Actualitate

Acest tanar afacerist a pus pe jar autoritatile din Iasi. La doar 18 ani, a reusit sa fuga cu un milion de euro

Publicat: 02 ian. 2017
1
@ Un tanar afacerist aflat la o varsta foarte frageda a reusit sa pacaleasca statul cu o suma de circa un milion de euro @ Prin firma pe care o controla, tanarul din Iasi a facut aproape tot ce a vrut, vreme de mai multi ani, iar asta fara ca nicio autoritate sa-l verifice sau sa-l traga la raspundere @ Desi a comis numeroase fapte ilicite, ieseanul s-a facut nevazut exact cand Fiscul a pus ochii pe compania care a ramas intre timp si fara patrimoniu, si doar cu datorii uriase
 
La varsta de doar 18 ani, patronul unei firme din Iasi a reusit sa puna pe jar autoritatile din Iasi, dupa ce compania pe care a controlat-o vreme de aproape 5 ani a prejudiciat statul roman cu o suma de peste un milion de euro. Este vorba despre ieseanul Danut Stanescu, care la varsta de 18 ani infiinta compania SC Alcadibo Auto Palas SRL, firma care activa in domeniul comertului cu ridicata. Desi incepand cu anul 2011 si pana in prezent, compania figura cu zero angajati, tanarul administrator a adus un prejudiciu de 5.909.425 lei Directiei Generale a Finantelor Publice lasi.

Toate acestea s-au intamplat in conditiile in care, desi Danut Stanescu nu a depus bilanturile financiar-contabile inca din primul an de activitate, autoritatile statului s-au trezit prea tarziu pentru a recupera prejudiciul adus de Alcadibo Auto Palas SRL. Concret, in urma cu aproximativ un an, atunci cand institutiile statului au simtit ca firma nu ar avea o activitate tocmai legala si a fost inceputa procedura de insolventa, magistratii au realizat ca pur si simplu nu mai au ce recupera de la firma tanarului din Iasi. 
 

Evaziune fiscala facuta la 18 ani
 
Administrator judiciar in acest dosar este compania de practicieni in insolventa Est Consult IPURL care, vazand ca nu se mai poate recupera nimic din firma, l-a chemat in judecata pe Danut Stanescu, solicitand stabilirea raspunderii personale a acestuia pentru suma de 5.909.425 lei, adica datoriile firmei ramase neacoperite.

„Arata reclamantul ca paratul se face vinovat de savarsirea faptelor de la art. 169 lit. a si e, în sensul ca potrivit ultimului bilant depus la data de 31.12.2011, debitoarea detinea stocuri in valoare de 83 lei si disponibilitati banesti de 271 lei, creantele de incasat de 1.177.044 lei, pe care nu le-a justificat, astfel incat le-a folosit in folosul propriu. Arata reclamantul ca paratul nu a mai intocmit raportarile financiare dupa anul 2011 si nu au pus la dispozitia lichidatorului judiciar documentele contabile”, dupa cum precizeaza administratorul judiciar Est Consult IPURL.

Operatiunile frauduloase s-au inregistrat in special in perioada 2012-2014, iar societatea a avut relatii comerciale cu alte cateva zeci de firme din judetul Iasi si din restul tarii. Aceste relatii nu au fost inregistrate insa in mod corect, tocmai pentru ca firma sa se sustraga de la plata taxelor si impozitelor. 
 

A lasat Fiscul fara nicio sansa de a-si recupera banii
 
Firma avea venituri in valoare de peste 7 milioane lei, in urma cu doar trei ani. Evaziunea fiscala a fost savarsita de tanarul afacerist prin nedeclararea valorii reale a veniturilor sau prin inregistrarea unor cheltuieli fictive in contabilitatea firmei. Inspectorii Directiei Regionale de Finante au constatat ca sumele declarate de societate prin declaratiile de venituri nu sunt reale. Aferent tranzactiilor inregistrate in mod eronat, societatea s-a sustras de la plata TVA, suma revendicata suplimentar de Fisc la aceasta categorie de taxe fiind de aproape 2,5 milioane lei.

„Analizând actele si lucrarile dosarului, din prisma întregului material probator administrat, judecatorul-sindic apreciaza ca se impune admiterea propunerii de închidere a procedurii, pentru urmatoarele considerente: În conditiile în care debitorul falit, dupa cum s-a constatat, nu detine niciun bun în patrimoniu, nu are disponibilitati în conturi bancare si nu au fost identificate nici creante ce ar fi putut fi încasate în numele acestuia care sa asigure acoperirea creantelor creditorilor, procedura este lipsita de obiect. Scopul procedurii este de lichidare a activului în scopul stingerii pasivului, însa administratorul judiciar nu a identificat active în vederea acoperirii creantelor, desi a întreprins demersuri suficiente în acest sens”,  mai arata administratorul judiciar Est Consult IPURL.

Comentarii
  • fiecare t.i.g.a.n are firma si valoarea medie a prejudiciului este de 1 mil de euro.Inmultiti cu cati tigani avem (numai de la Ciurea si Grajduri) si o sa vedeti prejudiciul.Sunt mana in mana cu cei de la ANAF (o parte dintre ei le tin contabilitatea si le arata cum si ce sa faca)

  • il cheama stanescu / se stie de unde e !!! asta fura 1 mil de euro si nu ii face nimic …si mie pentru 100 lei imi taie curentul

  • toata industria romineasca sa dus la fer vechi de neamul lui stanescu mina in mina cu anaf sau cum so fi chemat cu ani in urma si politicienii care noi iam platit regeste si ei si-au facut si pensiile sa ne ingroape de tot pe noi cei ce ii platim. ROMINUL TACE SI ADMIRA PEISAJUL. NU-I FRUMOS SPECTACOLUL OFERIT???????

  • Pentru cei care inca nu stiu, mare parte din angajatii anaf tin contabilitatea multor firme. La tigani contabilitatea o tin chiar cei mai mari golani din cadrul anaf. Desi unii tigani ca sa scape mai usor de probleme i-au turnat pe unii golani de la anaf nu au fost trasi la raspundere pentru ca pe documentele financiar-contabile figurau doar semnaturile tiganilor. asa ca o societate a tiganilor poate ajunge la asemenea datorii doar daca cineva din cadrul anaf nu isi face treaba corespunzator si omite sa verifice la timp societatile tiganilor.

  • Nea ziaristule, daca patronul are 18 ani si controleaza firma de 5 ani, inseamna ca era patron la 15 ani, cand era minor si nu putea avea firma… Mai fa putina ordine in ce scrii…

  • Asa si ce daca tinem contabilitati si îi invatam pe tigani…va e ciuda, scria pe blogul DOINEI NAUM fosta sefa interimara la finante Scriitoru Romica, Nistor Gheorghe, Trandafirescu Mihai si lista e lunga. Astia sunt cei mai implicati, lucru confirmat de Sorina Marin!

Adauga un comentariu