La psiholog

Acest obicei este asemanator cu tortura

Publicat: 01 mart. 2019

Constatarile doctorului Paul Kelley, cercetator la Universitatea Oxford, indica faptul ca cea mai comuna forma de tortura din zilele noastre este faptul ca trebuie sa ne trezim si sa mergem la birou inainte de ora 10 dimineata. Din pacate, cei mai multi dintre noi fac parte din grupul de persoane care se trezesc zilnic prea devreme si incep sa lucreze. Iata de ce te torturezi cand incepi sa lucrezi inainte de 10 dimineata si ce s-ar intampla daca ai incepe munca dupa aceasta ora!

De ce cred oamenii de stiinta ca te torturezi atunci cand incepi sa lucrezi inainte de 10 dimineata? Corpul uman functioneaza cu ajutorul cronometrului biologic, numit ritmul circadian sau ceasul corpului. Acest ciclu programat genetic reglementeaza nivelul de energie, productia de hormoni, functia creierului si perceptia timpului.

Cercetarea a aratat ca ne torturam corpul prin trezirea devreme si inceperea lucrului inainte de 10 dimineata, deoarece ne este afectat ritmul circadian si tulburat echilibrul corpului. Nu putem schimba ritmul nostru de 24 de ore. Nu poti invata sa te trezesti la o anumita ora. Ficatul tau si inima ta au modele diferite si le ceri sa le schimbe la doua – trei ore.

Ziua de lucru de 8 ore a fost introdusa la inceputul secolului al XX-lea, impreuna cu productivitatea din fabrici de 24/7. Acest lucru insa nu ia in considerare ceasul natural al corpului uman. Mai mult, in timpurile stravechi, corpurile noastre au evoluat in jurul ciclului zilnic al luminii solare, nu in jurul acestor strategii moderne. Avem o societate privata de somn. Aceasta este o problema internationala. Toata lumea sufera, cand nu ar trebui.

Unii cercetatori au sugerat ca scolile sa nu mai inceapa la 08:30, ci la 10:00. Aceasta teorie a fost testata la o scoala, iar dupa un timp, participarea si productivitatea generala a elevilor au crescut semnificativ, iar notele au crescut drastic. Îti poti imagina imbunatatirile care ar putea aparea daca am introduce aceasta schimbare in toate sectoarele societatii moderne? Am fi plini de energie, productivi, concentrati si fericiti, in loc sa fim obositi si dependenti de cafea. Persoanele care sunt fortate sa lucreze inainte de ora 10 dimineata sunt expuse la stres emotional si fizic si sufera de diverse probleme de sanatate. Din cauza acestui lucru, oamenii beau mai mult de trei cani de cafea in fiecare zi si incearca tot ce le sta in putinta sa arate bine si sa ramana vigilenti pe tot parcursul zilei. G.H.loading...

Adauga un comentariu