Actualitate

Aceasta tara va ridica toate restrictiile de piata muncii. Romanii care se angajeaza pot castiga si 5000 de euro

Publicat: 20 apr. 2019
1

Elvetia, una dintre cele mai bogate tari din Europa, va ridica definitiv restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, in luna mai.

Restrictiile pe piata muncii din Elvetia pentru romani si bulgari fusesera ridicate complet in 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucratori din cele doua tari.

Restrictiile pe piata muncii din Elvetia pentru romani si bulgari fusesera ridicate complet in 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucratori din cele doua tari,  scrie stirileprotv.ro.

Anuntul liberalizarii pietei muncii a fost facut, anul trecut, de presedintele Confederatiei Elvetiene, Alain Berset, aflat in vizita in Romania. Acesta a afirmat ca, dupa luna mai 2019, nu va mai exista nicio restrictie pe piata muncii din Elvetia pentru cetatenii romani.

"In momentul in care Romania s-a alaturat UE a integrat si sistemul de libera circulatie a persoanelor si Elvetia are de mult timp un acord privind libera circulatie a persoanelor. In momentul aderarii, a trebuit sa luam hotararea de a largi aceasta libera circulatie si la cetatenii romani, lucru pe care l-am facut, dar in tara noastra era nevoie de un vot popular, pentru ca suntem o democratie directa si iata ca votul a fost pozitiv pentru a largi acest drept de libera circulatie intre tarile noastre. In acest cadru si in cadrul dezbaterilor care au avut loc, discutia s-a purtat si pe tema modului in care aceasta libera circulatie avea sa fie pusa in aplicare la modul practic, astfel incat tranzitia sa se faca in modul cat mai lin posibil. Asta explica clauzele acelea care ne-au permis ca in primii ani sa avem o selectie asupra acestui proces, clauzele care au tradus in practica angajamentul nostru politic. (…) In luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, data de la care nu va mai exista nicio diferenta si nicio restrictie", explica, in noiembrie anul trecut, Berset, la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis.

In luna aprilie 2018, Consiliul federal elvetian a decis sa prelungeasca clauza de salvgardare aplicabila cetatenilor romani si bulgari, prevazuta in Protocolul II al Acordului UE – Elvetia privind libera circulatie a persoanelor.

A fost a doua oara cand Elvetia impunea restrictii pentru muncitorii din cele doua tari, dupa ridicarea completa in 2016 si reintroducerea lor in 2017, din cauza imigratiei mari din cele doua tari.

Conform Acordului din 1999 dintre Confederatia Elvetiana si Uniunea Europeana privind libera circulatie a persoanelor (ALCP), aplicabil si Romaniei si Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata muncii elvetiene s-a facut in limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.

Anul trecut, cand a reintrodus restrictiile pe piata muncii, partea elvetiana a aratat ca masura nu singularizeaza Romania si Bulgaria, ea fiind aplicata si in 2012 pentru statele membre nou intrate in UE si in 2013 pentru celelalte state membre UE.
Potrivit datelor comunicate de catre autoritatile elvetiene la acea vreme, in perioada iunie 2016 – mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de sedere de tip „B” pentru cetatenii romani si bulgari, cifra care depaseste pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise.

Potrivit statisticilor, salariul mediu in Elvetia este in jur de 5.500 – 6.000 de euro, in functie de industrie. Cele mai mari venituri medii le au angajatii din industria farmaceutica – 10.000 de franci elvetieni pe luna, urmata de asigurari, industria IT si servicii financiare, domenii in care se castiga peste 9.000 de franci pe luna.

Adauga un comentariu