Actualitate

Acest document ar putea provoca un scandal imens. Sunt vizate persoane cu functii – GALERIE FOTO

Publicat: 27 mai 2015

@ Datele au fost scoase la iveala de un grup reprezentativ de persoane ce activeaza in institutii publice din oras! @ Ele schimba total o serie de teorii ce privesc aspecte fierbinti din trecut @ Persoane cu pozitii de la cel mai inalt nivel local si national vor fi zguduite cand vor afla vestea @ Totul se gaseste intr-un raport trimis inclusiv la Guvernul Romaniei

Dupa zeci de ani in care au existat controverse aprinse si dure pe acest subiect, un raport intocmit de cercetatori si istorici valorosi din Iasi schimba radical elementele ce tin de istoria din ultima jumatate de mileniu a fostei capitale a Moldovei. Reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) au intrat in posesia acestui document. De precizat ca acesta a ajuns inclusiv pe masa oficialilor de la Ministerul Culturii, dar si la inalti politicieni din Guvernul Romaniei.

Citeste si: Moment tulburator! Crima oribila descoperita la o mare biserica din centrul Iasului – GALERIE FOTO

Dovezile care rescriu istoria medievala a orasului

Concret, in raportul prezentat inclusiv Directiei Judetene pentru Cultura (DJC), sunt scoase in fata noi date referitoare la modul in care arata centrul istoric al urbei. Ele infirma, intr-o maniera extrem de bine documentata si de argumentata, o serie de aspecte care erau cunoscute pana acum. „Situl arheologic denumit generic, conform Listei Monumentelor Istorice publicata în Monitorul Oficial nr. 670 bis din 1.10.2010 si Monitorul Oficial nr. 646 bis /2004 pozitia 1, cod lista IS-I-s-A-03504 denumit generic Centru istoric si Curtea Domneasca a fost delimitat de catre consilier monumente istorice Ana Maria Zup în anul 2003, conform adresei înaintate catre Institutul National al Monumentelor Istorice – în anexa adresa si extrasul din lista propusa pe zona: Râul Bahlui, Piata Podul Ros, str. Sf. Lazar, str. Ghica Voda, str. Otilia Cazimir, str. Elena Doamna, Piata Tg. Cucului, str. Stihi, Bd. Independentei, str. Sarariei, str. M. Costachescu, Bdul Copou, Cazarma de la Copou, Aleea Copou, str. N. Istrati, str. Toma Cozma, scarile spre str. Pacurari, str. Pacurari, str. Florilor, Râpa Galbena, str. Garii, str. Silvestru pâna la Podul de Piatra si iarasi Râul Bahlui… Precizam ca o serie de situri arheologice plasate in acest areal au fost preluate în Lista Monumentelor Istorice din 2004 si 2010, fara a fi sustinute stiintific de noua delimitare a centrului istoric”, se prezinta in raportul ajuns la DJC.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

Noi teorii despre locatia vechii Curti Domnesti

Pe de alta parte, in sprijinul afirmatiei ca delimitarea sitului a fost facuta arbitrar si eronat poate fi luat ca reper „Studiu istoric asupra Sitului Arheologic Centrul Istoric si Curtea Domneasca„, elaborat de catre prof. univ. dr. Ioan Caprosu, membru de onoare al Academiei Române si autorul a zece volume intitulate generic „Istoria Orasului Iasi”, prin care sunt marcate etapele temporale de dezvoltare a orasului. „Centrul istoric, delimitat spre nord-est si nord-vest se afla, in fapt, pâna la actuala str. Cuza Voda, limita Manastirea Golia (sec. XV-XVI. Noua extindere de la str. Cuza Voda pâna la Bulevardul Independentei se face in sec. XVI-XVIII. În concluzie, zona actuala a Pietei Mihai Eminescu era practic nelocuita în epoca medievala, astfel încât nu o putem încadra în situl arheologic Centru istoric si Curtea Domneasca”, se mai arata in document.

Urme de locuire, vechi de peste o mie de ani

Mai departe, de mentionat ca cercetarile arheologice, derulate in ultimii aproximativ 50 de ani, au dus la descoperirea unor amfore romane în strada Ciurchi, în zona viilor din Copou, dar si la câtiva kilometri de Iasi, la Holboca. De asemenea, s-au descoperit monede imperiale romane lânga Dealul Cetatuia. In localitatea Valea Lupului s-au descoperit si morminte sarmatice, vase dacice si obiecte de podoaba. Din perioada de trecere spre medievalitate s-au identificat pe teritoriul Iasului 19 asezari cu resturi de locuire din sec. IV.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

„Locuintele erau colibe de suprafata si bordeie. Din secolele VII-X s-au descoperit locuinte rectangulare prevazute cu cuptoare în forma de potcoava, precum si numeroase unelte, piese de vesminte si podoabe, încadrate în cultura de tip Dridu. Din secolele X-XI s-a descoperit o ceramica cu elemente de tehnica si forme specifice Moldovei de Nord. Gh. Ghibanescu a aratat ca, în 1238, tatarii determina exodul a aproape zece mii de alani în Moldova. Alanii (iasii) se stabilesc în zona în care va fi mentionat orasul Iasi. Din aceste date rezulta ca orapul a fost, în antichitate, un sat care s-a dezvoltat ajungând prin secolele VII-X un mic târg. Peste toate acestea, ar trebui aratat ca orasul Iasi a fost mentionat pentru prima oara într-un privilegiu comercial emis în 1408 de domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Orasul a fost incendiat de tatari în 1513, de otomani în 1538 si de rusi în 1686″, se arata in istoria oficiala a citadelei. Interpelat de reporterii BZI, seful DJC a tinut sa arate ca doar dupa ce vor fi consultati specialistii si istoricii se pot emite noi ideii in legatura cu perioada medievala a orasului.

„De-a lungul timpului, foarte multi arheologi si cercetatori au emis o serie de ideii si pareri in legatura cu perioada medievala a orasului, dar si pe tema zonei in care se afla centrul istoric al acestuia. Oricand se poate descoperi cate ceva, insa important este sa se vada modul in care au fost introduse, dupa 1990, o serie de zone si de cladiri in Lista Monumentelor Istorice pentru ca aici sunt multe neclaritati”, a comentat Virgil Babii, directorul DJC.

Comentarii
  • POATE SE SESIZEAZA CINEVA DE LA DNA SI URMARESTE CUM A FOST ATRIBUIT UN SPATIU AL PRIMARIEI FARA LICITATIE PUBLICA CATRE ZIARUL DE IASI.. ….POATE CINEVA DE LA ITM VERIFICA CUM SE LUCREAZA LA NEGRU PENTRU ZDI DA CATRE FIRMA IASISTING.

Adauga un comentariu