Actualitate

Aceasta firma este bantuita in fiecare seara. Niciunul dintre paznici nu are curaj sa stea noaptea in halele abandonate

Publicat: 01 oct. 2015
1

@ Situatia disperata in care se afla cateva sute de familii din Iasi se pare ca este invizibila pentru autoritati @ De aproape trei ani, acest iesean nu a mai fost platit, chiar daca nu a lipsit nicio zi de la munca @ Este greu de imaginat ca soarta a sute de ieseni este pasata de la un proces la altul @ Unii angajati lucreaza de zeci de ani la acest combinat, iar acum totul pare ca a ajuns la final @

Unul dintre cele mai mari combinate din tara a ajuns bataia de joc a autoritatilor si a persoanelor care fac tot posibilul sa profite de situatia in care se afla acesta. Fortus SA este combinatul care a oferit posibilitatea iesenilor sa traiasca decent. Asta se intampla in urma cu cativa ani, insa acum situatia este cu totul alta. Aproximativ 500 de oameni mai sunt angajati astazi in combinat, iar de doi – trei ani unii dintre ei nu si-au primit salariile. Zeci de dosare se afla pe masa judecatorilor, iar de-a lungul timpului s-au incercat, sau cel putin asta s-a dat de inteles, salvarea combinatului. Astazi, combinatul Fortus a ajuns locul in care hotii au gasit o adevarata „mina de aur”.

Zilnic, hotii intra in combinat si fura tot ce prind. Cablurile de cupru, fierul vechi si tablourile electrice sunt preferate de catre hoti, insa tot ce se poate cara cu masina sau caruta trasa de cai se fura. Pe langa furturile pe care angajatii combinatului nu le pot stopa, mai exista o problema care ii scoate din minti pe acestia. De doi sau de trei ani angajatii nu si-au mai primit salariile complete, chiar daca au facut aproape orice sa fie bagati in seama. Grevele au curs garla, amenintarile la fel, insa nicio schimbare. Constantin Sandovici este un iesean care de aproape 34 de ani este angajat al combinatului. De trei ani, el spune ca nu si-a mai primit salariul complet, chiar daca a mers tot timpul la munca. „De trei ani de zile nu am mai fost platit. Intr-o luna luam avansul, in alta plata, alta luna deloc si tot asa. Lucrez de 34 de ani la Fortus, dar din luna aprilie nu se mai produce nimic aici. Combinatul a fost debransat total”, sustine barbatul.

Zilele Iasului vor debuta cu greva foamei

Distrugerea combinatului si furturile de acolo au fost raportate de mai multe ori politistilor. De fapt, aproape ca nu exista zi in care politistii sa nu fie chemati la combinatul Fortus. „Exista mai multe dosare penale la Sectia Vl Politie Iasi, acestea fiind intocmite pentru furt. Totodata, in ultimile sase luni au fost aplicate aproximativ patru sanctiuni contraventionale societatilor comerciale, deoarece acestea nu indeplineau normele de securitate impuse prin lege”, a declarat Madalin Taranu, purtator de cuvant al IPJ Iasi. Utilajele care valorau sute de milioane de lei vechi, astazi sunt vandalizate, iar lucrul acesta nu face decat sa ingreuneze mai mult situatia in care se afla combinatul. Aproape 150 de hectare, caci atat este suprafata totala a Fortus SA, este pazita de cativa angajati. Niciunul dintrei ei nu poate, insa, sa impiedice hotii, avand in vedere numarul acestora si perimetrul pe care il au in paza.

„Noaptea ma inchid intr-o cabina cu o bata si cu mai multi caini. Niciunul dintre paznici nu are curaj sa patruleze prin fiecare hala, ne este teama ca ne omoara hotii. Rareori sunt 4-5 angajati noaptea aici”, completeaza Constantin Sandovici. Cei cinci sute de angajati ai Fortus si-au propus, ca in perioada in care zilele Iasului se vor desfasura, sa protesteze. Unii dintre ei si-au manifestat deja intentia de a intra in greva foamei. „Unii dintre noi vrem sa intram in greva foamei. Deja am facut demersuri pentru a primi aprobarile necesare. Pana nu se va intampla vreo nenorocire, nimeni nu o sa faca nimic”, spune Constantin. Ieri, instanta a mai amanat odata intrarea in faliment, insa pana cand lucrurile se vor clarifica, intregul combinat va fi bantuit de hoti si de angajati nemultumiti.
Comentarii
 • Pentru aceia care sustineau in comentariile anterioare anterioare ca magistratii n-au nici o vina si ca nu executa comenzi politice, mai aveti indoieli? Stiti cand se va termina acest balci al desertaciunilor? Cand va dori PSD. Nici daca intra toti 500 de angajati in greva foamei nu va impresiona pe nimeni, caci fiecare se gandeste la chisca lui, si cum ar face sa o umfle mai tare! Pe de alta parte, atat timp cat angajatii continua a pazeasca averea statului, neplatiti si umiliti, cazuti intr-un fel de psihoza colectiva, isi merita soarta.

 • din pacate, ai dreptate.si daca venim tpti la serviciu nu se poate face nimic, nu se poate apara nimic.mai sunt cam 500 salariati-ba nu -angajati, ca salariu nu primim-,pe 150 hectare, pe 3 schimburi, logic si simplu:cate un salariat pe hectar.este jaf dirijat cu averea statului, este nesimtirea autoritatilor

 • Sandovici,la SC ARCELOR MITTAL SRL IASI,se fac angajari de macaragii si legatori de sarcina.Conditia este ca trebuie sa munciti 8 ore,sa nu consumati bauturi alcoolice si sa aveti vointa.De ce trebuie sa asteptati”o nenorocire”de sf.Paraschiva?

 • Autoritatile locale,aceasta grupare de criminali ,nu-i intereseaza viata iesenilor.AI INTERESEAZA CUM SA SE MENTINA IN FOTOLII,CUM SA SE MENTINA PRIM MINCIUNA ,FALSURI,CIT MAI MULT LA PUTERE SA NU LE IA NIMENI AFACERILE MURDARE DE MILIOANE DE EURO ,CA PIERD FELIA , SAU NU VOR SA LE GASESCA NIMENI POTLOGARIILE CARE LE-AU FACUT TIMP DE 25 ANI, HOTIILE SI PROBLEMELE LOR PERSONALE PE BANI PUBLICI,ADICA PE BANII NOSTRI. ATUNCI CIND IESENII VOR INTELEGE CIT SE FOLOSESC EI IN INTERES PERSONAL DE BANII NOSTRI A CONTRUBOABILILOR ,CIT A FOST FURATA ECONOMIA IESEANA CARE TOT PE BANII NOSTRI S-A CONSTRUIT IN TIMPUL COMUNISMULUI;ATUNCI POATE IESENII VOR INTELEGE CIT DE CORUPTI,HOTI,MAFIOTI ,SI CIT DE DAUNATOR A FOST ACEST PSD DESPRINS DIN SECURITATEA ROMANA A REGIMULUI COMUNIST,ATUNCI POATE VOM INTELEGE CA NE TREBUIE ALTI CONDUCATORI,CINSTITI,GOSPODARI.

 • Felicitatil pe IDIOTUL DE GHISCA pentru Menegementul lui Performant la ***** ec. ing. prin Birouri.
  Animalul fura cu camioanele utilaje de ani de zile si nimeni Nu face nimic.

 • A venit si a plecat acasa ,cel putin in ulimele 8 luni..Cum ******* calului sa fie platiti!
  Pentru ce?
  Pentru ca au spus prezent?
  M A R S LA MUNCA PARAZITILOR!
  ATI asteptat compensarile M U I S T ILOR!
  M A R S LA MUNCA!

Adauga un comentariu