila, ceea ce ofera posibilitatea de a alege urmatorii clienti.

"La inceput a fost foarte greu pentru ca aici era doar un camp pe care oamenii tineau animale, nimic altceva. In Iasi nu se mai facuse ceva asemanator, asa ca a trebuit sa acumulam know-how-ul necesar si sa facem totul de la inceput. Am amenajat cai de acces si am tras utilitatile necesare, iar apoi am inceput sa promovam ideea de parc industrial. S-au facut deplasari la Cluj si am avut un schimb de experienta cu cei de acolo. Am mers la marile companii, le-am prezentat avantajele parcului nostru industrial si in cele din urma putem spune ca am avut putere de convingere. A fost foarte greu sa ii facem sa aleaga Miroslava din atatea locatii. Putem spune ca a fost un succes la care nu ne asteptam. Noi speram ca in 7 ani sa ocupam Parcul numarul 1, dar am reusit in doar trei ani sa realizam asta. Primii clienti i-am avut inca din 2016, iar acum suntem in etapa in care avem mai multe cereri de la companii decat avem terenuri disponibile. Pot sa va spun chiar ca am reusit sa convingem un client important, companie internationala de renume, sa renunte la parcul industrial din Cluj si sa vina la noi la Miroslava", a declarat Dan Nita, primarul comunei Miroslava.

Au fost stabilite deja peste 3.500 de locuri de munca

In primul parc exista deja peste 60 de rezidenti, majoritatea companii straine care au investit pana acum peste 100 de milioane de euro si care vor genera aproximativ 2.500 de locuri de munca in prima etapa. Dupa ocuparea integrala a primului parc, cel de-al doilea parc industrial a fost inaugurat la inceputul anului 2019 si se intinde pe o suprafata de 25,2 hectare. La doar cateva zile de la deschidere, primul contract a si fost semnat cu o companie gigant. Este vorba despre Mennekes, lider mondial în fabricarea de produse electrice industriale. Compania cu sediul central in Germania va produce aici prize si conectori pentru incarcarea autovehiculelor electrice. Mennekes GmbH & Co a produs incarcatoare si conectoare care au fost stabilite ca stantard la nivel european pe piata de specialitate.

Un alt investitor important, al carui nume inca nu a fost dezvaluit, negociaza cu autoritatile din Miroslava pentru realizarea unei investitii de peste 50 de milioane de euro in cel de-al doilea parc, iar in prima faza, aceasta va genera circa 1.000 de locuri de munca. "Pastram mereu legatura cu mediul de afaceri. Am creat relatii cu Camera de Comert Romano-Germana si Romano-Franceza, tinem legatura cu diferite ambasade si asociatii ale oamenilor de afaceri si cred ca prin aceste demersuri am reusit sa avem succes fata de alte parcuri industriale care nu sunt ocupate, asa cum se intampla la Iasi sau Letcani, spre exemplu", a mai spus Dan Nita.

Se realizeaza cel mai mare parc industrial din Moldova

Companiile sunt din diverse domenii, de la productia farmaceutica, IT, industrie alimentara sau automotive. Printre primii clienti se numara: Fildas Trading – Catena, Gemini Cad Systems, Mennekes, Brio Grup sau Electra, cunoscuta firma ieseana care construieste trei fabrici noi in parcul industrial. Pentru a putea atrage investitorii, pretul chiriei a fost stabilit la un prag cat mai mic, astfel incat acest lucru sa nu devina un impediment pentru companiile interesate. Astfel, a fost stabilit un pret de 0,9 euro/mp/an, plus o taxa de administrare de 0,5 euro. Parcul este situat in jurul fabricii Delphi si se intinde pe zona Cicoarei.

Parcul Industrial Miroslava este situat în comuna Miroslava, declarata în 2016 de catre Ministerul Dezvoltarii drept cea mai bogata comuna din România. Titlul de parc industrial a fost obtinut prin ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 350/2015 privind acordarea titlului de parc industrial Societatii Miroslava Industrial Parc SRL. Aceasta este o societate comerciala cu capital majoritar de stat, principalul asociat fiind comuna Miroslava prin Consiliul Local. Managerul executiv al societatii este ieseanul Dorel Codina. Suprafata administrata de catre Miroslava Industrial Parc 1 este de 464.400 mp, iar la Miroslava Industrial Parc 2, suprafata este de 252.000 mp. Al doilea parc a obtinut titlul de parc industrial la inceputul anului 2019, iar Consiliul Judetean Iasi s-a asociat in acest proiect.

"Ideea de delimitare teritoriala nu mai exista in aceasta situatie pentru ca cei care vin la Parcul Industrial Miroslava spun ca vin in Iasi, nu exista nicio diferenta. Noi am stabilit preturile cele mai mici pe care le impune legea pentru a atrage cat mai multe companii mari. Ele vor crea locuri de munca, iar mare parte din taxele si impozitele pe salarii vor ajunge in bugetul local al comunei Miroslava. Planul nostru pe termen lung este sa realizam aici un HUB Industrial, iar apoi cea mai mare zona industriala din Moldova. Suntem pe drumul cel bun, iar daca infrastructura se va imbunatati, mai ales prin constructia autostrazii Iasi – Targu Mures, zona va deveni cu siguranta cel mai important centru industrial din Moldova", a mai explicat Dan Nita, primarul comunei Miroslava.loading...

Comentarii
  • Vrem si noi de vreo 3 ani sa construim o fabrica de bere. Avem prietenii, suntem dujmanii berilor multinationaliste insa ne lipseste clientii. Mai nou, si logisticianul s-a evaporat, depresiv. Noi dam la bax gratis transport pentru berea mestesugita cu dichis si meremet. Dar uite ca s-a ocupat parcul asta si de-un paregzamplu, un Bunel nu isi mai poate duce nepotul la joaca. Berea noastra alimentara e buna si cu parjoale fierbinti, avem si reteta publicata de la tanti Vallie. Si e buna si iarna, bani sa iasa companiei noastre de „distributie” profesionala. Zacusca nu se da ?

Adauga un comentariu