Sanatate si frumusete

Aceasta planta poate trata aproape orice boala. Afla cum o poti creste in casa

Publicat: 26 iul. 2018
14

Cresonul  este o planta care se utilizeaza in salate (lastarii si frunzele), mancaruri, iar semintele se folosec la obtinerea unui tip de mustar. Frunzele sunt bogate in vitamine, minerale , enzime si au aroma de hrean. Planta contine fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod, calciu, ulei sulfoazotat, vitaminele C, A, B, PP, E, caroten, extract amar.
Proprietati: Tonic, Remineralizant, Aperitiv, Hipoglicemiant, Antiscorbutic, Expectorant, Vermifug, Sudorific, Anticancerigen
Indicatii terapeutice: Lipsa poftei de mancare, Astenie, Scorbut, Limfalism, Anemie, Tuberculoza, Bronsite si afectiuni pulmonare, Dermatoze si eczeme, raie, Litiaze biliare si afectiuni hepatice, Afectiuni urinare, Diabet, Reumatism, Cancer.

Mod de utilizare:
Uz intern: Preparati suc de creson proaspat si consumati zilnic 60-150 grame. In caz de  retentie de urina, amestecati 100 ml de suc de ulei de migdale sau de masline in proportii egale. Decoct diuretic: fierbeti timp de 5 minute o mana de creson, trei cepe, doi napi la un litru de apa. Lasati la infuzat, apoi strecurati. Consumati in 3 reprize, cate un pahar, intre mese.

Uz extern: In caz de alopecie, faceti frectie la scalp cu suc de creson. In caz de plagi, dermatite si eczeme, aplicati frunze proaspete zdrobite pe zona afectata. Pentru eliminarea pistruilor: amestecati 3 parti suc si o parte miere. Agitati si aplicati pe fata, dimineata si seara. Dupa uscare, spalati cu apa.

Mod de cultivare: Cresonul poate fi cultivat acasa, in gradina sau in tave pe geam. Imprastiati seminte de creson intr-un ghiveci cu 4-5 cm de pamant de buna calitate. Acoperiti semintele cu un strat foarte subtire de pamant. Udati in asa fel incat semintele sa ramana sub stratul de pamant.

Semintele trebuie ferite de lumina in primele zile dupa plantare. Acoperiti vasul cu un carton perforat oblic, pentru a permite aerului sa circule. Planta germineaza in 2 zile. Daca ati plantat seminte de calitate, peste 7 zile puteti avea o noua recolta de creson.

Adauga un comentariu