Actualitate

Acest caz ar trebui sa va puna pe ganduri. Previziunile medicilor sunt naucitoare

Publicat: 05 iul. 2015
1

@ Medicii le considera cazuri foarte rare @ Din pacate, pentru bolnav nu se mai poate face aproape nimic @ Evolutia bolii este extrem de agresiva si in cateva luni face ravagii @ 
 
Astfel de cazuri sunt o raritate pentru medici si multi isi incheie cariera fara a intalni un pacient cu aceasta afectiune. Din pacate, parghiile de abordare a tratamentului, fie chirurgical sau medicamentos, sunt extrem de limitate, boala avand o evolutie fulminanta. Saptamana trecuta, un barbat a fost externat de la Spitalul Cai Ferate din Iasi dupa ce a primit un diagnostic crunt.

Pacientul din Botosani este unul dintre cazurile pe care medicii le considera raritati. Medicilor de specialitate nu le-a venit sa creada cand au vazut rezultatele investigatiilor. Pentru a elimina orice suspiciune, medicii l-au supus pe bolnav unor teste amanuntite, in speranta ca diagnosticul va fi infirmat. In cele din urma au acceptat, deoarece toate investigatiile, testele, analizele au aratat ca pacientul are un cancer multicentric. Asta inseamna ca existau patru localizari neuplazice. Barbatul avea cancer la colon, la prostata, la pancreas si pulmonar.

La internare, pacientul prezenta fenomene de ocluzie intestinala. „Cancerul multicentric este o raritate. In toata cariera mea ma confrunt cu al doilea caz. De fapt este primul, pentru ca celalalt caz era al unui coleg pe care l-am preluat eu. In urma cu un an si 6 luni pacientul a venit la mine si in urma investigatiilor am descoperit un cancer pulmonar. L-am trimis la Clinica de chirurgie toracica unde a fost operat. La Botosani a fost urmarit de medicii de acolo, o perioada de cateva luni, pentru adenom de prostata. A ales sa revina la noi la spital, pentru ca mai fusese in urma cu aproape doi ani. Cand l-am investigat am descoperit un neoplasm de prostata in stadiu avansat, iar tumora a cuprins si rectul. Practic era un bloc tumoral. Investigand din aproape in aproape am descoperit acest cancer multicentric cu patru localizari: colon, prostata, pancreas, pulmon. Dupa cum spuneam, cazurile sunt foarte rare”, a declarat medicul chirurg Mihai Glod, managerul Spitalului CF Iasi.
 
Evolutie extrem de agresiva
 
Pacientul a fost dus in sala de operatie, dar medicii nu au putut indeparta tumorile maligne din cele patru organe. „In cazul acestui pacient am gasit un carcinom nediferentiat, nu se stia de unde a provenit tumora. Bolnavul avea si metastaze osoase, ceea ce m-a facut sa ma gandesc ca ar proveni de la prostata. Biopsia de la cele patru organe ne-a indicat un cancer cu celule anaplazice, nediferentiate. Acest tip de cancer are o evolutie extrem de agresiva. Tumorile la cele patru organe s-au dezvoltat in cateva luni de zile. Interventia chirurgicala a fost doar de paleatie, pentru ca nu era alta solutie”, a declarat dr. Mihai Glod. Avertizarile medicilor in privinta acestor cazuri sunt cutremuratoare. Exista posibilitatea ca in viitor astfel de cazuri foarte rare sa devina din ce in ce mai frecvente. Exista o multitudine de factori care pot contribui la cresterea numarului de cazuri si ma refer la stilul de viata, alimentatie, poluare, stres cotidian. Ingrijorator este faptul ca alternativele de tratament sunt aproape inexistente la cancerul multicentric”, a spus chirurgul Glod.

Comentarii
  • De ce acest caz ar trebui să ne pună pe gânduri mai mult decât altele? Este de ajuns Doamne ferește, un cancer „unicentric” ca să ai probleme! Cancer multicentric? Probabil un cancer depistat extrem de tardiv…In prezent crizele economice și monetare/financiare ne pun pe gânduri mai mult decât orice. E simplu să mori și e complicat să trăiești!

Adauga un comentariu