Actualitate

Acest sfant are o putere de neimaginat! Martorii au ramas socati – FOTO, VIDEO

Publicat: 18 mai 2014

@ Timp de cateva ore, municipiul Iasi a fost din nou capitala religioasa a Romaniei @ Zeci de mii de credinciosi din tara si strainatate au fost prezenti la Iasi pentru a asista la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici @ Liturghia a fost oficiata de cardinalul Angelo Amato, trimisul Papei Francisc @ Arena Emil Alexandrescu din Copou a fost neincapatoare pentru multimea de credinciosi @ „Noi, cu autoritatea noastra apostolica, aprobam ca venerabilul slujitor al lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop de Iasi, de acum înainte sa fie numit cu titlul de Fericit, iar sarbatoarea lui sa poata fi celebrata în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a nascut pentru cer”, se arata în scrisoarea apostolica semnata de Papa Francisc

Peste 20.000 de credinciosi au venit la sfarsitul saptamanii trecute in municipiul Iasi pentru a asista la unul din cele mai importante evenimente religioase din ultimii zeci de ani. Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici a atras la Iasi pelerini din toate judetele Moldovei, din zona Transilvaniei, precum si din Austria, Germania, Italia, Polonia, Spania sau Ungaria. Pe o caldura sufocanta, oamenii au invadat Stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou, unde timp de cateva ore a fost savarsita Liturghia prin care episcopul Anton Durcovici a fost proclamat Fericit.

Citeste si: Harul beatificarii: iata prin ce semne se arata credinciosilor

Oameni din toate colturile Europei au tinut sa vina la Iasi, chiar si pentru cateva ore. Fie ca au ajuns din alta tara sau dintr-un judet apropiat de Iasi, credinciosii romano-catolici s-au aratat impresionati de Liturghie. „Este un eveniment foarte important pentru noi toti. Am venit la Iasi pentru a vedea cu ochii mei beatificarea episcopului. Este un moment unic, o sarbatoare pe care vrem sa o cinstim ca atare. Sunt foarte fericita, e o zi minunata pentru mine si pentru congregatia noastra internationala. Sunt oameni buni aici. Este o zi minunata pentru noi. Avem un sfant, avem o legatura cu cerul”, a spus o femeie venita tocmai din Italia. Oamenii au venit in pelerinaj, aratandu-se incantati si multumiti de tot ce a avut legatura cu slujba. „Este un eveniment foarte important pentru noi toti. E un act foarte mare, beatificarea sa inseamna intrarea in randul sfintilor. Este si o imagine extraordinara pentru Iasi, inseamna unitate, putem invata foarte multe”, a adaugat un barbat din Bacau.

Citeste si: Harul beatificarii: iata prin ce semne se arata credinciosilor

Multumire papala

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, a citit decretul de beatificare semnat de Sfântul Parinte Papa Francisc. De altfel, peste 30 de episcopi, 500 de preoti, copii ministranti si simpli credinciosi au ascultat si mesajul Papei Francisc. „Împlinind cererile fratelui nostru, Petru Gherghel, episcop de Iasi, ale multor altor frati întru Episcopat, precum si ale multor credinciosi, dupa ce a fost consultata Congregatia pentru Cauzele Sfintilor, noi, cu autoritatea noastra apostolica, aprobam ca venerabilul slujitor al lui Dumnezeu Anton Durcovici, episcop de Iasi si martir, pastor neobosit, apostol al adoratiei euharistice si martor eroic al comuniunii cu Scaunul lui Petru, de acum înainte sa fie numit cu titlul de Fericit, iar sarbatoarea lui sa poata fi celebrata în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a nascut pentru cer”, se arata în scrisoarea apostolica semnata de Papa Francisc. Pe scena amplasata pe stadion au fost aduse si cateva din relicvele ce au apartinut episcopului Durcovici.

„Prin beatificarea episcopului Anton Durcovici se aprinde înca o stea pe bolta cereasca a martirilor lui Cristos. Biserica Catolica, înca de la începuturi, a fost o Biserica de martiri. Si Biserica Catolica din România a fost persecutata. Fiii sai s-au opus fortei brute a tiraniei doar cu armele nevinovatiei si statorniciei lor în credinta. Ei au suportat tot felul de chinuri învingând monstrul raului prin iertare si raspunzând la ura cu iubire. Aceasta este si stralucitoarea aureola a Fericitului nostru care se adauga celorlalti episcopi, preoti si laici români pe care Biserica i-a ridicat la cinstea altarelor. Monseniorul Anton Durcovici, episcop de Iasi, a urcat asemenea lui Isus calvarul pentru a fi rastignit si pentru a fi primit de catre Cel Înviat în bucuria vesnica a Ierusalimului ceresc. Plin de admiratie fata de acest exceptional episcop, Papa Francisc îl numeste în scrisoarea sa apostolica pastor plin de zel, apostol al adoratiei euharistice si marturisitor eroic al comuniunii cu Scaunul lui Petru”, a spus cardinalul Angelo Amato in cuvantarea catre credinciosi. Procesul de beatificare si canonizare a episcopului romano-catolic a început în 1997, fiind recunoscut de Papa Francisc la 31 octombrie 2013. Anton Durcovici este cel de-al patrulea martir roman declarat Fericit de Biserica Catolica. 

Nici politicienii nu au lipsit

Printre invitati s-au numarat si politicieni locali, judeteni, dar si de la nivel central. Capul de afis a fost prezenta premierului Victor Ponta si a unor membri din Guvern. Ponta a asistat la slujba pe intreg parcursul ceremoniei. Pe langa Ponta, au mai fost prezenti si deputati si senatori de Iasi, consilieri locali si judeteni, dar si lideri de la centru ai PNL in frunte cu Klaus Johannis, primvicepresedinte al partidului. „Sunt doua mesaje importante pe care am vrut sa le transmitem prin prezenta noastra aici. In primul rand ca Romania isi asuma istoria sa si cu partile sale tragice. Nu doar episcopul Anton Durcovici, ci mii de preoti au murit in inchisorile comuniste. Ca sef al Guvernului, am vrut sa arat inca o data ca Romania este tara in care toate confesiunile sunt respectate si majoritatea ortodoxa, romano-catolica, protestantii si neoprotestantii trebuie sa fim o societate in care toti suntem egali in fata lui Dumnezeu. Ma bucur pentru Iasi in primul rand, ca dincolo de sarbatoarea Sf. Parascheva, vom avea o sarbatoare mare, cea a Sf. Anton Durcovici. Pentru o regiune ca cea a Moldovei, care este foarte credincioasa, cred ca este un lucru foarte bun”, a mentionat premierul. Si presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj cu privire la beatificarea episcopului Durcovici. La ceremonie au fost prezenti si reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in frunte cu IPS Teofan.

Caldura de afara a fost insa un chin pentru cateva zeci de persoane. Mai multi copii, precum si persoane in varsta au solicitat acordarea primului-ajutor dupa ce li s-a facut rau. O femeie in varsta a fost chiar transportata la Spitalul Sf. Spiridon pentru a-i fi acordat ajutor medical, dupa ce a stat prea mult timp in caldura.

Citeste si: Sute de autocare cu pelerini au plecat din Iasi

Comentarii
Adauga un comentariu